Facturile la utilități ale instituțiilor de învățământ din municipiul Călărași au îngenuncheat bugetul primăriei. Doar pentru o singură lună, 21 de unități școlare au acumulat datorii la energie electrică și gaze în valoare totală de 718.105,47 de lei, după cum ne-a declarat edilul Călărașiului, Marius Dulce. Toate aceste cheltuieli au căzut pe umerii municipalității, în condițiile în care și instituția publică se confruntă cu aceleași probleme, din cauza majorării prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Sursa citată spune că s-au triplat facturile, spre deosebire de anul trecut, în condițiile în care cuantumul bugetului local nu s-a schimbat prea mult. Printre școlile care au primit cele mai mari facturi la utilități se numără Liceul Agricol Sandu Aldea, care are de plată suma de 156.836,24 de lei, pe luna ianuarie, și Colegiul Național Barbu Știrbei, care are de plată 97.146,12 lei.
„Nu numai școlile din municipiu se confruntă cu aceste probleme (n.r. cu facturile uriașe la utilități). În primul rând, vreau să spun că toate cheltuielile cu energia electrică și cu cea termică, în speță gazele, sunt susținute de Primăria Călărași. Și atunci, problema școlilor, de fapt, e problema Primăriei Călărași. Nu este ușor, pentru că sumele care au venit s-au triplat. Adică avem Liceul Agricol, un liceu destul de mare, care are deja datorii de peste un miliard de lei vechi. Foarte mari sunt cheltuielile. Deci cheltuielile la gaze s-au triplat, au crescut cu 345%, sunt foarte mari. De aceea, am și spus, în ședința de Consiliu Local, când au venit (n.r. reprezentanții unor instituții de învățământ) să spună să începem anumite lucrări la școli, că așteptăm luna aprilie, când vom închide aceste cheltuieli pe energie, ca să vedem ce bani ne mai rămân, pentru a vedea cum putem investi în școli, ce mai facem acolo sau în oraș, pentru că în momentul în care ai cheltuieli pe care nu le-ai estimat să îți vină de 300%, de trei ori, de patru ori aproape crescute, nu putem să facem alte previziuni, pentru că banii sunt aceiași ca anul trecut. Sperăm să ne vină de la Guvern ajutoare. După cum au spus (n.r. guvernanții), vor să plafoneze, să recalculeze din urmă. Abia după acest lucru, ne vom putea recalcula, dar până în luna aprilie nu putem să știm ce se va întâmpla și în ce parte o vom lua, pentru că dinamica prețurilor este în continuă creștere și vedeți că nu doar la gaz, se reflectă la apă-canal și la toate utilitățile pe care le avem. Astfel, toate unitățile preșcolare vor fi afectate, și prin acest lucru va fi afectată și Primăria Călărași. Cheltuielile sunt foarte mari. În totalul de cheltuieli, până acum, am 718.000 de lei, numai pe o lună (n.r. luna ianuarie a.c.). Este vorba despre ultimele facturi care au venit de la 21 de instituții de învățământ, respectiv grădinițe, licee, școli. Nu mai punem utilitățile pe care le avem pe administrarea primăriei, că deja ne ducem la peste 2 milioane de lei. Cheltuielile pe energie sunt foarte mari, iar viziunea noastră viitoare este de a accesa cât mai multe fonduri pentru a avea panouri fotovoltaice, pentru că, pe reglementarea aceasta energetică, vom fi obligați să ne gândim la surse de energie alternativă, ca să putem acoperi cheltuielile. Dacă nu ne gândim la astfel de proiecte, în viitor s-ar putea doar să stăm la primărie și să plătim facturi”, a subliniat Marius Dulce.
“Nu putem să lăsăm școlile fără lumină, fără gaz”
Sursa citată a adăugat faptul că sumele prognozate pentru aceste cheltuieli nu sunt suficiente: „Nu sunt suficiente sumele prognozate, dar suntem obligați, prin rectificare, să plătim aceste facturi, pentru că nu avem ce să facem. Nu putem să lăsăm școlile fără lumină, fără gaz și, atunci, o să luăm bani de la alte capitole de dezvoltare, de la investiții, pentru a plăti aceste facturi, deoarece nu putem să lăsăm școlile fără gaz și energie electrică”.
Primarul Călărașiului, apel disperat către directorii școlilor
Primarul municipiului Călărași îi roagă pe directorii de școli să limiteze cheltuielile, în această perioadă.
„Rugămintea mea este ca toți factorii de decizie din școli, în speță directorii, în această perioadă, să limiteze cheltuielile, să se gospodărească mai mult, acum s-a mai încălzit afară, să dea un pic temperatura mai mică, pentru că altfel nu avem bani suficienți să achităm facturile”, a mai explicat interlocutorul.
UAT Călărași, solicitări pentru compensări, la furnizori
Primăria a făcut și solicitări pentru compensarea facturilor la furnizori.
„Am făcut solicitări pentru compensări, deoarece avem nevoie de resurse financiare și, în felul acesta, măcar să se întâmple acest lucru, să se compenseze, să se blocheze, așa cum au zis, că din luna februarie se vor plafona. Sperăm ca aceste cheltuieli să se diminueze”, a concluzionat primarul municipiului Călărași, Marius Dulce.
Lista școlilor din municipiul Călărași cu datorii la energia electrică și gaze naturale, pe luna ianuarie 2022:
1. Grădinița PP Țara Copilăriei: 18.180,17 lei;
2. Grădinița PP Rostogol: 1.147,91 de lei;
3. Grădinița Nr. 3 Amicii: 4.203,02 lei;
4. Grădinița PP Step by Step+Gr. PN Nr. 4: 8.265,07 lei;
5. Grădinița PP Aricel: 4.838,00 lei;
6. Grădinița Voinicel: 19.043,09 lei;
7. Școala Gimnazială Carol I: 42.614,00 lei;
8. Școala Gimnazială Nicolae Titulescu: 42.196,20 lei;
9. Școala Gimnazială Mircea Vodă: 14.743,00 lei;
10. Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu: 47.108,89 lei;
11. Școala Gimnazială Mihai Viteazul: 18.080,87 lei;
12. Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu: 34.888,12 lei;
13. Liceul Pedagogic Ștefan Bănulescu: 30.905,65 lei;
14. Liceul Agricol Sandu Aldea: 156.836,24 lei;
15. Colegiul Economic: 26.709,99 lei;
16. Liceul Tehnologic Dan Mateescu: 44.479,80 lei;
17. Liceul Danubius: 34.599,08 lei;
18. Liceul Tehnologic Transporturi Auto: 34.997,50 lei;
19. Colegiul Național Barbu Știrbei: 97.146,12 lei;
20. Liceul Teoretic Mihai Eminescu: 34.357,43 lei;
21. Grădinița Prâslea: 2.765,32 lei.