Actualitate

Atelier de încondeiat ouă, la Călăraşi

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, organizează Atelierul demonstrativ de încondeiat ouă. Manifestarea se va desfășura la Secția de Etnografie și Artă populară (Bloc Arcadia) a muzeului, în perioada 11-15 aprilie 2022, între orele 09:00 şi 15:00, cu pauză între orele 13:00 ş 14:00.

Programările la atelier se fac la numărul de telefon 0746/051.267, persoana de contact fiind Virginia Oană.

Prețul biletului de participare este de 2 lei/persoană.

Încondeiatul ouălor, meșteșug vechi, păstrat cu grijă și transmis de la o generație la alta, în zona de nord a țării noastre, reprezintă o mărturie vie că datinile, credințele și obiceiurile pascale definesc, alături de alte valori ale culturii spirituale, una din particularitățile poporului român.

“Organizăm atelierul de încondeiat ouă, la Călărași, cu intenția de a-i  familiariza pe copii cu instrumentul de lucru și anume chișița, cu tehnicile de lucru și de a-i face să înțeleagă semnificația simbolurilor care apar pe coaja oului.  Sunt invitați să ia parte la aceste demonstrații, alături de copii, părinții ori bunicii acestora. Întâlnirea la muzeu, va fi un prilej de relaxare, de realizare a unor creații originale și, totodată, de aflarea unor povești legate de acest obicei. Doamnele Bosînceanu Vasilica și Aneci Marinela, creatoare populare, din Bucovina, vor fi la dispoziția tuturor celor care doresc să afle cât mai multe lucruri. Persoanele interesate să achiziționeze ouă încondeiate cu motive tradiționale românești de genul: ștergarul bucovinean, coarnele berbecului, calea rătăcită, trifoiul, motive florale și religioase, sunt invitate la târgul cu vânzare, care va avea loc tot la Secția de Etnografie și Artă populară a Muzeului Dunării de Jos Călărași”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei culturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *