Edilul municipiului Călărași, Marius Dulce, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei noastre, despre necesitatea împrumutului, în valoare de 60 de milioane de lei, pe care primăria urmează să îl contracteze. Banii sunt necesari pentru derularea proiectelor cu fonduri europene, lăsate moştenire de fosta administraţie, care, din spusele interlocutorului, ar fi fost, pe hârtie, întocmite greşit.
Reporter: Primăria Municipiului Călărași se împrumută 60 de milioane de lei. A fost aprobată o hotărâre de Consiliu Local, în cadrul ședinței care a avut loc, recent, în instituția pe care o conduceți. De ce este necesar acest împrumut?
Marius Dulce: Așa cum ați văzut, avem foarte multe proiecte (n.r. proiecte cu fonduri europene) în derulare. Am făcut o analiză la ceea ce ne trebuie, complementar la aceste proiecte, și am ajuns la concluzia că ne trebuie, la cei 45 de milioane de euro care sunt pe proiecte semnate, undeva între 13 milioane de euro, astfel încât aceste proiecte să fie funcționale. Vă dau exemplu strada București. Acolo, trebuie să punem 1.200 de stâlpi de iluminat, care sunt pe banii noștri și asta înseamnă că stâlpii sunt din fier, iar prețul la fier a crescut extraordinar de mult. Dacă anul trecut prețul/kg la fier era peste 2 lei, acum este 8,2 lei/ kg. Trebuie să introducem cablurile în subteran, nu numai pe strada București, dar și în parcul pe care îl dezvoltăm pe zona de regenerare, zona de Vest și atunci sunt foarte multe lucruri complementare pe care noi trebuie să le finanțăm. În acest împrumut de 60 de milioane de lei am luat în calcul și faptul că pe PNI s-ar putea să funcționeze sau s-ar putea să nu funcționeze. Așadar, trebuie să asfaltăm și cartierele Măgureni și Mircea Vodă. Pe lângă aceste cartiere, mai avem și strada Independenței, pentru că este o lucrare complementară de intrare în cartierul Măgureni și nu putem să facem lucrurile numai pe jumătate. Și atunci am zis: „hai să facem acest împrumut, să avem linie de credit deschisă”, pentru că ce nu au înțeles oamenii este faptul că noi nu cheltuim banii aiurea. Noi luăm numai cât e nevoie din acest împrumut. Astfel, plătim dobândă numai la ce luăm de acolo, numai la ce tragem. Nu plătim dobândă la 60 de milioane de lei. Mai ales că noi ne dorim 60 de milioane de lei, dar dacă analiza Ministerului de Finanțe spune că nu putem să luăm această sumă și trebuie să luăm 50 de milioane, atunci luăm 50 de milioane. Hotărârea de Consiliu Local este prima etapă în care ne arătăm dorința de a face acest împrumut, după aceea va intra în Comisia Specială de la Ministerul Finanțelor. După ce avem avizul de la Comisia Specială a Ministerului Finanțelor, intrăm pe piața bancară, unde începem să negociem cu toate băncile, să ajungem la licitație și de unde avem dobânda mai bună, de acolo luăm sumele respective, dacă sunt aprobate. Trebuie să înțeleagă toată lumea că acest împrumut îl facem pentru a avea siguranța că la anul avem finanțare pentru a dezvolta proiectele călărășenilor. De exemplu, din împrumutul vechi de anul trecut pe care îl avem contractat, abia anul acesta am reușit să avem planificată o tragere de abia 22 de milioane de lei, nicidecum nu vorbim de 40 de milioane de lei. Și atunci, noi, în etape, avem banii necesari pentru finanțările noastre, pentru că nu vrem să lăsăm cartierele Măgureni și Mircea Vodă neasfaltate, nu vrem să lăsăm proiectele neterminate, pentru că până în 2023 trebuie să le finalizăm pe toate.
Reporter: Din ce am înțeles de la dumneavoastră, acest împrumut de 60 de milioane de lei este oportun în contextul acestei crize a prețurilor care tot cresc.
Marius Dulce: Bineînțeles. Toți cei care sunt antreprenori știu foarte bine despre această creștere excesivă a prețurilor. Nu mai vorbim de prețul de la gaze, care s-a triplat. Nu mai vorbim de prețul la energie, care, cu siguranță, este dublu. Toate prețurile au luat-o razna. Mai ales că vin constructorii și spun: „nu putem să negociem decât la 5 zile maxim. Nu mai menține nimeni prețul, la un anumit material, mai mult de 5 zile.” Așa că trebuie să avem bani, ca să ducem aceste proiecte mai departe, pentru că, vrem, nu vrem, noi acum am intrat în această horă a fondurilor europene și trebuie să ducem proiectele la capăt. Vreau să vă spun că, numai să introducem cablurile în subteran, la parcul din zona de regenerare și Navrom ne costă undeva la un milion și jumătate de lei. Deci, sunt bani eligibili, bani din fondurile primăriei și nu știm cum să facem aceste lucruri ca să fie funcționale. Vorbim de pietonal. Pe lângă pietonal, trebuie să modernizăm parcări în zonă, trebuie să punem toalete, pentru că nu erau prinse toaletele în proiect. Toate aceste lucrări costă. Mai ales că mai avem și eligibili peste 1.000 de metri pătrați de trotuar, pe lângă trotuarele de gardă de la blocuri și trebuie făcute și acelea, pentru că nu poți să le lași așa. Trebuie să găsim soluții pentru toate aceste probleme, pentru că nu avem cum altfel. Singura soluție este să avem această finanțare asigurată, după care să luăm cât avem nevoie de acolo. Pentru că vorbeam de Măgureni și de Mircea Vodă. Dacă vine finanțarea pe PNI este foarte bine și atunci nu mai luăm din împrumut. Dar dacă nu vine? Trebuie să avem o finanțare. Trebuie să avem o linie de credit, din care să luăm cât avem nevoie. Facem totul doar pentru călărășeni. Nu ne legăm de scaunele acestea, de primărie, dacă nu suntem în stare să facem ceva pentru Călărași.
Reporter: În cazul în care acest împrumut nu se aprobă, veți întâmpina probleme în derularea proiectelor cu fonduri europene?
Marius Dulce: Nu, pentru că am luat în calcul posibilitatea să fie aprobat. De aceea am și luat un consultant financiar, ca să ne putem duce pe această linie și să ne îndrume cineva în privința pașilor pe care trebuie să îi respectăm, ca să ne asigurăm că vom avea această finanțare.
Reporter: Consilierii locali ai PNL v-au adus niște acuzații. V-au spus că vreți să îngropați municipiul Călărași în datorii. Ce aveți să le transmiteți acestora?
Marius Dulce: În momentul acesta, ei știu foarte bine că sunt frustrați, sunt oameni care nu au făcut nimic pentru Călărași, pentru că și-au dorit puterea și au pierdut-o. Ei au luat niște împrumuturi anterioare și nu se văd banii în oraș, pentru că nu au făcut doar două străzi cu toții banii pe care i-au împrumutat și vorbim de peste 40 de milioane de lei. Au zis că au semnat contracte, au semnat, într-adevăr, dar sunt contracte semnate cu defecte, pe care noi am ajuns, acum, să le implementăm. Și le-am mai spus-o: este ușor să faci un copil, dar este foarte greu să îl crești. Așa și cu proiectele. Noi, acum, trebuie să le implementăm și să găsim toate soluțiile posibile, pentru a fi derulate și pentru a rezulta niște proiecte frumoase. Nu le putem lăsa așa și să spunem: ‘nu au fost bine făcute de ei, nu le mai facem.’ Nu. Trebuie să facem aceste proiecte, trebuie să aducem bani europeni, pentru că și Călărașiul trebuie să se dezvolte.
Reporter: Pe ce perioadă se va contracta acest împrumut și în cât timp trebuie să restituiți banii?
Marius Dulce: O să fie pe 10 ani. Suntem în grafic. Avem la mapă toate graficele. Deci, nu suntem așa de speriați că nu avem bani să dăm înapoi. Important este să avem și noi șosele așa cum trebuie, să avem și noi unde să ne ducem, să facem și noi niște zone de recreere așa cum trebuie, pentru că merităm, după atâția ani, să dezvoltăm orașul. Merităm și noi, călărășenii, să trăim într-un oraș curat. Numai așa putem să dezvoltăm orașul. Ca să dezvoltăm orașul, trebuie să avem această linie de credit. De fapt, noi nu luăm banii, efectiv, de acolo, ca să îi ținem undeva. Nu. Noi luăm cât ne trebuie, într-o unitate de timp, după care restituim totul într-o unitate de timp, cu dobândă numai la ceea ce am tras. Dacă ne trebuie, așa cum am spus, din 60 de milioane, numai 30 de milioane, plătim dobândă doar la această sumă.
Reporter: Va fi afectat bugetul municipiului Călărași, în urma acestui împrumut?
Marius Dulce: Nu. Toate calculele economice sunt făcute, dar trebuie neapărat acest împrumut pentru a dezvolta municipiul Călărași. De exemplu, vorbeam de strada București. În proiect nu este prins colțul de la Liceul Agricol, de la Titulescu la Cuza Vodă. Atunci, ce facem? Modernizăm Bucureștiul și nu facem acest colț? Trebuie să găsim aceste soluții, pentru că, de când am venit la primărie, eu nu m-am plâns că nu avem bani sau că nu mai știm ce să facem. Noi suntem aici să găsim soluții. Soluția, în acest moment, pentru a dezvolta aceste proiecte și pentru a le implementa este să avem siguranță financiară.
Reporter: Să înțeleg că proiectele acestea cu fonduri europene, lăsate moștenire de fosta administrație, au fost, pe hârtie, realizate într-un mod eronat?
Marius Dulce: Sigur. La aceste proiecte nu au ținut cont de foarte multe probleme de la noi din Călărași. Probabil că cei care le-au făcut, le-au făcut din birou, cei care le-au semnat, la momentul respectiv, le-au semnat pentru că trebuiau semnate și au mers pe premisa ‘lasă, că vedem noi ce vom face, dacă ajungem să fie accesate’. Și atunci, întâmpinăm aceste probleme pe care le avem, azi. În fiecare zi, stăm de vorbă cu constructorii, pentru că ne afectează foarte mult creșterea de prețuri. Ordonanța 15 pentru ajustarea de prețuri nu mai este suficientă, iar Guvernul trebuie să găsească o modalitate de finanțare a proiectelor europene, pentru că aceste creșteri depășesc 15%.
Reporter: Vă mulțumesc pentru interviul acordat!