Cultură

Muzeul Dunării de Jos prezintă expoziția „Pâinea care ne unește”

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Călărași, vă invită, în perioada 14-15 august a.c., în intervalul orar 18:00-20:00, în foaierul Centrului Județean de Cultură și Creație, să vizitați expoziția „Pâinea care ne unește”.

Evenimentul este parte a manifestărilor organizate în municipiul Călărași, cu prilejul Zilelor Diasporei, de către Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Călărași și Palatul Copiilor Nr. 1 Călărași.

„Tema expunerii are ca element central pâinea, ca aliment tradiţional, care ne defineşte ca popor şi care ne uneşte pe toţi sub „umbrela” unei singure identităţi. Este singurul lucru material pe care ȋl cerem lui Dumnezeu ȋn rugăciunile noastre fără de care mulţi dintre noi am fi pierduţi. Ȋn cadrul expoziţiei folosim câteva dintre uneltele agricole, precum prăşitoarea şi boroana, alte unelte, cum ar fi secera, furcile de lemn şi traga pentru cereale, dar şi obiecte de uz gospodăresc, precum dubla pentru cereale, lopata de lemn pentru pâine, găvănelul şi copaia pentru frământat aluatul de pâine, dar şi panacopul unde aluatul era lăsat la dospit”, transmite Muzeul Dunării de Jos Călărași prin intermediul unui comunicat de presă.

Expunerea este completată cu ştergare decorative şi de uz casnic, o icoană şi o cruce cu pistornic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *