Proiectul „Pescuitul- oportunitate turistică transfrontalieră/produs și utilizare sustenabilă a patrimoniului natural și a resurselor” a ajuns la final. Conferința de închidere a acestuia a avut loc joi, 12 martie a.c., la Călărași.
Fundația „NATURA VIE” Călărași, în calitate de beneficiar lider, a implementat, începând cu luna septembrie 2018, proiectul „Pescuitul- oportunitate turistică transfrontalieră/produs și utilizare sustenabilă a patrimoniului natural și a resurselor” RO BG 402.
Partenerii proiectului au fost:
– Asociația „Se poate”din Roșiorii de Vede, județul Teleorman;
– Asociația „Clubul de pescuit turistic” din Silistra, Bulgaria;
– Asociația pentru cooperare și dezvoltare transfrontalieră „Dunărea Dobrogeană”din Silistra, Bulgaria.
Proiectul a avut o perioadă de implementare de 18 luni (septembrie 2018- martie 2020), având o valoare totală de 498.151,73 EU și a beneficiat de cofinanțare din partea Fondului European de Dezvoltare Regională în procent de 85%.
Obiectivul general a constat în a face din pescuit o activitate recreativă, promovând totodată patrimoniul cultural tangibil și intangibil, precum și patrimoniul natural.
Grupul țintă a fost format din operatori de turism, asociații de pescari, populația autohtonă, antreprenori interesați și turiști.
Activitățile derulate în cadrul proiectului au condus și vor conduce la creșterea numărului de turiști în zonele vizate și la dezvoltarea economică și socială a zonelor transfrontaliere cuprinse în proiect prin crearea de noi locuri de muncă, reducerea șomajului, ținând cont permanent de conservarea patrimoniului natural și cultural.
Managerul proiectului, Gabriel Șebe, a declarat, în cadrul conferinței:
“Acesta este un proiect frumos, pe care astăzi (n.r. 12 martie a.c.) îl declarăm închis. Sperăm că proiectul va schimba în bine tot ce înseamnă condițiile de trai, de muncă, de educație în zona transfrontalieră româno-bulgară. Vorbim aici de trei județe din România și alte trei din Bulgaria, respectiv: Călărași, Giurgiu, Teleorman din România și Silitra, Ruse și Târnovo din Bulgaria. Acest proiect a început acum 18 luni și a avut la bază, ca idee, ce putem face ca sportul acesta frumos, pescuitul, să aducă și bani. În acest sens, ne-am gândit să aducem în jurul nostru agenții de turism, pescari profesioniști, asociații de pescari, ONG-uri, reprezentanți ai media și împreună să ne gândim cum am putea să dezvoltăm acest sport frumos, pentru a fi și în beneficiul oamenilor. În cadrul proiectului au fost organizate întâlniri consultative, întâlniri informative, au fost elaborate multe materiale informative, de cunoaștere. Momentul culminant al acestui proiect a fost organizarea unui festival la Călărași. În cele 3 zile am avut o participare de peste 7.000 de persoane, iar pentru Călărași este un lucru foarte bun. De asemenea, a fost organizată o conferință internațională și am fost uimit că a participat și ambasadorul Belarus. În cadrul întâlnirilor au fost convocați reprezentanți ai unor agenții de turism. Ne-am dorit ca pachetele turistice să ajungă la agențiile de turism, iar acestea să le vândă. Pachetele turistice conțin toate datele referitoare la bălțile de pescuit, tarife, ce pește se poate pescui în balta respectivă, posibilități de cazare, posibilități de recreere.”