În comuna Vasilați, din județul Călărași, se întâmplă lucruri minunate, care împletesc educația cu credința. Prin binecuvântarea preotului Parohiei “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Prozanic”, Ștefan-Cătălin Niță, și a directoarei Școlii Gimnaziale “Constantin Brâncoveanu”, Iulia Stoica, tinerii din localitate sunt angrenați în diverse activități educaționale, culturale și sociale. Din păcate, copiii nu au un spațiu prin intermediul căruia să participe la aceste acțiuni, menite să promoveze coeziunea și solidaritatea umană într-o comunitate, ele derulându-se în incinta bisericii. Din acest motiv, preotul paroh, prin Fundația “Preoteasa Elena” a Parohiei “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Prozanic”, alături de partenerii săi implicați în acest proiect, organizează, în data de 21 mai 2023, la ora 17:00, în sala Barbu Știrbei a Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, spectacolul caritabil „Biserica, Familia și Școala, împreună pentru viitorul copiilor”, în scopul strângerii de fonduri pentru începerea lucrărilor de construcție a unui centru multifuncțional pentru tineri și copii, denumit „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Suma necesară pentru ridicarea acestui așezământ, care va cuprinde și foarte multe obiecte tradiționale, vechi, cu o istorie bogată, adunate de prin sate, este cuprinsă între 50.000 și 70.000 de euro.
Ideea construirii acestui centru îi aparține fostei soții a preotului paroh, care, din păcate, a trecut la cele veșnice. Părintele Ștefan Cătălin Niță, cel care predă și matematică elevilor din sat, având studii în acest domeniu, spune că punctul culminant în care și-a dat seama și mai mult cât este de necesar acest centru a fost în momentul în care a organizat un festival al copiilor, în parteneriat cu alte parohii, din alte județe ale țării, iar copiii veniți de prin alte părți nu au avut unde să fie cazați.
“Împreună cu Școala din Vasilați, am desfășurat, de când am venit în această parohie, din anul 2014, o serie de activități, proiecte. Ele continuă și au continuat și pe perioada pandemiei, atunci când a fost foarte greu, din punct de vedere fizic, să se desfășoare astfel de proiecte. Ele, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne-au dat inspirația aceasta să trecem și noi în mod online și, așa cum am putut, am reușit să îi atragem pe copii în multe activități în mediul online. Doamna director a fost alături de noi, ne-a sprijinit și susținut în toate aceste activități benefice pentru copii. (…) Am hotărât să facem un festival al copiilor, unde parohiile din mai multe localități au fost implicate într-un singur festival numit ‘Neam al comuniunii, popor, credință și țară’. Și, pe parcursul a două zile, la sfârșitul lunii iulie, anul trecut, am avut aproximativ 40 de copii din județul Vâlcea, împreună cu cadrele didactice și însoțitorii lor, care au venit la noi în localitate, în parohie (…) Acest centru, care este ideea noastră mai veche, pentru că noi avem proiectul făcut de mai mult timp, dar nu am avut sprijin financiar. Soția mea a fost promotorul acestei idei, a construirii centrului. Chiar imaginea cu centrul, modul în care va arăta, este o lucrare a sa, în urma discuției cu un arhitect. Ea a plecat din viața aceasta, în mod neașteptat, la cele veșnice, în 2017. (…) În urma festivalului despre care vă spuneam, ne-am dat seama că ne trebuie un spațiu pentru copii, în care ei să se desfășoare, mai ales pentru copiii care vin din alte localități și trebuie găzduiți, chiar și pentru o noapte. Pe lângă activități, avem nevoie de spațiul prielnic pentru efectuarea de repetiții. Derulăm activități în plan cultural, cu ocazia sărbătorilor de Paști, de Crăciun, avem vizite la un centru rezidențial pentru persoane asistate din localitate, la un cămin de bătrâni și prezentăm diverse programe artistice, și participăm la tot felul de evenimente importante. Avem și o zi a satului românesc, ultima duminică din luna septembrie fiind dedicată satului românesc, și facem tot felul de expoziții. Am strâns obiecte din sat și, la fel, le ținem îngrămădite într-o singură cămăruță, pentru că nu avem un spațiu, iar expoziția am realizat-o în biserică, în perioada aceasta, care a avut foarte mare succes în rândul vizitatorilor. (…) Noi încercăm să le oferim copiilor stilul acesta tradițional românesc, care în perioada actuală tinde să piardă din teren foarte mult și vrem să trezim această dragoste pentru portul tradițional românesc, pentru tradițiile noastre. Aceste bilete se pot achiziționa fie de la noi, direct, sau în format electronic. Sunt 500 de bilete, iar prețul biletului este de 100 de lei. Noi avem nevoie de o sumă cuprinsă între 50.000 și 70.000 de euro. Deci asta ar fi suma necesară pentru ca centrul să fie construit și finalizat”, ne-a declarat părintele.
Directoarea Școlii Gimnaziale “Constantin Brâncoveanu”, Iulia Stoica, sprijină fiecare activitate a părintelui, dedicată educației constante a copiilor și tinerilor. Aceasta susține că elevii participă cu foarte mare drag la acțiuni, însă pentru ca totul să fie perfect, este nevoie de un spațiu generos.
“Împreună cu părintele Niță Cătălin avem o continuitate în desfășurarea activităților extracurriculare cu copiii. Am avut un început timid la nivel local. Am prins curaj, am mers mai departe și o reușită a fost această întâlnire între comunități. Festivalul a fost o întâlnire a cadrelor didactice, a părinților și e mai mult decât necesar un loc în care copiii să poată să desfășoare activități. La momentul acesta, școala din Vasilați își desfășoară activitatea în trei clădiri, dar nu avem funcțională o sală de sport și sălile de sport au prin construcție un spațiu generos pentru a putea desfășura activități din sfera activităților extracurriculare, întâlniri, serbări. Reușita părintelui este o reușită a întregii comunități, iar părintele are nevoie de sprijinul mai multor oameni cu suflet, care știu cât de greu se construiesc și se modelează comportamente (…) Atunci când organizăm asemenea evenimente, copiii participă cu foarte mare drag. Este altceva decât învățarea formală din interiorul clasei. Sunt dornici să participe, să se afirme, sunt copii care motivează alți copii. Beneficiul este pentru toți cei implicați în realizarea lor, pe lângă dezvoltarea abilităților de comunicare, pe lângă dezvoltarea relațiilor sociale. (…) Părintele este un sprijin al școlii, de când l-am cunoscut, din 2016”, a subliniat conducerea Școlii Vasilați.
Ionuț Guțu, un copil care ia parte la activități, de un an de zile, este extrem de încântat de timpul liber pe care îl petrece în compania colegilor săi și a preotului paroh și spune că abia așteaptă ca Centrul multifuncțional pentru tineri și copii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” să se construiască.
“De un an de zile particip la activități. Îmi doresc să fie cât mai multe activități, să particip la cât mai multe dintre acestea, cu drag și să fie interesante. Activitățile la care cântăm sunt preferatele mele, dar și cele unde învățăm ceva nou. Părintele și familia m-au convins să vin la activități. Sunt curios de acest centru, de ceea ce o să facem acolo, câți oameni o să cunoaștem, ce o să învățăm”, a spus elevul Ionuț Guțu.
La spectacolul umanitar, vor participa:
- interpreți ai cântecului popular: Ion Ioniță, Mariana Stănescu Verman, Elena Baltoș, Tina Militaru, Corina Dragomir;
- Mariana Tudor Ulianovschi, muzică clasică la harpă și pian;
- Dana Florian, muzică folk;
- Alin Gheorghișan, actor al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”;
- Doru Bem, actor al Teatrului Excelsior;
- alți invitați surpriză.
Centrul Multifuncțional pentru tineri și copii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” va avea misiunea să dezvolte sistemul de caritate, în spirit creştin-umanitar, în comuna Vasilați, din județul Călărași, dar și în alte localități ale județului nostru. Acesta va avea rol educațional, cultural și social – pastoral – filantropic, în spirit creștin, în rândul tinerilor și copiilor, și nu numai.
În plan educațional, tinerii și copiii au nevoie de educaţie şi stimulare, acestea fiind vitale pentru dezvoltarea lor optimă şi având influenţă pe parcursul întregii vieţi. Centrul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” va fi destinat tuturor tinerilor și copiilor, indiferent de provenienţă socială, etnică,economică, promovând coeziunea şi solidaritatea umană într-o comunitate. În contextul a aproape doi ani de pandemie de COVID-19, în mediul rural este nevoie de sprijin intens pentru a recupera pierderile de învățare, chiar și pentru competențele de bază de citire și de aritmetică. În plan cultural, Centrul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” va fi, pentru tânăra generație, o alternativă creștină pentru petrecerea timpului liber, găsirea unor oportunități pentru valorificarea experiențelor de viață ale tinerilor, într-un cadru cât mai flexibil și mai deschis.
Printre activitățile desfășurate în prezent și care sunt propuse spre desfășurare și în viitor, enumerăm:
- Spectacole, expoziții, concursuri literare destinate elevilor: spectacolul concurs „Deschide-ți inima, creștine!”; Expoziția de icoane, ouă încondeiate și ornamente de Paști ,,Lumină din Lumina Învierii”; concursul „Preot Dumitru Constantinescu”; concursul „Învățător Gheorghe Boerescu”; concursul „Tinerețe – Educație – Literatură Preoteasa Elena”; expoziția „Omagiu preotului gospodar Dumitru Constantinescu și satului românesc al Parohiei Prozanic”; expoziția „Privesc cu ochiul și cu inima spre satul meu drag”; Festivalul cultural artistic: „Prozanic – Drăgășani – Măciuca, Neam al comuniunii în credință, popor și țară”; Concertul de Colinde Tradiționale „O ce veste minunată vine de la Prozanic”;
- Proiecte, activități, programe omagiale pentru personalitățile de excepție din spațiu literar, cultural, religios, muzical, etc.: Tinerețe – Educație – Literatură; Ziua Culturii Naționale –Mihai Eminescu, poetul național al românilor; O mână întinsă celor în nevoi; Urmașii Unirii în Parohia Prozanic; Biserica, Școala și Familia, spații de păstrare a valorilor moral – creștine în parohia Prozanic; Biserica, Școala și Familia, spații de păstrare a valorilor moral-creștine în parohia Prozanic; România în identitate și vers; Rugăciunea în viața mea; Credința, tradițiile și obiceiurile, izvor de comuniune între generații; Bicentenarul revoluției lui Tudor Vladimirescu în Parohia Prozanic; Ziua Națională a Iei în Parohia Prozanic; Ziua Națională a României; Ziua Națională a Lecturii; Zilele satului românesc în Parohia Prozanic; Ziua Bibliei în Parohia Prozanic; Ziua Internațională a Copilului;
- Dezvoltarea unui proiect privind realizarea unui muzeu cu obiecte și unelte ale satului românesc;
- Cercuri literare cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere a unui poet, prozator, dramaturg, om de Cultură;
- Vizionări de filme cu subiect literar, educațional și religios, urmat de discuții și comentarii libere;
- Vizite la muzee/case memoriale;
- Pelerinaje la mănăstiri/obiective turistice;
- Inițiative ale tinerilor.
“Oferim posibilitatea fiecărui copil, tânăr în ce tip de acțiuni să se implice. Astfel, aceștia pot dezvolta competențe pentru viață și se pot pregăti pentru a deveni membri responsabili ai comunității din care fac parte prin exersarea și cultivarea diferitelor înclinații, aptitudini și capacități de manifestare a talentelor în cultură, pictură, artă. În plan social – pastoral – filantropic, Centrul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, va aduce bucurie și mângâiere pentru cei care vor participa la întâlnirile culturale și duhovnicești, întâlniri pentru tineri, catehetice, în care se vor aprofunda elementele credinței creștine. Parohia noastră, desfășoară în prezent activități, proiecte (Magia poveștilor la Moșia Bunicilor; Daruieste-ți Sănătate; Luna pentru viață) și programe pe plan social – pastoral, pe care ni le propunem spre desfășurare și în viitor, având ca beneficiari: copii aflați în situații de dificultate, vârstnici, victime ale violenței domestice, șomeri, familii aflate în situații dificile, etc. Astfel, prin activitățile, proiectele și programele desfășurate în plan social – pastoral – filantropic, ne dorim ca Centrul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”: să deservească și ca spațiu pentru găzduirea temporară a femeilor însărcinate și a celor celor cu copii, victime ale violenței domestice; să răspundă nevoilor sociale, precum și celor speciale, individuale, familiale sau de grup, în vederea depășirii situațiilor de dificultate; prin proiecte, programe și activități, să se realizeze prevenirea și combaterea riscului de excluziune socială, promovarea incluziunii sociale și creșterea calității vieții; să realizeze o legătură personală şi imediată a fiecăruia dintre credincioşi cu Mântuitorul Iisus Hristos, având ca rezultat unitatea şi comunitatea reală a credincioşilor între ei”, a mai precizat preotul paroh Ștefan Cătălin Niță.
Fundația “Preoteasa Elena” a Parohiei “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Prozanic” are încheiate acorduri și parteneriate de colaborare pentru proiecte, programe și activități în plan educațional, cultural și social-pastoral-filantropic cu următoarele instituții:
- Parohia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Prozanic, Protopopiatul Oltenița, Episcopia Sloboziei și Călărașilor;
- Parohia Sfântul Longhin Sutașul Meldola, Protopopiatul Emilia Romagna II, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei;
- Parohia Sfântul Ierarh Nicolae Stoilești, Protopopiatul Râmnicu Vâlcea, Arhiepiscopia Râmnicului;
- Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din comuna Vasilați, județul Călărași;
- Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din localitatea Oltenița, județul Călărași;
- Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din localitatea Drăgășani, județul Vâlcea;
- Liceul Teoretic din localitatea Măciuca, județul Vâlcea;
- Asociaţia 5S (Suflet, Speranță, Solidaritate, Siguranță, Sprijin) din localitatea Pitești, județul Argeș.
Toți cei care vor să sprijine construirea Centrului Multifuncțional pentru tineri și copii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, o pot face astfel:
- prin participarea la spectacolul caritabil „Biserica, Familia și Școala, împreună pentru viitorul copiilor”, duminică, 21 mai 2023, la ora 17:00, în sala Barbu Știrbei a Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, prin procurarea de bilete de la Biserica Sfântul Gheorghe Prozanic din comuna Vasilați, județul Călărași sau prin achiziționarea electronică a acestora, pe e-mail, la adresele: ellla_dt@yahoo.com sau catalinstef@yahoo.com;
- prin donații în contul: I B A N : R O 4 2 I N G B 0 0 0 0 9 9 9 9 0 8 2 9 5 8 8 6 (RON), deschis la ING Bank N.V. Amsterdam, Sucursala Bucureşti. Totodată, cei care vor să ofere o mână de ajutor, îl pot contacta pe părintele Ștefan Cătălin Niță, la numărul de telefon: 0723/330.501.