Administrație

Marius Dulce: „Am luat toate măsurile pentru ca refugiaţii să aibă unde dormi şi ce mânca”

Primăria Municipiului Călărași este alături de poporul ucrainean, greu încercat, în această perioadă, din cauza atacurilor Rusiei. Edilul Marius Dulce ne-a declarat că, de îndată ce a aflat că primii refugiați din Ucraina urmau să sosească în municipiul nostru, a luat, alături de reprezentanții instituției, măsurile necesare pentru a-i ajuta. Astfel, cei aflați în nevoie au fost ajutați de primărie să se cazeze la un complex hotelier din Călărași.

„De când am auzit că un grup de refugiați se îndreaptă către noi, asta se întâmpla sâmbătă (n.r. 26 februarie a.c.), am luat toate măsurile necesare, în speță le-am găsit cazare la un complex hotelier, pentru a fi în siguranță și pentru a avea condiții decente de a locui. Nu au fost foarte mulți refugiați. Prima dată au venit șase persoane, e vorba de o familie de arhitecți. După aceea, au început să mai vină încă 10. Astăzi (n.r. 28 februarie a.c.), au ajuns undeva la cifra de 22 de persoane, care sunt cazate la un complex, dar această cifră e fluctuantă, pentru că în momentul acesta niciunul nu și-a declarat azilul politic sau nu s-a declarat ca refugiat, pentru ca noi să putem intra sub incidența legislației în vigoare. Așteptăm ca ei să se liniștească, oarecum, pentru că nu este ușor prin ce trec și să vedem cum decurg lucrurile, zilele următoare, astfel încât să putem sta de vorbă cu dânșii mai bine, să vedem dacă vor să ceară azil sau să se declare refugiați, ca să putem aplica legislația în vigoare. Adică, dacă vor să lucreze în România, au dreptul până la 9 luni, dacă vor să își găsească cazare în Călărași, au dreptul să o facă. Noi am luat toate măsurile ca refugiații să aibă unde dormi, ce mânca și ne-am mobilizat împreună cu cei de la acel complex și, pe această cale, le mulțumesc pentru că s-au implicat și ne ajută. Noi, până vom găsi formula financiară, am apelat la niște ONG-uri care să ne ajute să plătim această cazare a refugiaților care vor avea nevoie, pentru că unii dintre ei au vrut să își plătească singuri cazarea, deoarece au avut disponibilitatea financiară. Unii dintre ai au spus că sunt în tranzit și au plecat mai departe. Am făcut discuții cu prefectura, cu poliția, sunt monitorizați de către jandarmerie, poliție. Ținem legătura, prin prefectură, cu Poliția de Frontieră, deci noi ne-am făcut treaba, ne facem treaba și suntem pregătiți. Probabil, zilele următoare vor veni oameni mai necăjiți, care nu au din ce să trăiască și atunci va trebui să ne activăm și să le cerem să se declare azilanți politic sau refugiați, ca să putem activa sursele financiare pe situații de urgență”, ne-a declarat Marius Dulce.

Întrebat dacă Primăria Călărași va asigura locuri de cazare de urgență pentru refugiați, Marius Dulce a precizat că are în vedere acest lucru și că spațiile ar urma să fie organizate în sălile de sport ale școlilor și în căminele instituțiilor de învățământ. Ba mai mult, interlocutorul spune că vor fi închiriate și containere, în cazul în care va exista un val mare de refugiați, în Călărași.

„Trebuie să facem aceste lucruri, pentru că putem să le activăm. În legislație scrie clar că putem să le activăm, să ne îndreptăm către săli de sport, să putem să le facem acolo, putem să ne îndreptăm către cămine, le avem la dispoziție pe cele care sunt la școli, la licee și chiar avem și oameni în Călărași care și-au exprimat disponibilitatea de a caza aceste persoane, dar la momentul respectiv vom decide împreună cu cei de la Situații de Urgență ce vom face. Mai mult de atât, și jandarmeria, și ISU au corturi speciale cu care pot interveni. Dacă este nevoie, am mers mai departe, chiar m-am interesat să închiriem containere, dacă sunt prea mulți. Și atunci găsim variante în care să îi cazăm și suntem la dispoziția lor, numai să sperăm că acest război se va opri și nu va fi nevoie, dar dacă va fi nevoie, vom lua măsurile care se impun”, a adăugat sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *