Social

ITM Călăraşi, controale la angajatori

În perioada 24 – 28 ianuarie 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Călăraşi a efectuat controale în vederea combaterii muncii nedeclarate şi pentru respectarea prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Potrivit unui comunicat de presă al ITM Călăraşi, acţiunile de control au fost efectuate  în diferite domenii de activitate, precum: construncții, restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie, întretinerea si repararea autovehiculelor.

Printre neconformităţile constatate, ITM enumeră următoarele:

  • nerespectarea prevederilor privind repausul săptămânal;
  • negarantarea în plată a salariului minim brut pe ţară;
  • angajatorul nu a respectat pevederile referitoare la acordarea/compensarea concediilor de odihnă;
  • căile de acces şi de circulaţie interioară din depozitul cu materiale de construcţii nu au fost semnalizate corespunzător şi aveau marcajele şterse în mare parte privind circulaţia autovehiculelor şi a pietonilor;
  • nu s-a consemnat în fişele de aptitudine efectuarea examenelor medicale specifice pentru conducerea autovehiculelor pentru toţi lucrătorii.

Au fost verificaţi 35 de angajatori şi au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 13.000 de lei. Pentru neconformităţile constatate, au fost dispuse 42 măsuri cu termene precise de remediere.

Tot în această perioadă, s-a desfăşurat şi campania naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul depozite. Au fost controlate 12 societăţi, din care două controale au fost efectuate sâmbăta. Nu au fost aplicate măsuri şi nici contravenţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *