Actualitate

Recomandările polițiștilor pentru ca cetățenii să nu devină victimele unei fraude online

Manifestați prudență în cazul în care oferta este foarte tentantă! Trebuie luată în considerare existența unor detalii care ar fi putut fi omise din anunțul de vânzare, iar pentru unele nelămuriri solicitați vânzătorului mai multe informații.
Când cumpărați online de la persoane necunoscute, nu trimiteți banii în avans! Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plata ramburs.
De asemenea, este recomandat să cumpărați din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și să verificați rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.
Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet.
În cazul în care efectuați o plată online pentru diferite produse, fiți atenți când oferiți detaliile cardului de credit sau debit pe internet. În cazul plăților online vi se va solicita de către comercianți numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV și data expirării. Dacă vi se cer și alte informații, cum ar fi codul PIN, nu introduceți aceste date!
Totodată, pentru a nu deveni victima unei înșelăciuni, polițiștii le recomandă cetățenilor:
Acordați maximă atenție persoanelor necunoscute și nu le oferiți bunuri sau bani, chiar dacă acestea vă promit diverse lucruri.
Fiți prudenți și nu vă lăsați păcăliți de persoanele rău intenționate!
Aveți grijă cui permiteți accesul în casă! Străinii pot avea alte intenții și puteți deveni cu ușurință victima unui furt sau a unei înșelăciuni!
Nu intrați în discuții cu persoane necunoscute, indiferent de pretextul pentru care vă abordează.
Manifestați atenție la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră și să afle detalii care să le faciliteze comiterea unei infracțiuni.
În cazul în care sunteți contactat telefonic de o persoană necunoscută, nu dați curs solicitării de a-i trimite bani, indiferent de motivul invocat de aceasta. Nu vă lăsați conduși de impulsul cauzat de reacția emoțională.
În cazul în care sunteți victima unei astfel de infracțiuni, anunțați de îndată poliția prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

foto: www.buzaumedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *