Administrație

Poșta Veche, finalizată și inaugurată

Monumentul istoric “Poșta Veche” din municipiul Călărași a fost finalizat și inaugurat. În data de 27 mai a.c., a avut loc recepția clădirii. Aceasta a fost reabilitată și dotată cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Obiectivul cultural este destinat localnicilor și turiștilor care doresc să își dezvolte diverse abilități practice, în cadrul unor ateliere care se vor derula din data de 31 mai 2021.

“Această lucrare a început în anul 2017. Știți că s-a mai făcut o inaugurare, care a fost cu anumite probleme tehnice. Drept urmare, astăzi (n.r. 27 mai 2021), am reușit să închidem acest proiect. Facem recepția. Este un proiect pe care și l-a dorit Primăria Călărași, a durat, dar merită. Îi felicit pe cei din cadrul  Direcției  de Dezvoltare, pentru că au dus această muncă grea. Vreau să le urez succes celor care se ocupă de Serviciul Municipal pentru Promovarea Patrimoniului Local. Acest edificiu este destinat publicului, în special copiilor, pentru a-și putea dezvolta abilitățile în cadrul a cinci ateliere”, a declarat primarul municipiului Călărași, Marius Dulce.

“Este un moment de bucurie și pentru Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia. După cum știți, acest contract a fost primul semnat, în anul 2017, pe actualul Program Operațional Regional și ne bucurăm să îl vedem realizat. Credem că acest proiect, împreună cu celelalte proiecte pe care Primăria Municipiului Călărași, singură sau în parteneriat cu Consiliul Județean, le are în vedere și le va finaliza în perioada următoare, vor duce la creșterea atractivității turistice a municipiului Călărași, vor constitui puncte importante pe agenda potențialilor și doriților turiști în municipiul Călărași. Cu siguranță că proiectul își va duce la îndeplinire sarcinile și pentru copiii noștri este o minunată alternativă de a ieși din strânsoarea calculatorului și a gadgeturilor electronice. Suntem convinși că va fi un proiect însemnat pentru municipalitate”, a afirmat Liviu Gabriel Mușat, directorul ADR Sud Muntenia.

Florin Rădulescu, șeful Serviciului Municipal pentru Promovarea Patrimoniului Local, cel care și-a pus amprenta în ceea ce privește restaurarea acestei clădiri, a prezentat atelierele care se vor derula în cadrul obiectivului cultural. Acestea sunt următoarele:

  • la demisol: atelierul foto-video care prezintă vechile tehnici (de fotografiere și filmare), dar și a tehnicilor moderne de realizare și manipulare a imaginii prin intermediul soft-urilor, dezvoltă competenţe în manipularea digital a imaginilor foto și video cu ajutorul unui soft specializat;
  • la parter: hub-urile Conectare umană și Conectare om-mașină fac posibilă conectarea participanţilor la ultimele tehnologii și la surse de informare (biblioteci online), asigură dotări necesare pentru întâlnirea a 10-15 tineri/întâlnire pentru discuţii cu specialiști, personalităţi, conducători de organizaţii, ajutând tinerii să își aleagă mai ușor viitoarea carieră; conectarea la ultimele tehnologii și la biblioteci online, utilizarea căștilor de realitate augmentată și a dronei;
  • la etaj: atelierul de tradiţii locale care găzduiește activităţi diverse (cusături, croitorie, împletituri din diverse fibre naturale, gătit, construcţii de machete ale caselor demolate și machete de bărci tradiţionle); se pot identifica elementele inedite și definitorii ale orașului, putând fi realizate și multiplicate ca suveniruri cu ajutorul unui laptop, al unui aparat de tăiat cu laser și a imprimantelor 3D;
  • Atelierele de pictură/gravură hârtie/tipografie- aici se produce, se pictează, se imprimă hârtie reciclată, chiar de către participanţii la ateliere; se pot realiza suveniruri diverse cu ajutorul presei de gravură, a ghilotinei, a presei de carte; scannerul de carte este folosit la transformarea, în format digital, a informaţiilor cuprinse în arhivele locale, favorizând accesul la tipărituri care nu ar putea fi expuse sau citite din cauza vechimii și a stării de conservare. Minitipografia asigură realizarea de flyere de prezentare, invitaţii, calendare, afișe, chestionare.

Proiectul a fost implementat în 63 de luni, în perioada 7 mai 2016 – 31 mai 2021 și a avut un buget cu o valoare totală de 11.563.563,48 lei, din care peste 9,8 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 1,5 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național, iar peste 242 de mii de lei reprezintă contribuția Primăriei Municipiului Călărași.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *