Consilierii locali din partea PNL Călărași s-au întors împotriva proiectelor cu bani europeni ale fostei administrații liberale. Aceștia au votat împotriva a trei proiecte de hotărâri privind crearea unor obiective sociale în zone defavorizate din municipiu, prin fonduri europene. Este vorba despre următoarele: proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 105/29.07.2019 privind aprobarea proiectului cu titlul “Înființare centru pentru activități educative și culturale în cartierul Livada”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020; proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 106/20.07.2019 privind aprobarea proiectului cu titlul “Regenerarea fizică a zonei defavorizate Cărămidari prin dezvoltarea bazei materiale destinate activităților educative, culturale și recreative”, finanțat prin POR 2014-2020; proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 107/29.07.2019 privind aprobarea proiectului cu titlul “Modernizare Centru comunitar existent și amenajare zone adiacente ‘Oborul Nou’”, finanțat prin POR 2014-2020. Mărul discordiei ar fi cheltuielile conexe, despre care consiliera liberală, Mariana Luca, a cerut explicații în cadrul ședinței din data de 8 iunie 2022.
“Noi am avut poziţii la proiecte de genul acesta, pentru că ele au mai fost introduse. Când spun noi, mă refer la grupul de consilieri ai PNL. Am dori să ni se explice foarte clar ce reprezintă acele cheltuieli conexe. Mi se pare foarte generică sintagma aceasta. Noi am propus şi în şedinţele trecute ca aceste cheltuieli să fie specificate, cheltuieli cauzate de inflaţie, de creşteri de preţuri. Nu ar fi decât două variante: să se retragă de pe ordinea de zi sau să acceptaţi un amendament prin care să stipulăm cheltuielile cauzate de inflaţie şi de creşteri de preţuri, şi bineînțeles, cele neeligibile să rămână aşa cum sunt. Nu suntem absurzi să nu votăm aceste cheltuieli despre care suntem convinşi că vor fi suplimentare, pentru că asta este situaţia generală. Dar este extrem de generic, trebuie să ştim şi noi clar ce cheltuieli se vor face din bugetul local cu votul nostru”, a punctat Mariana Luca.
Directoarea executivă a Direcției de Programe și Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Călărași, Luminița Trifu, i-a oferit consilierei informațiile solicitate.
“Referitor la aceste trei hotărâri pe care le-am suspus astăzi (n.r. 8 iunie a.c.) aprobării dumneavoastră, vreau să menţionez de la început faptul că acestea se întocmesc şi se aprobă odată cu depunerea proiectului. Deci, noi nu facem decât să revenim asupra acestor hotărâri care au fost aprobate în urmă cu câţiva ani şi care conţin în mod obligatoriu această exprimare, acest angajament al UAT-ului de a suporta toate cheltuielile de natura celor eligibile, conexe, iar noi acum am intervenit şi am completat cu neeligibile, pentru că acestea neeligibile se datorează ordonanţelor de guvern care reglementează situaţiile de lucrări, fiind afectate lucrările respective de creşterile de preţuri. E vorba despre cele două ordonanţe: ordonanța 15, de anul trecut, din august şi ordonanţa 64, care doar ce a intrat în vigoare, în urmă cu câteva zile. Ele sunt hotărâri care se aprobă odată cu depunerea proiectului, în sensul că ele sunt hotărâri care creează un cadru legal al lucrărilor. Noi acum nu venim să solicităm acordul dumneavaostră pentru o anumită plată, deci noi creăm cadrul de a se putea plăti. Iar aceste cheltuieli, toate, sunt generate numai de creșterile de preţuri deocamdată”, a punctat aceasta.
Primarului municipiului Călărași nu i se pare corect votul unanim al grupului de consilieri PNL, fiind vorba despre niște obiective sociale din zonele defavorizate ale municipiului. El spune că liberalii au acordat un vot politic și că trebuie să își asume acest lucru.
“E vorba de obiective sociale, într-o zonă defavorizată. Deja s-au discutat (n.r. proiectele de hotărâri), la partid, probabil, pentru că văd că şi pe WhatsApp au votat împotrivă, deci indiferent ce explicaţii dădeam noi, în acest moment, decizia a fost luată, probabil, în forurile partidului, la PNL, pentru că la 1, 2 şi 3 (n.r. proiectele de hotârâri), toată lumea (n.r. consilierii locali ai PNL) a fost unanimă şi a dat vot împotrivă. Nu mi se pare corect, pentru că sunt fonduri europene, trebuie corectate, pentru că ştiţi foarte bine şi toată lumea ştie că au fost creşteri de preţuri, în aşa măsură încât se pare că la un moment dat nici Ordonanţa 47 nu o să le mai acopere, dar noi trebuie să facem aceste hotărâri, pentru a crea cadrul legal de a aplica aceste hotărâri care s-au dat de către Guvern. Dar aşa s-a dorit în forurile partidului, la PNL, asta este. Aşa au gândit, aşa au hotărât, asta au votat. Cert este faptul că prin această hotărâre trebuie să facem lucrurile să fie funcţionale, conform ordonanţelor de corecţie pe care le avem, iar la lucrări conexe vă cer aprobarea noastră, pentru că apar anumite lucrări pe care nu le-a prevăzut nimeni şi atunci trebuie să avem cadrul legal în care să intervenim cu acele lucrări conexe. Vă dau exemplu la Centrul Obor, unde nu a fost prins în proiect să tragem curentul electric, şi atunci e lucrare conexă care trebuia susţinută din alte fonduri. Dar nu aveam o valoare, pentru că nu dai o valoare decât în urma unui proiect. (…) De exemplu, pe pietonal, v-am spus că avem lucrări neeligibile, pentru că pe proiectul inițial nu a putut să intervină pe zona de blocuri, unde e trotuarul de gardă şi acolo o să avem intervenţie neeligibilă, de peste 1.000 de metri pătraţi cel puţin. Nu mai vorbim că tot pe zona de pietonal, la momentul inițial, când s-a făcut proiectul, nu s-a luat în calcul nicio toaletă publică şi atunci trebuie să ne ducem pe lucrare conexă, tot neeligibilă, din fondurile noastre, în care să facem o toaletă publică, ca să avem acolo un pietonal modern şi să putem să avem grijă de cetăţeni. Dar la ora aceasta, nu am un proiect prin care să estimez cât mă costă. (…) Mie mi se pare corect să spuneţi că este un vot politic pe care trebuie să vi-l asumaţi. Noi o să revenim cu ele şi o să trebuiască să le votăm, pentru că este spre binele cetăţenilor şi mai ales că sunt zonele astea defavorizate şi încercăm să facem ceva. Sunt destule probleme pe proiecte ca să ne mai împiedicăîm de un vot. Asta este o găselniță politică pe care v-aţi asumat-o, probabil, prin discuţiile de aseară”, a afirmat edilul Marius Dulce.