Peste 30 de localități din județele Călărași și Ialomița, inclusiv municipiul nostru, vor beneficia de stații de epurare și tratare a apei, rețele de apă-canalizare și debitmetre diferențiale pentru pierderile de apă, potrivit directorului tehnic al SC EcoaAqua SA Călărași, Marcel Nuțu. Acesta a furnizat mai multe detalii despre proiectul care va fi finanțat prin fonduri europene, în cadrul conferinței de presă a Organizației Județene a PSD din data de 6 mai 2021.
“Proiectul se apropie de final pentru semnare. Estimăm că la finele lunii iunii, maximum luna iulie, se va semna. S-a mai întârziat, deoarece am mai avut câțiva membri din asociere care au ieșit, în speță Ion Roată de la Ialomița, și a trebuit să se refacă SF-ul cu calcule, suportabilitate, cu tot ce înseamnă. Localitatea Bărbulești de lângă Urziceni, care era într-o asociere cu societatea de furnizare a apei de la Voluntari, a ieșit din asociere și, automat, a trebuit să redimensionăm stația de epurare de la Urziceni cu alte sume, alte calcule, alt SF și a urmat o întârziere. Proiectul ar fi în jur de 250-270 de milioane de euro, valoare de licitație, pentru vreo 33 de localități din județele Călărași și Ialomița, și presupune stații de epurare, stații de tratare a apei, canalizări și rețele de apă, plus debitmetrie diferențială pentru pierderile de apă. Cam 6% o să fie cofinanțarea. 94% din finanțare va fi asigurată de Guvern, UAT-uri și Uniunea Europeană, iar din acest 94%, 85% e din partea UE. Partea cealaltă se achită de către operator, bănci, o să vedem ce formulă de finanțare o să găsim. Proiectul era pentru 2013-2020, dar s-a decalat. Dacă am face referire la POS Mediu și acela trebuia să fie până în 2013, s-a decalat la n+3, s-a dus până în 2015 și pe urmă a mai avut loc o decalare de șase luni. Termenul limită pentru POS Mediu a fost 30 iunie 2016. Acum s-a început treaba aceasta, care trebuia să se termine. Automat, ce se întâmplă ca și semnare e până în 2023 și după aceea se face fazarea pentru exercițiul financiar până în 2027, termen în care cred că o să ne încadrăm cu lucrările”, a declarat Nuțu.
Marcel Nuțu: “Pierderile aparente sunt consumuri ilicite”
Sursa citată a făcut precizări și despre pierderile de apă din rețea, care se reflectă în facturile cetățenilor.
“Vizavi de pierderile de apă, am prins la finanțare vreo 60 de DMA-uri de limitare a zonelor în care sunt debitmetre diferențiale, care perimetrează localitățile acestea mari și se măsoară cât intră, cât iese și pe baza unor contoare cu telecitire să vedem cât se facturează și care este diferența. Vă spun cu mâna pe inimă că problema este, elegant zis, la pierderi aparente. Pierderile aparente sunt consumuri ilicite. Adică, avem zone unde nu sunt canalizări, ca să zici că se duce la canalizare, unde nu iese apa la suprafață și suntem la bilanțuri foarte proaste. La blocuri să zicem că s-a făcut oarece ordine. Suntem în discuții în care populația spune că nu e drept, și are dreptate, să se factureze proporțional, dar așa era HCL-ul și legislația. Între timp, Legea 241/2006 a fost modificată și sunt niște condiții cumulative de facturare la nivel de apartament. Din păcate, noi, la nivel de Călărași, nu mai avem asociații de proprietari și modul în care este elaborată legislația ridică multe obstacole”, a mai afirmat interlocutorul.