Câteva instituții de învățământ, din județul nostru, au cerut conducerii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Călărași să treacă la orarul de iarnă, reducând astfel durata orelor și a pauzelor, din varii motive. Potrivit inspectorului școlar general al ISJ Călărași, Roxana Pațurcă, acest lucru nu se va întâmpla, pentru că nu există situații excepționale, cum ar fi intemperii sau calamități. Totodată, din cauza pierderilor în învățare, generate de perioada pandemică, orice minut de școală contează în prezent.
“Au fost câteva unități școlare care mi-au cerut (n.r. modificarea orarului), din diverse motive, iar unele nu pot să spun că nu erau corecte. Este vorba de unitatea de la Curcani, unde, într-adevăr, există distanță vizavi de naveta copiilor, peste 5 km. Vorbim și despre lăsarea serii mai devreme. Nu am considerat că acesta este un motiv serios, pentru că nu avem cadrul legal. Nu suntem în situație pandemică. Conform ROFUIP-ului după care noi funcționăm, nu există un cadru legal și aici, bineînțeles, că beneficiem și de adresa pe care ne-a transmis-o Ministerul Educației, în care ne spune foarte clar că nu încurajează modificarea programului școlar sau reducerea orelor de curs și a pauzelor, decât dacă se încadrează în articolul 11, alin. 8, în care se precizează aceste situații speciale, cum ar fi intemperiile, calamitățile și alte situații excepționale pe care noi nu le avem, în momentul de față, în Călărași. Domnii directori (n.r. ai școlilor) au înțeles acest lucru, pentru că au experiența necesară și știu că noi am funcționat destul de bine cu un program normal și când am avut zăpezi mari. Mai era o situație specială la Gălbinași, unde școala începuse să își desfășoare activitățile în containere, însă acele containere nu erau pregătite pentru a-și primi elevii, în sensul că nu aveau utilitățile necesare, dar elevii s-au mutat înapoi în școală, așa că nu vor fi nici containere, deci nu mai există niciun motiv de reducere a orei de curs”, ne-a declarat inspectorul școlar general al ISJ Călărași, Roxana Pațurcă.
De altfel, prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care doresc să treacă la orarul de iarnă și reduc durata orelor și a pauzelor. În fundamentarea acestor decizii, școlile invocă art.11, alin. (8) din ROFUIP: „În situații speciale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs și a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității de învățământ, cu informarea inspectoratului școlar.” Ministerul consideră că, în condițiile meteorologice actuale, o astfel de interpretare a cadrului legal este discreționară și inadecvată. Instituția a transmis inspectoratelor școlare o adresă prin care a solicitat ca școlile să fie susținute să-și păstreze orarul normal, manifestându-și dezaprobarea față de obiceiul trecerii la „programul de iarnă”.