În data de 15 martie 2023, începând cu ora 15.00, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, au organizat, în incinta instituției de învățământ amintite, evenimentul de lansare al campaniei de prevenire ,,Nu renunța la tine ! Traficul de persoane nu este o opțiune pentru viitor.”
Campania se desfășoară în perioada iunie 2023 –iunie 2024 și urmărește creșterea gradului de informare cu privire la riscurile și implicațiile traficului de persoane, în special tineri între 15 și 25 de ani, în scopul adoptării unei conduite preventive care să permită evitarea pericolelor ce pot conduce la situații de exploatare, prin îmbunătățirea nivelului de informare și conștientizare cu privire la aceste forme grave de abuz.
Activitățile de implementare a campaniei vor fi derulate la nivel național, prin intermediul rețelelor de socializare.
Totodată, în cadrul campaniei vor avea loc și întâlniri directe cu tinerii pentru a le fi prezentate informații preventive și căi de acțiune actunci când se confruntă cu un caz de trafic, inclusiv prin sesizarea acestora utilizând linia Telverde 0800 800 678, oferită gratuit de ANITP.
Este important de menționat că materialele distribuite în cadrul campaniei de prevenire sunt realizate prin contribuția voluntară a tinerilor studenți ai Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Conștienți de provocările lumii moderne, amploarea influențelor mediului online, tinerii studenți au conceput și realizat mesaje foto- video prin care doresc să-și manifeste sprijinul în lupta împotriva traficului de persoane.
Propria experiența de viață, dar și mediul universitar de performanță, unde sunt formați viitorii ofițeri de poliție au contribuit la conturarea unei viziuni pozitive de viață și la formarea unor caractere puternice.
Conștienți că reprezintă un model în comunitățile din care fac parte, aceștia și-au pus propriile experiențe în slujba comunității, pentru a inspira alți tineri, pentru a sublinia că valoarea umană este superioară tuturor valorilor societății, iar implicarea în lupta împotriva traficului de persoane este un gest firesc pentru cei ce și-au ales o carieră în folosul cetățeanului.
„Este important să reținem faptul că, până să ajungă la dimensiunea infracțională, elementele incipiente ale traficului pornesc de la nivelul comunităților, unde cresc, se dezvoltă organic, iar apoi evoluează în organisme ale criminalității organizate, alimentate cu banii clienților care plătesc exploatarea, abuzul, amenințarea, constrângerea, privarea de libertate a victimelor. De aceea, suntem pe deplin convinși că lupta împotriva traficului de persoane nu este atributul exclusiv al instituțiilor și organizațiilor de profil, ci trebuie să reprezinte frontul comun al diferiților actori sociali, mediul privat, respectiv al unei mase critice de cetățeni conștienți și solidari”, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, remis redacției noastre.