Consilierul județean al Pro România Călărași, Virgil Dumbravă, a solicitat, săptămâna trecută, în ședința ordinară, societății de distribuție a apei potabile, SC Ecoaqua SA Călărași, să prezinte, la viitoarea întrunire a consilierilor județeni, respectiv în luna februarie, un plan de măsuri pentru ca tariful apei să nu fie majorat. Această solicitare vine în contextul în care prețurile la gaze și energie electrică cresc în mod continuu.
“În situaţia în care preţul la combustibil crește continuu, preţul la energie electrică creşte continuu şi se pare că în următoarele luni nu sunt semne că aceste preţuri vor scădea, grupul de cosilieri Pro România solicită societăţii de distribuţie a apei potabile, SC Ecoaqua SA, să ne prezinte un plan de măsuri, astfel încât preţul apei, cel puţin către populaţie, să nu fie modificat în sensul creşterii. Acest plan pe care îl solicităm vrem să ni-l prezinte la şedinţa ordinară din luna februarie. Ar fi un prim aspect”, a punctat Dumbravă.
Vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, Ion Samoilă, a subliniat faptul că Ecoaqua ar fi avut, anul trecut, un contract de furnizare a energiei electrice la prețul de 218 lei/megawatt, iar în prezent societatea ar semnat un astfel de contract la prețul de peste 1.100 de lei/megawatt.
Soluția lui Dumbravă, eliminarea a 20% din pierderile de apă
Virgil Dumbravă a venit și cu o soluție, în contextul pierderilor de apă pe care cetățenii Călărașiului le plătesc cu vârf și îndesat.
“O soluție o oferim noi, consilierii Pro România. În condiţiile în care pierderile sunt de peste 50%, pierderi care sunt evidenţiate clar şi le suportăm, poate să fie un program în care se spune clar că anul acesta pierderile, prin măsurile pe care le vor lua (n.r. reprezentanții Ecoaqua), vor fi de 30%. Să elimine pierderile în procent de 20% și astfel nu mai creşte preţul la apă. Acesta e doar un exemplu”, a explicat Dumbravă.
Ion Samoilă: “Pierderile astea, care sunt de 25 de ani, nu se pot tăia dintr-o dată”
Vicepreședintele CJ, Ion Samoilă a precizat că o să ceară operatorului Ecoaqua să facă o analiză, în acest sens. Însă, tot el a spus că este imposibil să solicite acest lucru societății Ecoaqua, deoarece pierderile nu se pot tăia dintr-o dată.
“O să cerem operatorului să facă o analiză. Eu cred că este imposibil să îi cerem un astfel de lucru, din două motive: pentru că pierderile astea, care sunt de 25 de ani, nu se pot tăia aşa, dintr-o dată; al doilea motiv-creşterea de energie de la 218 lei la 1.050 de lei/mgw. Chiar nu ştiu cum şi de unde intervine problema. Dacă facem astfel de presiune pe ei (n.r. reprezentanții Ecoaqua), s-ar putea ca proiectul acela pe POIM, care îl aşteptăm, să fie în imposibilitatea de a fi implementat, pentru că societatea trebuie să aibă acolo un gram de profit”, a adăugat Samoilă.
Virgil Dumbravă: “S-ar putea ca şi personalul de la Ecoaqua să fie supradimensionat”
La auzul acestor vorbe, consilierul Pro România a afirmat următoarele: “S-ar putea ca şi personalul de la Ecoaqua să fie supradimensionat şi uite că şi de aici ar apărea nişte măsuri, dacă se doreşte, astfel încât să nu crească preţul apei potabile”.
Marius Fulga: “Această societate subzistă. Ea nu scoate profit”
Reprezentantul Consiliului Județean în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoaqua, Marius Fulga, susține că SC Ecoaqua SA subzistă și nu are profit. Dacă va fi afectat echilibrul financiar al operatorului de apă potabilă, acesta poate intra în insolvență.
“De fiecare dată, suntem preocupaţi de asigurarea, în primul rând, a unor standarde modern, conform legislaţiei îm vigoare. Dar cel mai important element, astăzi, este că există o criză energetică care afectează toate serviciile și trebuie să oferim acest serviciu care tine, în primul rând, de sănătatea publică. Dacă ne gândim puţin, ca să creăm o senzaţie bună cetăţenilor, se poate să ducem într-o situaţie extrem de periculoasă societatea Ecoaqua. Să nu uităm că suntem unii dintre acţionarii principali ai acestei societăţi comerciale şi noi, ca județ, încă avem norocul că avem această societate şi nu avem un operator privat care să ne impună condiţiile de operare. Această societate subzistă. Ea nu este o societate care scoate profit. Dacă afectăm, astăzi, echilibrul financiar al societăţii, afectăm analiza cost-beneficiu, care a fost depusă pe Programul de Infrastructură Mare, pentru a finanţa acel proiect de 260 de milioane de euro, care oricum e posibil să i se ceară a fi revizuit, în condițiile de piaţă actuale, deci nu vom mai fi eligibili, dincolo de faptul că putem duce în insolvenţă societatea. Cu siguranţă, ştiu că domnul preşedinte (n.r. liderul CJ Călărași, Vasile Iliuță) a discutat cu domnul director (n.r. Marcel Nuțu) eficientizarea costurilor şi luarea unor măsuri, astfel încât să reducă costurile. Orice măsură ar lua astăzi, nu poate echivala pe termen scurt creşterea costurilor”, a conchis Fulga.