Politică Social

Soluţiile Coaliţiei de guvernare, în criza facturilor la energie şi gaze

În plin scandal al facturilor la energie, PSD și PNL s-au reunit, în data de 17 ianuarie 2022, în ședința Coaliției de guvernare, pentru a discuta despre măsurile care trebuie luate, în vederea rezolvării acestei probleme care macină atât consumatorii casnici, cât și companiile.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că pachetul de măsuri cu privire la preţurile la energia electrică şi gaze naturale este finalizat, aceste măsuri fiind discutate în şedinţa de Coaliţie, care a avut loc ieri, la ora 17:00.

„Am finalizat tot pachetul de măsuri pe toate cele trei componente, astfel încât să stopăm această escaladare a prețurilor, să ieftinim facturile atât către populație, cât și către economie și, nu în ultimul rând, să încercăm să compensăm de la bugetul statului atât cât își permite bugetul statului, astfel încât să nu afecteze zona de investiții și ce ne-am propus pentru acest an. Avem aceste măsuri finalizate. (…) Am avut discuții inclusiv în cursul zilei de ieri (n.r. 16 ianuarie a.c.) cu domnul prim-ministru, alaltăieri (n.r. 15 ianuarie a.c.) cu domnul președinte Cîțu, deci am funcționat și până acum”, a spus președintele PSD.

Marcel Ciolacu a adăugat că reducerea TVA de la 19% la 5% la energie electrică şi gaz „este suportabilă de către bugetul de stat” şi această măsură trebuie luată de la 1 februarie.

„Este suportabilă de către bugetul statului și pentru energie, și pentru gaze. Eu îmi mențin părerea că această măsură trebuie luată cu data de 1 februarie”, a subliniat sursa citată.

Măsurile propuse de PSD sunt următoarele:

• Prețul energiei electrice se plafonează la 0,308 lei/kWh. Prețul gazelor se plafonează la 0,2 lei/kWh;

• Acordarea unei compensații de 0,29 lei/kWh pentru energie electrică și a unei compensații de 0,06 lei/kWh pentru gaze;

• TVA redus de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze de la 1 februarie atât pentru consumatorul casnic cât și pentru IMM-uri;

• Dublarea plafonului de consum până la care se aplică compensarea;

• Facturile greșite să se recalculeze fără penalități. În aceeași perioadă, debranșarea să fie interzisă; Penalizarea dură a oricărui abuz;

• Pentru IMM-uri și servicii esențiale (instituții publice, școli, spitale, creșe, infrstructură critică, cabinete medicale individuale și alte profesii liberale) – plafonarea prețurilor la energie la 0,700 lei/kWh (inclusiv TVA) și plafonarea prețului la gaze la 0,300 lei/kWh (inclusiv TVA);

• Supraimpozitarea, acolo unde se face profitul, nu doar la producător, ci pe tot lanțul; reglementarea marjei de profit pe tot lanțul.

Florin Cîţu, liderul PNL, a declarat, luni, înaintea şedinţei Coaliţiei de guvernare, că formațiunea politică din care face parte propune ca, pentru o perioadă determinată, consumatorul casnic să plătească un preţ reglementat la energie, iar pentru companiile mici şi mijlocii să existe o variantă de compensare a preţului de la buget.

“PNL va avea două propuneri simple: pentru consumatorul casnic este varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată până în 6 luni de zile, poate mai puţin, la un preţ reglementat, pentru companii mici, mijlocii şi restul consumatorilor discutăm de variante de compensare de la buget”, a punctat liderul PNL, Florin Cîţu, înaintea ședinței Coaliției.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, după ședința Coaliției, noile plafoane la energia electrică și gaze. Potrivit acestuia, peste un milion de facturi vor fi refăcute fără ca aceștia să fie debranșați.

La energie electrică, va scădea plafonul de la 1 leu la 0,8 lei per kW în cazul consumatorilor casnici și se va fixa la 1 leu per kW în cazul IMM-urilor. Cât despre limita de consum, aceasta va crește de la 300 de kW la 500 de kW, la persoane fizice. La gaze, plafonul va scădea la 0,31 Kw, iar limita de consum va crește de la 1.000 la 1.500 de Kw. Discount-ul este 0,221 lei per kW, iar pentru IMM-uri, școli spitale, biserici și industria alimentară este 0,36 lei per kW.

Sursa foto: tomisnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *