Vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, Mihăiță Beștea, a afirmat, într-o conferință de presă, că, în urma unei întâlniri cu noul comisar șef al Garzii de Mediu Călărași, Marian Borondel, s-a luat decizia constituirii unui grup de lucru care va analiza Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor și care va căuta soluții pentru rezolvarea problemelor legate de colectarea selectivă a gunoiului.
“(…) Există o serie de probleme pe care Garda de Mediu le-a depistat în cele 55 de UAT-uri. Acestea au fost și sancționate, din păcate. Ni s-ar fi părut normal ca prima întâlnire (n.r. dintre primarii județului Călărași și noul comisar șef al Gărzii de Mediu) să se lase cu cel mult avertismente și cu o nouă optică pe care dumnealui (n.r. Marian Borondel) vrea să o implementeze în gestionarea deșeurilor. După discuții, am hotărât, împreună cu dumnealui, să constituim un grup de lucru format dintr-un reprezentant al Gărzii de Mediu, un reprezentant al Agenției de Mediu și reprezentanți ai celor doi operatori de pe raza județului Călărași. Acest grup de lucru va analiza Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor. Și am depistat o serie de probleme. Nu se colectează selectiv, la nivelul județului Călărași, cantitatea pe care ne-am propus-o. Am hotărât să facem vizite în județ, în fiecare UAT, împreună cu primarii și responsabilii din zonă, să identificăm soluții pentru a determina cetățenii să colecteze selectiv”, a precizat, printre altele, Mihăiță Beștea.
„În zona urbană, colectarea selectivă este puţin mai dificilă. În zona rurală, împreună cu specialiştii Gărzii de Mediu, am identificat deja câteva posibilităţi de a face ca această colectare selectivă să fie făcută în parametri cât mai buni, şi anume înfiinţarea unei platforme la nivelul fiecărei localităţi, unde acest gunoi să fie depozitat. Vă dau un exemplu: în mediul rural, colectarea deşeurilor din plastic este mai scumpă decât colectarea deşeurilor menajere, pentru că acest gunoi din plastic este foarte voluminos, dar foarte uşor ca greutate. Cantitatea pe care o ducem la groapă este mică, cu costuri la fel de mari. Încercăm să îi determinăm pe primarii localităţilor să facem o analiză economică, pentru a vedea dacă achiziţionarea unei prese şi înfiinţarea acestor platforme de depozitare ar genera un cost mai mic pe colectare. Noi suntem convinşi că aşa va fi”, a adăugat interlocutorul.
Conform Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor, gradul de colectare ar trebui să se situeze undeva între 45% și 70%, însă, după cum a precizat interlocutorul, există mari dificultăți, în acest sens, astfel că, anual, se colectează până în 10.000 de tone de deșeuri, deși cantitatea necesară ar fi de 60.000 de tone.