Angajaţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Călăraşi au protestat, din nou, în data de 8 noiembrie 2023, în faţa instituţiei. Aceştia şi-au oprit activitatea la birouri şi ghişee, timp de jumătate de oră, pentru a cere salarii mai mari. Ei au precizat că nu vor renunţa la aceste proteste, ci, din contră, ele vor avea loc zilnic, până când doleanţele le vor fi ascultate şi rezolvate.
Funcţionarii sunt nemulţumiţi că salarizarea în sistemul bugetar nu este uniformă, existând categorii de personal cu aceeaşi încadrare, în alte instituţii, care au salarii mult mai mari.
Reamintim că, la data de 26 octombrie a.c., a avut loc primul protest spontan, în cadrul căruia salariaţii au cerut să le fie apreciată munca efectuată şi să nu mai existe discriminare salarială, în rândul funcţionarilor publici. Personalul CJP îşi doreşte să beneficieze de aceleaşi salarii existente în rândul colegilor din cadrul instituţiei centrale, respectiv Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), stabilite în conformitate cu legislaţia privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Aceştia susţin că, ceilalţi funcţionari publici cu aceeaşi încadrare, din cadrul altor ministere, beneficiază, în prezent, de remuneraţii nete mult mai mari decât cele ale Ministerului Muncii (casele teritoriale de pensii), salarii stabilite în baza aceleiaşi legi, şi anume Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. De asemenea, personalul CJP Călăraşi afirmă că s-a ajuns la această situaţie, respectiv la salarii mai marii cu 1000 de lei, până la 3.000 de lei net, pe considerentul că celelalte ministere au obţinut, prin Hotărâri de Guvern sau Ordin de ministru, asimilarea salariilor la nivel central, de minister sau agenţie, după caz (Ministerul Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale). Chiar şi la nivel local, s-ar părea că cei din administraţie au salarii net superioare, în condiţiile în care deţin tot calitatea de funcţionari publici.
Protestarii îşi doresc să se respecte principiile nediscriminării, egalităţii şi importanţei sociale a muncii şi sunt de părere că, pentru respectarea principiului constituţional al egalităţii în faţa legii, nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare trebuie să fie acelaşi pentru tot personalul salarizat, potrivit dispoziţiilor de lege aplicabile în cadrul aceleiaşi categorii profesionale, respectiv familii ocupaţionale prevăzute de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Deşi nemulţumirile acestora sunt cunoscute de către decidenţii politici, nu s-a luat nicio măsură privind majorarea drepturilor salariale, iar când în final a fost iniţiat un proiect de lege privind completarea articolului 141 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care personalul caselor teritoriale de pensii să beneficieze de aceleaşi drepturi salariale ca şi personalul din cadrul CNPP, acesta a fost respins în cadrul Senatului. Drepturile lor salariale nu au fost modificate de şapte ani.
Angajaţii CJP Călăraşi sunt de părere că solicitările lor sunt legitime, mai ales că, în urmă cu puţin timp, şi angajaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Călăraşi au cerut acelaşi lucru, prin intermediul unui protest spontan, iar revendicarea le-a fost satisfăcută, pentru că „au ţipat” (n.r. au făcut grevă).
În fiecare zi, sunt anunţate proteste similare, la CJP Călăraşi, începând cu ora 10:00, până când guvernanţii se vor apleca asupra cerinţelor acestora.