Social

Marea familie a Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever Călăraşi

Din dorinţa de a cunoaşte mai bine instituţiile de asistenţă socială călărăşene,  am vizitat, cu puţin timp în urmă, Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever(CSCCHS). Această instituţie îşi are sediul în municipiul Călăraşi,  strada Aleea Grădiniţei, nr. 1 şi este unul din centrele rezidenţiale subordonate Direcţiei Generale de  Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Călăraşi.  Am rămas oarecum surprinşi când am cunoscut modul în care se desfăşoară activitatea  aici, având în vedere percepţia publică negativă  despre astfel de centre de asistenţă socială.  De fapt, această instituţie este destinată copiilor şi tinerilor cu nevoi speciale şi, pe bună dreptate, funcţionează pe principiul conform căruia „în toate acţiunile care privesc copiii cu dizabilităţi, este prioritar interesul superior al copilului”. Cei 44 copii şi tineri cu handicap , (tip deficienţă psihică, mentală asociată sau somatică ) ce sunt îngrijiţi în acest centru, beneficiază  de o îngrijire multilaterală, într-un spaţiu amenajat, conform standardelor minime de calitate pentru servicii sociale cu cazare, dar şi de zi, ce sunt impuse de legislaţia în vigoare.

CSCCHS- un centru cu  un ambient plăcut

Se poate spune că aceşti copii şi tineri trăiesc într-o mare familie a centrului, unde le este asigurat un trai decent , în condiţii igienice, de securitate şi de protecţie. În acest fel, le este garantată demnitatea, sunt ajutaţi şi stimulaţi în procesul lor de dezvoltare  şi li se  facilitează, pe cât posibil, participarea activă, la viaţa comunităţii. Totodată, le este asigurată, 24 de ore din 24, protecţie, îngrijire, servicii medicale  şi recuperare.

La o simplă vizită a centrului, oricine îşi  poate da seama că  spaţiile în care sunt îngrijiţi sunt dotate modern.  Cele patru module în care sunt cazaţi sunt dotate cu băi proprii, cu  mobilier nou şi în culori vesele, dând astfel o ambianţă plăcută şi intimă. Toţi copiii au  acces la televizor  cu internet unde pot beneficia de audiţii muzicale, pot viziona filme cu teme educative sau desene animate. Ei beneficiază zilnic de hrană proaspătă, preparată conform  normativelor şi condiţiilor prevăzute în legislaţia privind siguranţa alimentelor. Bucătăria este dotată cu aparatură modernă, fiind asigurate  condiţii de igienă.

 Marea familie a Complexului de Servicii comunitare pentru Copii cu Handicap Sever

Copiii şi tinerii care convieţuiesc în acest centru  sunt implicaţi, zilnic, în activităţi menite să le dezvolte atât  autonomia personală,  cât şi abilităţile individuale. Ei beneficiază de  servicii de consiliere psihologică, de logopedie, de kinetoterapie.

Marea lor majoritate au afecţiuni grave de sănătate (mulţi dintre ei se deplasează cu dificultate, nu vorbesc ) şi sunt dependenţi, aproape în totalitate, de sprijinul celor care îi îngrijesc,  asistenţi medicali, educatori sau supraveghetori de noapte. Fiecare moment din viaţa lor, fie că este trist, fie că este de bucurie, este trăit din plin de către toţi cei care le sunt alături.

Cele mai delicate momente sunt cele care necesită spitalizarea unora dintre ei. Numai pe anul 2019, un număr de 8 copii au prezentat afecţiuni medicale mai grave, care nu au putut fi tratate în centru. Ei au fost internaţi atât în unităţile spitaliceşti din Călăraşi şi Săpunari, cât şi  în spitalele  din Bucureşti („Obregia”; „Marie Curie”; Centrul Naţional Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru copii  „Nicolae Robănescu”). În această situaţie, efortul celor care îi îngrijesc este unul deosebit. Educatorii lor, dar şi supraveghetorii de noapte le-au fost alături  asigurându-le supraveghere şi sprijin  24 de ore din 24.  Sunt  situaţii destul de dificile întrucât, perioadele de spitalizare necesită o anumită reorganizare a programului de lucru la grupele din care fac parte  copiii sau tinerii spitalizaţi.

O atenţie deosebită este acordată  în situaţiile de auto şi heteroagresiune (destul de dese) ce au generat uneori distrugerea unor bunuri,  provocate de copii sau tineri aflaţi în stare de agitaţie psihomotorie gravă.  În aceste cazuri de maxim disconfort, atât pentru cei care îi îngrijesc, cât si pentru  rezidenţii din jurul lor, se acţionează, la îndrumarea medicului psihiatru,  conform  dispoziţiilor legale.

 

Sunt momente de bucurie când  fiecare copil sau tânăr este sărbătorit  cu prilejul zilei aniversare unde au parte de o mică petrecere cu tort şi dulciuri. Cei care   frecventează  cursurile şcolare sunt implicaţi în diferite activităţi extraşcolare precum serbări, excursii sau alte evenimente.   Le plac vizitele în comunitate, în parc, la cumpărături, la diferite evenimente  dedicate lor şi organizate în cadrul centrului, cum ar fi : ” Ziua Copilului,”Serbarea de Moş Crăciun” , Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi”; „Ziua Autismului”;   excursiile la munte sau la mare.

Aniversare Zilei Persoanelor cu Dizabilități

 

Aniversarea Zilei Autismului

 

Ziua Drepturilor Copilului

 

De asemenea, se pune un mare accent pe  întărirea relaţiei cu familia.  Aici un rol important îl are asistentul social ce facilitează  legătura copiilor cu rudele lor, acolo unde este posibil. Bucuria se poate citi pe feţele lor atunci când cineva din familie îi vizitează.

 „Unde este mama  mea”

Poveştile de viaţă ale  acestor copii şi tineri sunt triste. Majoritatea dintre ei au fost abandonaţi în spital, încă din primele zile de naştere, unii au ajuns în centru după ce au  fost abuzaţi fizic. Aceștia trăiesc o dramă,  aceea a  lipsei dragostei părinteşti. Este un gol sufletesc pe  care nu îl vor recupera niciodată.

Unul dintre educatori ne-a povestit că o fetiţă a întrebat-o în dese rânduri: „unde este mama  mea?”, iar ea i-a răspuns:” eu sunt mama  ta”. Un alt băieţel a întrebat-o:” eu când merg acasă?”.  Sunt  întrebări  pe care ei le pun frecvent şi nu pot primi răspunsurile pe care le doresc. Cei care îi îngrijesc ţin loc şi de  părinţi pentru că, în afară de  grija pe care le-o poartă , le „pansează” rănile sufleteteşti,   îmbrăţişându-i sau încurajându-i prin vorbe bune.

Aniversare de Sf. Ion

 

Petrecere aniversară

 

O altă petrecere aniversară

 

Oameni speciali dedicaţi muncii lor

Se poate spune că activităţile şi serviciile sunt oferite copiilor şi tinerilor din centru de către oameni speciali ai instituţiei , fiind  modele de oameni dăruiţi ce îşi asumă responsabilităţi pentru nişte fiinţe deosebite.  Cunosc răbdarea, calmul, şi pot transmite siguranţa de care au nevoie aceşti copii şi tineri,  lucrând în slujba  acestora, fără echivoc.  Educatori specializaţi, medici, kinetoterapeuţi, psihologi, asistenţi sociali, asistenţi medicali, supraveghetori de noapte , toate resursele umane ale complexului  (inclusiv personalul de îngrijire, administrativ şi de deservire) reprezintă o echipă unitară, susţinută de o atentă coordonare care dă energie şi speranţă.

„A lucra într-o astfel de instituţie înseamnă o luptă de zi cu zi”

Şeful  Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever, psiholog Camelia Varga a dorit să detalieze o altă latură a activităţii ce se desfăşoară în acest centru, şi anume, latura umană.

„A lucra într-o astfel de instituţie , înseamnă o luptă de zi cu zi, neîntreruptă, pe care am ales-o individual, ( fiecare dintre noi), pentru a-i ajuta pe aceşti copii  şi tineri să le deschidem şi lor viitorul, să le dăm şansa să-şi atingă potenţialul maxim prin serviciile specializate ale centrului , servicii ce se pliază, în permanenţă pe necesităţile fiecărui copil şi tânăr”, a precizat Camelia Varga.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *