Actualitate

Noi echipamente de intervenţie, în dotarea ISU Călăraşi. Exerciţiu demonstrativ, efectuat de pompieri

Consiliul Județean (CJ) Călărași, în calitate de partener lider, va finaliza, în data de 31 decembrie 2023, în parteneriat cu Municipalitatea Pavlikeni, Regiunea Veliko-Tarnovo, din Bulgaria, și cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași „General de brigada Barbu Pârăianu”, proiectul „Management eficient în situaţii de urgenţă, în regiunea transfrontalieră Călăraşi-Veliko Tarnovo”. Acesta este finanțat prin Programul INTERREG V-A ROMÂNIA-BULGARIA, are drept obiectiv specific îmbunătățirea managementului comun al riscului în regiunea transfrontalieră și se adresează comunităților de pe ambele maluri ale Dunării (Călărași și Veliko-Tarnovo), urmărind soluționarea diferitelor situații de urgență. CJ a achiziționat două echipamente de intervenție specializate, beneficiarul fiind ISU Călărași. Este vorba despre două vehicule cu capacitate de trecere crescută (SHERP), care pot rula pe teren accidentat (teren mlăștinos, canale de irigații, vaduri etc.) dar și în situații meteo periculoase (zăpezi abundente, viscol). Chiar ieri, 21 decembrie a.c., pompierii călărăşeni au efectuat, pe Plaja Pod 4, un exerciţiu demonstrativ, în prezenţa autorităţilor judeţene, pentru a testa aceste echipamente destinate intervenţiilor efectuate în condiţii speciale.

„Am dorit să fiu prezent la exercițiul efectuat de ISU Călărași pentru a testa SHERP-urile achiziționate de CJ în cadrul proiectului transfrontalier ‘MANAGEMENT EFICIENT ÎN SITUAȚII DE URGENȚĂ ÎN REGIUNEA TRANSFRONTALIERĂ CĂLĂRAȘI – VELIKO TARNOVO’. Aceste echipamente sunt necesare pentru intervenții în condiții speciale și pot acționa acolo unde alte utilaje nu pot ajunge.Buna colaborare instituțională dintre CJ Călărași, ISU, Inspectoratul de Jandarmi Județean și partenerii bulgari a permis ca acest proiect important să fie implementat în manieră eficientă și sper ca situațiile de urgență care cer intervenția acestor echipamente să fie cât mai rare”, a scris preşedintele CJ Călăraşi, Vasile Iliuţă, pe Facebook.

În cadrul proiectului amintit anterior, municipalitatea Pavlikeni a efectuat lucrări de reabilitare, în zona albiei râului MIhalska și Lomya, pentru îmbunătățirea cursului acestora, în vederea prevenirii inundațiilor în zonă.

De asemenea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași a achiziționat un vehicul de teren, echipat cu camere de vizibilitate redusă, bărci echipate cu camere cu vizibilitate redusă pentru intervenție și pază în zonele inundate, dar şi stație de lucru cu hartă GPS și aplicație pentru maparea zonelor de inundații sau de incendiu, care vor servi și pentru monitorizarea zonelor de intervenție în timp real și a intervenției personalului.

În cadrul proiectului au fost elaborate nouă parteneriate comune, precum și o strategie comună și un plan de acțiuni în situații de urgență şi au fost organizate exerciții comune româno-bulgare în domeniul situațiilor de urgență.

Utilizarea eficientă a noilor echipamente în timpul îndeplinirii misiunilor va permite:

  • Menținerea riscurilor identificate la niveluri acceptabile;
  • Asigurarea unui nivel ridicat de protecție pentru cetățeni;
  • Asigurarea intervenției în timp util, cu eficiență maximă, în termenii de răspuns stabiliți de normele în vigoare;
  • Limitarea pierderilor de vieți omenești, a pagubelor materiale și a efectelor adverse asupra mediului.

Rezultatele proiectului vor contribui la îmbunătățirea calității gestionării comune a riscurilor, prin acțiuni de prevenire și intervenție.

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență ”Barbu Știrbei” Călărași a efectuat un exercițiu demonstrativ în care au fost folosite noile echipamente SHERP, achiziționate în cadrul proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *