Reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, dar şi ai Consiliului Judeţean Călăraşi, au vizitat şi inspectat, în data de 23 noiembrie a.c., drumurile judeţene 402 (leagă localitățile Curcani, Luica, Nana, Săruleşti, Fundulea, Tămădău și Măriuța) şi 302 (Belciugatele și Măriuța), care au fost modernizate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. După ce au efectuat verificările tehnice, comisarii europeni Nicola Aimi și Irina Șofletea s-au declarat încântați de modul în care au fost realizate lucrările acestor drumuri.
“Astăzi, suntem prezenți la o investiție a Județului Călărași, finanțată din fonduri europene, un drum care traversează mai multe unități teritorial-administrative: Curcani, Luica, Nana, Sărulești, Tămădău, Fundulea și Belciugatele. Sunt două drumuri județene, 402 și 302, în lungime de aproximativ 62 de km. Judeţul a așteptat această investiție care face legătura de la Dunăre cu autostrada și leagă județul Călărași de județul Ialomița şi care traversează partea României spre Moldova, din județul Ialomița. Investiția finală este în valoare de 132 de milioane. (…) Consiliul Judeţean are drept contribuție 2,7 milioane de lei, sumă care a fost planificată la semnarea contractului, iar ca urmare a schimbării prețurilor și a actualizării acestora, mai există o sumă de 900.000 de lei, pe care Consiliul Judeţean urmează să o pună din buget. Nu este vorba doar despre această investiție. Județul Călărași mai are investiții pe fonduri europene, pe mai multe axe de finanțare. Încă 13 unități teritorial-administrative sunt beneficiare ale fondurilor europene, în valoare de 145 de milioane de lei. Cred că fondurile europene au modernizat județul Călărași și continuă să îl modernizeze, datorită sprijinului conducerii ADR Sud Muntenia și suntem mândri că ADR are sediul la Călărași. Urmează să finanțăm şi alte proiecte de infrastructură, dar şi școli, grădinițe, biserici, în județul Călărași, și vom reuşi, pe viitor, să modernizăm întreg județul Călărași și să ne conectăm cu celelalte județe din regiunea Sud Muntenia”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă.
“Într-adevăr, este un drum complex, prin natura poziționării lui. Leagă sudul județului de nordul județului și de județul Ialomița. El face parte dintr-un traseu de interes regional, întrucât străbate cel puțin două județe și așa şi a fost evaluat în cadrul POR, iniţial. Astăzi, ne aflăm aici datorită cumulului mai multor factori: voința politică și a administrației de afaceri, acest lucru cumva de a scoate la lumină și de a aduce conectivitatea comunelor, care erau destul de izolate, cu rețelele europene de transport; colaborarea foarte bună în cadrul echipelor din Consiliul Judeţean, dar şi cu specialiștii din cadrul ADR Sud Muntenia. Datorită insistențelor și a seriozității constructorului, astăzi ne aflăm pe un segment al drumului (n.r. în oraşul Fundulea) pe care (…) nu era nici asfalt, nici piatră, era un drum de pământ, în lățime maximă de 4 metri, în care se creau niște tranșee foarte mari, în care nu se putea circula nici cu un autovehicul 4×4. Asta se întâmpla acum 3 ani și astăzi putem vedea cum arată drumul. Este un proiect de succes și sperăm să mai facem astfel de drumuri și în noul POR”, a subliniat managerul public al CJ Călăraşi, Marius Fulga.
“Pentru noi, acest drum care s-a realizat pe fonduri europene reprezintă cel mai mare succes pentru zona noastră, întrucât aici, pe timp de toamnă și pe timp de iarnă, erau tot felul de gropi, șanţuri, unde nu se mai putea circula. Iarna se înzăpezea și era foarte greu să reușim să deszăpezim. Realizându-se această investiție, totul a devenit mai ușor și pentru noi, cei din Fundulea și pentru cei de la Belciugatele, și pentru cei de la Tămădău. S-a scurtat foarte mult traseul. Putem să ajungem foarte repede la Oltenița, pentru că noi, ca să ajungem la Oltenița, trebuia să intrăm pe drumul naţional”, a adăugat primarul oraşului Fundulea, Dorel Dorobanţu.
Din punct de vedere al constructorului, având în vedere anvergura acestui proiect, am avut de executat și lucrări cu un grad mare de dificultate și aici fac referire la porțiunea dintre localitatea Solacolu și localitatea Nana, lucrări și cu un grad mediu de dificultate. Lucrări ușoare nu au fost. Am executat și lucrări cu grad mare de protecție a mediului, și anume, barajul de la Măriuța 2. Toate aceste realizări nu au putut fi făcute fără colaborarea foarte bună pe care am avut-o cu Consiliul Județean, cu echipa de implementare a acestui proiect din cadrul Consiliului Judeţean, care ne-a sprijinit, ne-a ajutat. Noi zicem că ne-am făcut treaba bine și se vede cum arată acest drum de aproximativ 62 de km, un drum pe care era foarte greu de circulat, poate chiar imposibil în anumite zone și acum se circulă în condiții extrem de civilizate”, a explicat directorul tehnic al firmei de construcţii Dimar.
“Fără îndoială că proiectul pe care îl vizităm astăzi este unul de succes, pentru toată regiunea, pentru problematica aceasta de infrastructură de transport, dar și pentru alte tipuri de proiecte. Deși toate județele au avut acelaşi start, Consiliul Județean a fost primul care a finalizat procedura de achiziție pentru drum și un an sau doi ani a fost o sursă importantă pentru a ne atinge ținta de absorbție la nivelul regiuni Sud Muntenia. Drumul acum este finalizat. (…) Sunt convins că el va fi foarte util pentru toți călărășenii care vor dori să tranziteze de la sud la nord sau invers județul nostru și, mai cu seamă, legătura cu judeţul Ialomița, fiindcă la nivelul regiunii noastre, pe POR 2014-2020, am ținut foarte mult să finanțăm trasee, asta însemnând drumuri care să meargă în cel puțin două județe”, a punctat directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Muşat.
“Aş vrea să îi felicit pe toți cei implicați, autoritățile, Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia. E un proiect de succes, abia așteptăm să vedem drumul pe toată lungimea, dar sunt sigur că succesul acestui proiect înseamnă că mai multe proiecte, cu siguranță, vor veni pe noua perioadă de programare. Vă doresc succes și mă bucur pentru proiecte ca acesta, care sunt foarte importante și conectează toată regiunea”, a afirmat managerul de program DG REGIO-Direcția Generală Politică Regională și Urbană, Nicola Aimi.
Vă reamintim că DJ02 leagă sudul județului, mai exact zona Dunării, cu județul Ialomița. Acest drum face legătura până la Autostrada A3, la Moara Vlăsiei. Deja transportatorii au început să îl utilizeze ca variantă ocolitoare a Bucureștiului. Așadar, drumul este de importanță regională.
Tot astăzi, comisarii europeni şi reprezentanţii ADR Sud Muntenia au vizitat proiectul „Dezvoltarea activității MDE Converting”, implementat de o companie din municipiul Oltenița şi finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritara 2 –„Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii”, Prioritatea de Investiții 2.2 – „Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor”, având o valoare totală de 2.680.154,67 de lei. Obiectivul principal al acestei firme a fost de a asigura o dezvoltare durabilă a firmei. Rezultatele obținute în urma implementării proiectului sunt: creșterea numărului de angajați, a portofoliul de clienți, precum și a activelor imobilizate ale firmei, cu cel puțin 10% în primul an după implementarea investiției propuse, ceea ce a asigurat o dezvoltare durabilă a afacerii.