În diferite unități de învățământ din județul Călărași s-au înscris ca audienți 11 copii refugiați din Ucraina. Potrivit inspectorului școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Călărași, Dan Melente, cinci dintre aceștia au fost repartizați la grădinițe, iar ceilalți șase, în școlile gimnaziale. La această dată, nu sunt solicitări cu privire la înscrierea altor elevi ucraineni în școli, însă există semnale că vor fi cereri, în acest sens, deoarece sunt cazați în municipiu și județ alți refugiați. Pentru acest lucru, ISJ Călărași ține legătura permanent cu Instituția Prefectului.
La clasă, cursurile se predau în limba română și engleză, iar copiii ucraineni participă și la activități extracurriculare. La nivelul instituțiilor de învățământ călărășene nu există niciun profesor care să cunoască limba ucraineană, însă un cadru didactic cunoaște limba rusă, acesta comunicând cu părinții elevilor refugiați.
“Nu avem niciun profesor care să cunoască limba ucraineană. În schimb, avem o colegă care cunoaște limba rusă, care este asemănătoare cu limba ucraineană, și, prin intermediul dumneaei, putem să comunicăm cu părinții, dar cu elevii este mai greu, pentru că sunt răspândiți în mai multe unități școlare. În clasă, activitățile se desfășoară în limbile română și engleză, dar scopul principal al prezenței acestor copii în unitățile școlare este acela de a socializa, de a fi integrați într-un grup, de a participa la activități. Aceștia participă și la activitățile extracuriculare. Chiar ieri (n.r. 9 mai a.c.), de Ziua Europei, la Liceul Mihai Eminescu, au fost invitați copiii și părinții ucraineni. S-au simțit foarte bine, pentru că au reprezentat și țara lor”, ne-a declarat Dan Melente.
Copiii ucraineni sunt repartizați astfel în grădinițele și școlile din Călărași:
- Grădinița cu Program Prelungit Aricel Călărași: 2 copii;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 2 Călărași: 1 copil;
- Grădinița cu Program Normal Lehliu Gară: 1 copil;
- Grădinița cu Program Prelungit Țara Copilăriei Călărași: 1 copil;
- Școala Gimnazială Mihai Viteazu: 3 copii (unul la clasa a III-a, unul la clasa a V-a și altul la clasa a VII-a);
- Școala Nicolae Bălcescu din comuna Alexandru Odobescu: 3 copii (unul la clasa a II-a, unul la clasa VI-a și unul la clasa a VII-a).
Sursa foto: SlavkoSereda | Dreamstime.com