Actualitate

Peste 10.000 de situaţii de urgenţă, în 2023, pentru pompierii călărăşeni. Timpul de intervenție al echipajelor, îmbunătățit

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” Călăraşi a avut un an plin de provocări, având în vedere cele peste 10.000 de misiuni la care au participat. La fel ca în anii precedenţi, şi în 2023, pompierii militari au salvat vieţile oamenilor, au stins incendii, s-au confruntat cu o mulţime momente dificile şi au intervenit la multe alte situaţii de urgenţă, în sprijinul cetăţenilor judeţului. Inspectorul şef al ISU Călăraşi, colonel Adrian Păduraru, a participat în conferinţa de presă organizată în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, la data de 31 ianuarie a.c., pentru a prezenta bilanţul activităţii, pe 2023.

Activitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost destul de dificilă, și anul anterior. Ca număr de intervenții, am avut peste 10.000 de situații de urgență, la care echipajele noastre au intervenit, la multe dintre ele, chiar împreună cu colegii de la poliție și de la jandarmerie.  Din cele peste 10.000 de intervenții, aproximativ 1.100 au fost pentru stingerea incendiilor, 7.300 pentru intervenții de asistență medicală și 1.700 pentru protecția populației.

La nivel naţional, sunt stabiliți niște indicatori de performanță, unde Inspectoratul pentru Situații de Urgență a reușit să îi îndeplinească cu brio. Timpii noștri de răspuns sunt sub timpii stabiliți la nivel national, pentru toate tipurile de intervenții pe care le am avut anul trecut. Putem spune că acest lucru a fost posibil și datorită foarte multor mijloace de intervenții intrate în dotarea inspectoratului.

 Pe lângă aceste misiuni principale, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, inspectoratul a avut și alte tipuri de misiuni.

Colegii de la structurile de control și autorizare au desfășurat foarte multe activități. Sunt activități de informare preventivă, activități pentru acordarea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu.  Am avut în jur de 320 de informări preventive, unde au participat aproximativ 7.600 de persoane. Am avut 538 de controale, în localități, la operatori economici, instituții publice. Din păcate, la activitățile de control, au fost găsite și anumite nereguli, care au fost sancționate. O parte dintre ele au fost sancționate și cu amenzi. Cuantumul amenzilor, pe anul trecut, a fost de aproximativ 1,5 milioane de lei, ceea ce spune că, în unele situații, avem anumite probleme. Suntem în contact cu tot ce înseamnă administrație locală, județeană, tot ce înseamnă administrație-operatori economici. (…) Suntem în contact cu reprezentanții obiectivelor economice, în domeniul turismului sau al comerțului cu substanțe periculoase, astfel încât să reușim să asigurăm siguranța cetățeanului la un nivel cât mai mare”, a subliniat şeful ISU Călăraşi, Adrian Păduraru.

Pompierii au participat la cursuri de specializare, în afara ţării

Pregătirea personalului inspectoratului a fost un element extrem de important, în 2023. Pompierii au participat la cursuri de specializare chiar şi în afara ţării.

„Pregătirea personalului a fost, din nou, o componentă importantă. Aceasta s-a efectuat la nivel județean, precum și la nivel centralizat. Am avut, pentru personalul nostru, inclusiv cursuri în afara țării, cursuri de specializare cu colegii noștri din alte țări, astfel încât să aducem o calitate mare a intervenției noastre, în județ. Au fost și cursuri sau au fost zile de informări cu toți cei implicați la nivelul administrației locale și județene, cu toți toți cei implicați la nivelul unităților de învățământ. Ne-a transmis și dumnealor problemele pe care le au. Încercăm să le rezolvăm, astfel încât să participăm cu toții la siguranța concetățenilor noștri, la nivel județean”, a punctat sursa citată.

 Colaborare excelentă între ISU Călăraşi, IPJ Călăraşi şi IJJ Călăraşi

La multe dintre situaţiile de urgenţă întâlnite, pompierii militari s-au bazat pe ajutorul poliţiştilor şi ai jandarmilor.

În anul anterior, au existat unele probleme, din punct de vedere al asigurării sumelor de bani, dar, într-un final, valoarea totală a achizițiilor pe care le-am făcut s-au ridicat la 1.750.000 de lei, o sumă destul de bună, care ne-a permis să ne desfășurăm activitatea în condiții optime.

Pe parcursul anului, toate compartimentele și toți colegii mei și-au dus aportul la misiunile îndeplinite. Totodată, alături de colegii de la structurile MAI, precum și de la celelalte structuri, mai asigurăm funcțiile de sprijin, la nivelul județului, în situații de urgență. Am avut o colaborare foarte bună cu toate celelalte instituții de la nivelul județului. (…)”, a mai spus Păduraru.

Asistenţă medicală asigurată pentru peste 7.000 de persoane

Pompierii militari au asigurat asistenţa medicală pentru peste 7.000 de persoane şi au salvat peste 305.000 de animale din situaţii de urgenţă.

Anul trecut, am avut peste 7.300 de persoane cărora le-am asigurat asistența medicală, au fost 305.700 de animale mici sau mari salvate din incendii sau alte situații de urgență, am avut în jur de 96 de milioane de bunuri salvate. Timpul de a ajunge la intervenție s-a îmbunătățit foarte mult și am avut relații bune cu toți partenerii instituționali”, a adăugat colonelul Adrian Păduraru.  

Deficit de personal, la ISU Călăraşi

Conducerea ISU Călăraşi speră ca în anul curent să poată avea posibilitatea de a angaja personal, deoarece instituţia se confruntă cu deficit de resursă umană: „E clar că toate structurile Ministerului de Interne au un deficit de personal. Sperăm că anul acesta o parte din el să se reducă. Sperăm să putem avea posibilitatea să angajăm personal care să ne ajute în desfășurarea misiunilor”.

ISU Călăraşi, implicat în proiecte cu fonduri rambursabile şi nerambursabile

„Bineînțeles că suntem și noi implicaţi în proiecte cu fonduri rambursabile parțial sau fonduri nerambursabile. Suntem în acțiune cu trei proiecte, la nivel județean. La nivel naţional, încă se implementează. Suntem în implementare cu mai multe proiecte. Suntem beneficiari ai unor astfel de mijloace, de echipamente de protecție, și la nivel national”, a declarat interlocutorul.

O nouă subunitate de intervenţie, în comuna Vlad Ţepeş

„Anul acesta, sperăm să apară o altă subunitate de intervenție, în zona comunei Vlad Țepeș, care, din nou, să micșoreze timpul de reacție față de unele dintre localitățile din zonă, respectiv Alexandru Odobescu, Vîlcelele, micșorându-se timpul de intervenție şi de ajungere la locul intervenției. Bineînțeles că și măsurile pe care le putem lua sunt din cele mai bune. Am deschis o colaborare cu unitatea administrativ- teritorială Fundeni. Şi acolo ne-am dori să deschidem un nou punct de lucru, astfel încât să reducem timpii de intervenție pe acea zonă destul de complicată, din punct de vedere al reliefului. Dacă am putea să avem acolo o subunitate, să împărțim timpii de reacție, ar fi bine”.

Autospeciale de intervenţie, intrate în dotarea ISU

Anul trecut, noi autospeciale au intrat în dotarea ISU Călăraşi.

„Referitor la partea de dotare, vreau să vă aduc în discuție că am primit, de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin proiectele pe care le-a derulat, cinci autospeciale de intervenție pentru stingere: două cu capacități de 10.000 de litri, trei cu capacități de 4.000 de litri și o autospecială de primă intervenție, cu apă de înaltă presiune. Am primit un post medical avansat. Asta înseamnă că avem posibilitatea, în cazul unor situații mult mai grave, cu victime multiple, să asigurăm, alături de Unitatea de Primiri Urgențe, Spitalul Județean de Urgență și Serviciul Județean de Ambulanță, la fața locului, asistența medicală pentru un număr mare de victime. Am primit și alte echipamente care să ne sprijine în intervențiile noastre: generator mic pentru evacuarea fumului, un centru de comunicații mobil, care să ne ajute şi să îi ajute pe colegii de la celelalte structuri ale MAI şi să ne asigure, oricând, în cazul unor situații mai delicate, comunicarea și comanda la nivelul intervenției. Prin proiectele derulate la nivel județean, au fost achiziționate două vehicule de capacitate crescută de trecere, șenilate mai performante. Sunt două mijloace de intervenție care să ne ajute în intervențiile noastre, în situații de urgență cauzate de fenomene meteo periculoase, viscol sau inundații, unde posibilitățile de trecere și de intervenție sunt destul de grele, reduse și atunci aceste mijloace o să ne sprijine, astfel încât să putem extrage persoane cu probleme din zonele respective să le ducem în zone sigure. Numai la sfârșitul lunii noiembrie am avut două episoade de vreme rea, iar colegii de la Jandarmeria Călăraşi şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean știu prin ce am trecut și cât de greu ne-a fost. Dacă aveam aceste mijloace în luna noiembrie era mult mai ușor în două-trei situații, când colegii noștri, cu lopeți și cu mâna goală, s-au chinuit să deszăpezească mijloacele rămase în zăpadă și să aducă persoanele în zone sigure. Pentru colegii noștri, au fost făcute achiziții și de echipamente individuale de protecție, cizme și combinezoane pentru situații de urgență”, a conchis inspectorul şef al ISU Călăraşi, colonel Adrian Păduraru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *