Între 13 și 18 iunie 2022 a avut loc a cincea (și ultima) mobilitate din cadrul proiectului „Educație de calitate și management eficient pentru o școală de succes”, derulat de Școala „Nicolae Titulescu” Călărași în perioada 1 septembrie 2020-31 august 2022. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ KA1 – Mobilități de formare a cadrelor didactice, domeniul Educație școlară. Informații despre acest proiect se găsesc în site-ul https://erasmus2021.scoalanicolaetitulescu.ro.
Profesoarele Olaru Adriana, Stancu Elena și Lăpădat Carmen au participat la Konstanz (Germania) la cursul „Cyberbullying”. Cursul a fost organizat de Eruditus Language School din Zurich (Elveția) iar trainer a fost Felicia Dimulescu, originară din România. La curs au mai participat Anna Gorajek din Polonia și Athul Antony din India.
Cyberbullying (hărțuirea cibernetică) este o temă de actualitate în contextul creșterii exponențiale a numărului de copii care utilizează internetul de la o vârstă din ce în ce mai mică. Fiind un fenomen larg răspândit îndeosebi în rândul adolescenților, care de cele mai multe ori nu știu cum să reacționeze în astfel de situații, cui să se adreseze sau cui să ceară ajutorul, această temă este de un real interes atât pentru copii, cât și pentru profesori și părinți pentru cunoașterea formelor de manifestare și a modalităților de a lupa împotriva acestui fenomen periculos.
Cursul a debutat cu o prezentare generală a fenomenului de bullying, care nu are o traducere exactă în limba română, dar se asociază cu noțiuni precum intimidare, terorizare, brutalizare, hărțuire. Au fost descrise principalele tipuri de bullying (fizic, verbal și social/relațional), profilul agresorilor și victimelor precum și semnele de recunoaștere a unui copil care este victima unei agresiuni.
Cyberbullying-ul se referă la formele de abuz psihologic comis prin acte de hărțuire transmise prin tehnologiile de informare și comunicare, cum ar fi internetul, telefonul mobil sau rețelele de tip wireless ori bluetooth. Studiile de specialitate au identificat 10 forme de manifestare a cyberbullying-ului. Dintre acestea, menționăm: denigrarea unor persoane prin declarații publice; excluderea din grupuri sau activități online; hărțuirea prin postarea de poze sau mesaje la adresa unor persoane; comentarii denigratoare referitoare la poze, clipuri video sau mesaje ale unor persoane; profiluri false create de către agresorii de pe internet ce împrumută identitatea altor persoane; obținerea de informații personale ale victimei, pe care agresorul urmează să le facă publice; schimbarea detaliilor de pe pagina personală a cuiva.
Consecințele manifestării cyberbullying-ului pot fi încadrate în 3 categorii:
- Efecte la nivel social: diminuarea dorinței de a comunica și socializa, atât în mediul online, cât și în viața reală; refuzul de a participa la activități de grup sau cu caracter social; comportament necorespunzător în societate; scăderea performanțelor școlare; absenteismul – copiii sau adolescenții agresați în mediul virtual refuză să meargă la școală pentru a evita întâlnirea cu unii colegi, care au vizualizat sau citit mesajele denigrante distribuite pe internet de agresor;
- Efecte la nivel emoțional: depresie; frică și anxietate, determinată de impresia victimei că este urmărită permanent de agresor sau că urmează un nou atac la adresa sa;
- Efecte la nivel fizic: rănirea fizică pricinuită de agresorul cu care victima s-a întâlnit ulterior față în față; sinuciderea – în anumite cazuri extreme, cum este cazul Amandei Todd, o adolescentă de 16 ani din Canada.
Prin comparație cu hărțuirea propriu-zisă, hărțuirea în mediul online poate înregistra o gravitate mai mare, din cauza faptului că agresorul se află sub protecția anonimatului și este dificil de descoperit. Un accent deosebit s-a pus pe hărțuirea prin intermediul rețelelor de socializare, prin prezentarea unor cazuri concrete difuzate de mass-media, urmate de studii de caz, dezbateri și concluzii privind situațiile prezentate.
„Ne-au fost oferite informații și resurse utile privind strategiile de prevenire și combatere a fenomenului de (cyber)bullying, care au stat la baza realizării unor capitole din Ghidul pentru prevenirea și combaterea violenței în școli – unul dintre produsele realizate în cadrul proiectului. Acest ghid este publicat în site-ul proiectului, la adresa https://erasmus2021.scoalanicolaetitulescu.ro/index.php/diseminare-si-valorizare/valorizare. O anexă a Ghidului conține un Plan de măsuri de prevenire și combatere a violenței din mediul școlar. Konstanz, orașul unde s-a ținut cursul, este situat în sudul Germaniei, la frontiera cu Elveția, pe lacul Constance (cunoscut sub numele de Bodensee în limba germană). Konstanz este unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Germania, deoarece în timpul celui de-al doilea război mondial aliații au evitat bombardarea, fiind prea aproape de Kreuzlingen din Elveția (țară neutră). Ne-am plimbat pe străduțele medievale și pe promenada portului, am vizitat Münster, catedrala gotică din secolul al XI-lea și am mers în excursie cu vaporul pe lacul Bodensee. Am profitat de poziția orașului Konstanz la granița cu Elveția pentru a vizita Zurich și Cascada Rinului și pentru a face o plimbare cu vaporul pe lacul Zurich. Este în curs de elaborare un alt produs al proiectului (Manual de bune practici Erasmus+), care va fi publicat până la data de 31 august 2022 în pagina de Diseminare/ Valorizare din site-ul proiectului. Manualul va conține articole care vor prezenta experiența acumulată de către participanții la mobilități și exemple de activități în care sunt aplicate cunoștințele și competențele dobândite în cadrul celor 4 cursuri și la Job shadowing. Astfel, de experiența lor vor beneficia și ceilalți colegi din școală precum și alți profesori interesați de modernizarea strategiilor de predare și management pentru realizarea unei educații de calitate. În ciuda tuturor obstacolelor întâmpinate din cauza pandemiei, Școala „Nicolae Titulescu” Călărași a reușit să implementeze cu succes cel de-al doilea proiect de mobilități Erasmus+. Impactul proiectului asupra profesorilor, elevilor și școlii reprezintă o încununare a efortului depus de cei care au lucrat cu entuziasm la proiect. Continuăm, cu același entuziasm, activitățile din cadrul primului an al proiectului care a obținut Acreditare Erasmus+ pe perioada 2021-2026″, a declarat coordonatoarea proiectului, prof. Adriana Olaru.