Profesorul Sorin Danciu a primit titlul de Cetățean de Onoare post-mortem, în cadrul ședinței de Consiliu Local.
Consilierii locali au aprobat, în ședința din data de 30 ianuarie a.c., proiectul de hotârâre privind conferirea titlului de Cetățean de Onoare post-mortem regretatului prof. dr. Sorin Danciu.
Camelia Croitoru, inspector șef al Inspectoratului Școlar Județean Călărași, a declarat, în cadrul ședinței de Consiliu Local: “Vreau să vă rog, atunci când votați, să nu uitați că Sorin Danciu a fost pentru noi toți mai mult decât directorul Direcției de Cultură. A fost mai mult decât profesorul Sorin Danciu. A fost mai mult decât scriitor, publicist, redactor și realizator de emisiuni. Sorin Danciu mi-a fost coleg în cadrul Liceului Danubius. Credeți-mă că l-am stimat și respectat întotdeauna pentru demnitatea cu care spunea lucruri care uneori poate nu coincideau cu concepțiile și principiile tale de viață sau profesionale. Era omul care îți spunea și ceea ce nu îți convenea să auzi. Era omul de la care sunt convinsă că noi toți am învățat câte ceva. Să nu uităm că singurul cabinet multimedia de ziaristică din acest județ este cel înființat de Sorin Danciu. Să nu uităm că de numele lui se leagă destinele tinerilor ziariști care s-au format în acel cabinet, a căror destin și traiectorie au fost oarecum șlefuite foarte bine de profesorul Sorin Danciu. Am emoții și am lacrimile în gât, lacrimile în ochi și în voce, pentru că nu m-am așteptat niciodată și nu am crezut niciodată, deși sunt adult și profesor, că Sorin Danciu va putea muri. Nu am crezut niciodată acest lucru. Vă rog să îl votați toți Cetățean de Onoare al acestui oraș, pentru că a fost una din valorile Călărașiului. Regret imens că ne respectăm și ne recunoaștem valorile post mortem. Hai, de acum înainte, să recunoaștem oamenii de valoare, să îi respectăm și să îi apreciem atunci când sunt în viață. Poate cuvintele noastre frumoase și faptul că îi vom acorda tilul de Cetățean de Onoare sunt un balsam pentru familie, dar pentru dumnealui nu. Golul pe care l-a lăsat pentru profesori nu știu dacă va putea într-o zi să fie ocupat de o valoare așa cum a fost Sorin Danciu. A fost omul care nu a ținut cont că suntem PNL, PSD sau avem alte opinii politice, a dat sfaturi tuturor, i-am trecut pragul toți atunci când am avut probleme. Sorin Danciu a fost o enciclopedie și a fost mai mult decât atât, un suflet deschis tuturor. Adresez încă o dată condoleanțe familiei. Am fost dirigintă la una din clasele de ziaristică, am văzut copii de la sat, copii cu un anumit nivel, care au ajuns, la finalul celor 12 clase, grație acestui om, oameni pe care nu i-ați fi recunoscut”.
Familia lui Sorin Danciu a fost prezentă la ședința ordinară de Consiliu Local. Fiica acestuia, Saioc Monica Ioana, a afirmat următoarele, cu lacrimi în ochi: „Vreau să mulțumesc tuturor petru această propunere. Aceleași emoții și lacrimi le am și eu. Durerea este cumplită, nu poate fi descrisă nici folosind cele mai dure cuvinte ale literaturii, însă, dacă vrem să îl păstrăm viu în conștientul nostru, putem să lăsăm deschisă o portiță și știm că acolo îl vom găsi cu noi pentru totdeauna”.
Florin Rădulescu, omul care a lucrat și colaborat cu Sorin Danciu, a precizat: “Mă aflu într-o poziție delicată să vorbesc despre domnul Sorin Danciu, pentru că am avut o colaborare de aproape 20 de ani. Și înainte să lucrez la Direcția pentru Cultură, și cât am lucrat și mi-a fost șef, și după ce am plecat de la Direcția de Cultură am colaborat foarte bine. A fost omul care a revigorat, și este puțin spus, activitatea culturală a acestui județ, imediat după anul 2000. A adus înapoi în luminile rampei festivaluri care ajunsese să fie uitate, Hora Mare, Flori de Mai, pe care le-a adus în prim plan prin tot ce a făcut în perioada în care a ocupat funcția de diector la Direcția pentru Cultură, dar și înainte, când realiza emisiuni la Radio Voces Campi sau la Satline, a pus întotdeauna accentul pe valorile locale pe care le-a dus mereu la nivel național. Nu știu câtâ lume știe că făcea parte din juriul de la Mamaia Copiilor, nu știu câtă lume știe că a revigorat Festivalul 7 Arte, că în timpul mandatului său a fost realizat primul catalog al monumentelor din județul Călărași și o hartă a județului care cuprindea monumente. Lucrând împreună, am învățat unul de la celălalt anumite lucruri care lipseau celuilalt. Eu, spre exemplu, am învățat ce înseamnă răbdarea, iar pe parte legislativă, am fost eu cel care îi arăta ce trebuie. S-a opus cu eleganță distrugerii monumentelor din județul Călărași, punând interesul patrimoniului cultural național mai presus decât interesele mărunte ale unor oameni care aveau nevoie de niște sfaturi”.
Sorin Danciu a decedat în data de 30 decembrie 2019. Acesta a fost profesor, jurnalist, realizator de emisiuni atât la radio, cât și la televiziune, director al Direcției Județene pentru Cultură Călărași. Născut la 10.07.1958, la București, Sorin Danciu a urmat Facultatea de Filologie, specializarea Română-Franceză, în cadrul Universității București. Pasiunea acestuia, jurnalismul, a fost desăvârșită în Franța, unde a absolvit un masterat în domeniul audiovizualului la École Supérieure d`Audio Visuel, iar în anul 2010 a obținut titlul de doctor în jurnalism, științele informației și comunicării, la Universitatea din Toulouse.