Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Călărași informează că la nivelul județului nu există niciun caz confirmat și niciun caz suspect de infecție cu noul coronavirus (Covid-19).
La nivelul județului se aplică măsurile de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile a celor veniți din zonele afectate și a membrilor de familie din aceeași locuință.
“Solicităm persoanelor sosite din zonele afectate responsabilitate, declararea tuturor informațiilor necesare pentru evaluarea riscului epidemiologic (localitățile în care au locuit în ultimele 14 zile anterior revenirii în țară, contactul cu persoane infectate cu noul coronavirus) și respectarea cu strictețe a măsurilor dispuse de autorități . Până la data de 31 martie 2020 este interzisă organizarea oricărui eveniment ce implică participarea unui număr de peste 1.000 persoane și este recomandată cu fermitate anularea/amânarea organizării oricărui eveniment cu număr mai mic de participanți. Organizatorii evenimentelor care nu pot fi anulate/amânate își asumă responsabilitatea aplicării tuturor măsurilor preventive și a desfășurării fără consecințe negative asupra sănătății populației a evenimentului.În această situație, cu minim 7 zile înaintea începerii evenimentului, organizatorii vor solicita avizul Direcției de Sănătate Publică, depunând la Direcția de Sănătate Publică solicitarea de analiză și avizare , însoțită de toate informațiile necesare evaluării riscului, sub declarație pe proprie răspundere privind veridicitatea informațiilor”, informează DSP Călărași.
Caracteristicile specifice ale evenimentului care ar trebui să fie luate în considerare includ:
– densitatea mulțimii;
– natura contactului dintre participanți (de exemplu, un concert sau eveniment religios, în interior sau în aer liber, amenajarea locului);
– dacă la eveniment vor fi prezenți participanți înregistrați și neînregistrați;
– ocupația participanților și posibila lor expunere anterioară;
– numărul de participanți care vin din țări sau zone afectate de focare în termen de 14 zile înainte de eveniment;
– vârsta participanților; deoarece persoanele în vârstă care au afecțiuni co-morbide par a fi afectate mai grav, evenimentele la care participanții fac parte în principal din această categorie pot fi asociate cu transmiterea crescută;
– tipul sau scopul evenimentului (de exemplu: sportiv, festival, religios, politic, cultural);
– durata și modul de călătorie al participanților. Dacă durata evenimentului este mai lungă decât perioada de incubaâie pentru infecția cu coronavirus (14 zile), atunci se așteaptă ca majoritatea cazurilor asociate evenimentului să se producă chiar în timpul desfășurării acestuia. În schimb, dacă durata este mai scurtă, majoritatea cazurilor ar apărea probabil după eveniment, în timp ce oamenii călătoresc și se întorc în comunitățile lor de origine.
“Atenționăm că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se sanctioneaza conform art 352 din Codul penal si a art. 34 lit .m) din HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modificările și completările ulterioare . Reamintim că informații pentru populație, informații pentru personalul medico-sanitar, evaluare de risc, sfaturi pentru călători, precum și situația la nivel global/național actualizată zilnic le găsiți pe site-ul www.cnscbt.ro”, transmite DSP Călărași.