Primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, a declarat, într-o conferință de presă, că în decursul acestui an vor demara lucrările pentru două proiecte cu finanţare europeană care vizează, pe de o parte, regenerarea spaţiului urban prin amenajarea spaţiilor verzi din zona de vest şi a spaţiului verde din zona de locuit Navrom, iar pe de altă parte promovarea utilizării mijloacelor alternative de mobilitate prin amenajarea unei reţele de piste de biciclete.
„Vom începe, chiar dacă deranjează, dar n-avem ce face, implementarea a două proiecte pe care am reuşit să le ridicăm pe SICAP. E vorba de proiectul privind regenerarea spaţiului urban din muncipiul Călăraşi prin amenajarea spaţiilor verzi din zona de vest şi a spaţiului verde din zona de locuit Navrom, respectiv proiectul referitor la promovarea utilizării mijloacelor alternative de mobilitate şi a intermodalităţii în municipiul Călăraşi, prin amenajarea unei reţele de piste de biciclete. Sunt două proiecte extrem de interesante. Toată zona de mal va fi transformată într-un imens parc. Din păcate, în acest moment, cel mai mare duşman al nostru este timpul pentru că trebuie să le implementăm până la finele anului 2023. Atunci se termină finanţarea şi nu mai putem să obţinem o prelungire pentru că efectiv se închide atunci această finanţare. În consecinţă, vom fi tot timpul ăsta într-un şantier şi sper să reuşim să finalizăm la timp toate aceste lucrări”, a precizat Dulce.
Ce lucrări conţin cele două proiecte
-
Proiect: Regenerarea spațiului urban din municipiul Călărași prin amenajarea spațiilor verzi din zona de vest și a spațiului verde din zona de locuit Navrom
Contract de finanţare: nr. 5970/11.09.2020
Valoare totală contract (integral eligibilă): 14.952.824,21 lei (circa 3,1 milioane euro)
Contribuție UAT(2%): 299.056,48 lei
Durată implementare: 40 luni
Dată finalizare implementare: 31.12.2023
Execuţia lucrărilor: 24 luni
Descrierea investiției: Prin prezentul proiect se propune amenajarea spaţiilor verzi din zona de vest şi zona de locuit Navrom în municipiul Călăraşi. Suprafeţele sunt situate în zona de vest a municipiului Călăraşi (zona de mal din dreptul Bisericii Sfinții Apostoli Petru şi Pavel, inclusiv Bazinul Iazului decantor Jirlău) -79.791 mp şi Zona de locuit NAVROM – 3.705 mp.
Obiectul 1 – “Amenajarea spațiilor verzi din zona de vest”
- Se propune amenajarea totală a spațiului studiat, prin înființarea unui parc pe un teren ce în momentul de față este neproductiv prin:
– configurarea alveolelor de spatii verzi în vederea conturării unui traseu de parcurs pe toata suprafața parcului si amenajarea unor zone de interes: spatii de joaca distribuite de-a lungul parcursului pietonal, zone de odihna.
– se va amenaja un acces principal din Strada Belsugului, marcat la nivel peisagistic printr-o piațeta din care se vor distribui doua trasee de circulație pietonale care vor strabate parcul. De asemenea, se propune un acces secundar din strada Dropiei marcat prin ramificarea aleii pietonale principale. Un al treilea acces în parc se va realiza dinspre Strada Cornisei.
– dotarea cu mobilier urban: bănci de lemn cu schelet metalic, bănci inteligente, coșuri de gunoi, cișmele de apă potabilă, suport de biciclete, toaletă ecologică.
– amenajarea unor spații de joacă.
-crearea unei facilitați pentru recreere de tipul skate-park
– racordarea la rețeaua publică de apă și canalizare
– realizarea unui sistem de irigații
– realizarea sistemului de iluminat public – se vor amplasa 100 stâlpi cu alimentare solară, cu înălțimea de 6m, precum și 50 bucăți corpuri de iluminat ambiental, tot cu alimentare solară.
Obiectul 2 – “Spațiul verde din zona de locuit Navrom”
- se propune reconfigurarea alveolelor de spatii verzi într-o nouă manieră în vederea accentuării și conturării unui traseu de parcurs pe toată suprafața parcului și amenajarea unor zone de interes: spații de joacă distribuite de-a lungul parcursului pietonal, spațiu pentru câini, zone de odihnă. Spațiul se va dota cu mobilier urban în măsura satisfacerii numărului de vizitatori și gradul de interes al zonei.
- se va realiza un sistem de irigații în vederea asigurării cantității de apă necesară spațiilor verzi.
- se va reorganiza sistemul de iluminat public datorită faptului că iluminarea asigurată de stâlpii existenți este insuficientă și nu corespunde spațiului nou organizat.
- se propune montarea unei cișmele de apă încastrate în pardoseală, prevăzută cu sistem individual de pompare.
-
Proiect: Promovarea utilizării mijloacelor alternative de mobilitate şi a intermodalităţii în municipiul Călăraşi prin amenajarea unei reţele de piste de biciclete
Contract de finanţare: nr. 5696/21.07.2020
Valoare totală contract (integral eligibilă): 6.269.019,96 lei
Contribuţie UAT (2%): 125.380,40 lei
Durata lucrărilor: 10 luni (estimare august 2021 – mai 2022)
Descrierea investiţiei: Zona de interventie a proiectului este în intravilanul municipiului Călărași, partea de sud a acestuia, traversându-l de la vest la est, având următorul traseu: Începe din capătul str. Dropiei – Iaz Decantor – Al. Dumbrava Minunată nr.8 – str. Av. Vitalie Zvincu nr.1 – Al. Dumbrava Minunată – str. Cornişei (Parc Dendrologic) – str.Eroilor – Bulevardul 1 Mai (Parc Central) – str. Sloboziei nr. 4; – str. Independenței.
Caracteristicile tehnice și parametrii specifici investiției rezultate în urma realizării lucrărilor de intervenție sunt:
-amenajarea unei piste de biciclete în lungime totală de 3.176,14 m și o suprafață de 8.055 mp, din care:
- cei 2.763,76 m se vor amenaja, integral, cu următorul sistem rutier:
- 350,72 m amenajați parțial, prin efectuarea de marcaje de delimitare și orientare ( str. Independentei);
- 61,66 m traseu de continuitate, fiind reprezentat de punctul de traversare al străzii Eroilor (în zona restaurant HESTIA și coborâre în Parcul Central);
-pentru a facilita accesul în orice perioadă a zilei, se vor planta 164 buc stâlpi de iluminat cu alimentare solare de înălțime minimă;
-având în vedere lungimea mare a pistei, este propusă amenajarea de locuri de odihnă pe amplasamentul cărora vor fi montate bănci, coșuri de gunoi și suporturi pentru biciclete;
-aducerea la cotă a căminelor de apă/hidranți existente inclusiv înlocuirea elementelor componente la suprafață
-amenajarea unor spații de odihnă dotate cu bănci, coșuri de gunoi și suporți pentru gararea bicicletelor.
Pentru realizarea investiției se vor executa următoarele lucrări:
- îndepărtarea stratului de pământ vegetal pe o adâncime aproximativ egală cu grosimea structurii rutiere proiectate;
- nivelarea și compactarea stratului de balast;
- așternerea stratului de balast:
- așternerea stratului de nisip;
- așternerea foliei de polietilenă;
- așternerea stratului de bază din beton de ciment C16/20;
- așternerea stratului de uzură din EB8 rul 50/70 – roșu;
- execuția marcajelor rutiere: longitudinale – 9,69 km și de suprafață – 842mp;
- trotuare: 794 m;
- borduri mari: 125 m;
- borduri mici: 5.352 m;
- parapeți de protecție: 2.968 m;
- amenajări de maluri ale Lacului decantor cu gabioane: 3.546 mp;
- bănci: 24 buc.;
- coșuri de gunoi: 24 buc.;
- suporți biciclete: 24 buc.
Sursa foto și text: Facebook-Primăria Municipiului Călărași