Sport

Doi foşti jucători ai Dinamo antrenează Dunărea Călăraşi. Aceştia vizează promovarea în Divizia B

Echipa Dunărea Călăraşi are un nou director sportiv (Remus Mamoc), doi antrenori experimentaţi în ale fotbalului (Adrian Ropotan, Marius Alexe) şi o mare ambiţie: să promoveze în Divizia B.

Vineri, 10 noiembrie 2023, în cadrul unei conferinţe de presă, care s-a derulat la sediul Consiiului Judeţean Călăraşi, aceştia au prezentat planurile şi obiectivele pentru viitor.


Preşedintele CJ, Vasile Iliuţă, care susţine financiar clubul, a declarat că lucrurile s-ar fi schimbat în bine şi că echipa tehnică, formată din antrenorii Marius Alexe şi Adrian Ropotan, ar avea toate condiţiile necesare pentru a obţine rezultate bune.  Acesta a spus că promovarea în Divizia B va necesita o cheltuială suplimentară, dar că este dispus să facă acest efort pentru a aduce fotbalul de performanţă în Călăraşi.

“Lucrurile s-au schimbat în bine, ca urmare a cooptării directorului sportiv Remus Mamoc, în cadrul conducerii clubului, şi a refacerii echipei Dunărea Călăraşi. Cu cei doi antrenori care au venit au ca dorinţă o mare provocare: promovarea în Divizia B, divizie în care noi am mai fost şi e mai complicată ca Divizia A, pentru că aproape tot ce se întâmplă cu jucătorii este la alt nivel de performanţă şi acest lucru va necesita o cheltuială suplimentară, la nivelul Consiliului Judeţean. Ca obiectiv, sperăm că această reorganizare pe care o avem în cadrul clubului de fotbal Dunărea Călăraşi să mai dureze un an, dar dorinţele şi performanţa echipei tehnice spun altceva”, a declarat Vasile Iliuţă.

Directorul sportiv al Asociației de Fotbal Club (AFC) Dunărea 2005 Călărași, Remus Mamoc, a subliniat faptul că scopul principal propus este promovarea în eşalonul al doilea: “Despre noul obiectivul pe care ni l-am propus, promovarea în eşalonul 2, vă pot spune că suntem într-o perioadă foarte bună: ne aflăm pe locul 2 şi sperăm să ajungem în play-off şi, odată cu asta, să ne realizăm obiectivul: promovarea”.

Adrian Ropotan: „Dorinţa noastră este să promovăm, de aceea ne-am înhămat la acest proiect”

Adrian Ropotan şi-a început cariera de antrenor la formaţia de pe malul Borcei şi speră la promovarea echipei în Liga a II-a.

“Prezenţa noastră aici, în faţa dumneavoastră, cred că justifică exact ceea ce ne dorim noi să facem pentru echipa Dunărea Călăraşi. Tot ce vrem să realizăm pentru acest club este să îl readucem la lumina în care el a fost şi la ceea ce a putut să reprezinte pentru acest oraş. Este un început de drum atât pentru noi, din punct de vedere al antrenoratului, suntem la prima experienţă a unui club de fotbal de Liga a III-a. Este clar că ne dorim promovarea. Eu mi-aş dori să îmi depăşesc toate aşteptările. Din tot ce am făcut, din punct de vedere fotbalistic, mi-aş dori să fac, poate, înzecit din cel al antrenoratului. Punctul nostru forte este dorinţa de a închega o echipă competitivă. Vrem să arătăm şi să demonstrăm că suntem nişte antrenori cu o viziune nouă, care reprezintă tinereţea şi vrem să întoarcem înzecit ceea ce ni s-a oferit şi nouă, în trecut, să creştem copiii din academie, să îi promovăm şi să oferim, prin toată această implicare a noastră, să fotbalişti echipei naţionale, ceea ce, în momentul de faţă, se şi întâmplă. Dorinţa noastră este să promovăm, de aceea ne-am înhămat la acest proiect. Este un proiect care ne place, care încearcă să ne pună la muncă şi încercăm să ne depăşim condiţiile. Este clar că nu va fi uşor. În primul rând, ceea ce vrem să demonstrăm se va reflecta în meciuri, antrenamente. Cred că vom putea să aducem echipa acolo unde este locul”, a explicat fostul internaţional român.

Marius Alexe: „Am găsit o echipă foarte bună şi ne dorim foarte mult această promovare”

Celălalt tânăr tehnician, Marius Alexe, a menţionat că a venit cu mult entuziasm la Dunărea Călăraşi şi a reiterat că, alături de colegul său, îşi doreşte promovarea echipei în Liga a II-a.

 “Am venit cu mult entuziasm, multă dorinţă, mai ales după ce am terminat o carieră frumoasă în fotbalul profesionist şi, jucând la cel mai înalt nivel, ne dorim foarte mult ca şi în această carieră de antrenori să construim cât mai multe lucruri şi să ajutăm cât mai mult fotbalul românesc. Fiind la început de carieră (n.r. se referă la cariera de antrenorat), e clar că ne dorim foarte mult să şi demonstrăm. Venind aici, am găsit o echipă foarte bună şi ne dorim foarte mult această promovare. Este o echipă foarte bună, cu jucători foarte buni, profesionişti, implicaţi, care, uşor, uşor, câştigând meciuri, şi-au creat şi am creat, împreună, o mentalitate foarte bună, astfel încât aceştia să îşi dorească să câştige fiecare meci, să aibă o atitudine foarte bună la fiecare meci, să domine fiecare adversar, ceea ce, până la momentul acesta, cred că am reuşit. Încercăm să continuăm în următoarele meciuri. Avem discuţii, în fiecare zi, cu echipa şi eu cred că ea poate promova. Împreună o vom duce în Liga a II-a. Acesta este primul pas”, a afirmat Alexe.

Remus Mamoc: „Asta ne dorim: să atragem jucători călărăşeni”

Directorul sportiv al AFC Dunărea, Remus Mamoc, a mai adăugat faptul că un junior călărăşean a fost cooptat de echipa naţională Under 16. De asemenea, acesta a mai spus că, în prezent, la Dunărea activează şapte jucători călărăşeni, dar că îşi doreşte să atragă şi alţii, pe viitor.  

„Din punct de vedere sportiv, probabil că în iarnă vom face mici schimbări, vom aduce doi-trei jucători pe care antrenorii îşi doresc să îi aibă în cadrul echipei. Probabil că vor mai pleca doi-trei jucători care nu s-au ridicat la nivelul la care şi-au dorit dânşii. Din punct de vedere financiar, vizavi de salarizare, nu au fost întârzieri, deci suntem foarte mulţumiţi. Probabil că va trebui să găsim o soluţie cu un sistem de premiere, având în vedere că suntem la promovare. O mică problemă ar mai fi vizavi de terenul de joc. Va trebui ca în iarna aceasta să ne ocupăm să îl refacem. Vă pot spune că avem doi jucători, Răfăilă şi Coman, cel din urmă menţionat fiind şi călărăşean, care au fost coptaţi de echipa naţională Under 16. Coman e deja la a doua participare, are patru meciuri jucate, până acum, două cu Spania şi două cu Ungaria. Jucători călărăşeni sunt cam şapte (n.r. la AFC Dunărea). Avem juniori care au fost cooptaţi în staff-ul echipei mari, pentru că suntem obligaţi să avem şi juniori în cadrul echipei, născuţi în anii 2004 şi 2005, iar restul sunt jucători care vin prin oraşe apropiate, cum ar fi Bucureşti. Noi suntem o echipă de Liga a III-a, iar condiţiile sunt bune spre foarte bune. Asta ne dorim: să atragem jucători călărăşeni. Cu venirea noastră aici, a mea şi a domnilor antrenori, vrem să revigorăm puţin şi academia, pentru că în momentul în care ai o academie foarte bună, automat, poţi promova jucătorii în prima echipă, dar dacă nu ai o academie bună, nu prea ai de unde. Dacă un jucător călărăşean este la nivelul echipei, atunci, cu siguranţă, şi logistic ne va fi mai uşor. Decât să îi ţinem aici, cazaţi prin cantonamente, mai bine avem un jucător călărăşean, care are casă şi masa, şi tot ce îi trebuie. E mult mai uşor pentru noi”, a punctat Mamoc.

Reorganizarea clubului continuă. Dunărea mai are datorii de 3 milioane de lei

Reorganizarea Asociației de Fotbal Club (AFC) Dunărea 2005 Călărași continuă, după ce la jumătatea anului 2021 aceasta a fost nevoită să intre în insolvenţă, din cauza problemelor financiare. Potrivit lui Vasile Iliuţă, în prezent, clubul ar mai avea datorii de 3 milione de lei. Deşi planul de reorganizare avea drept scop atragerea jucătorilor călărăşeni în echipă, Iliuţă a recunoscut că acest lucru nu a fost posibil, deoarece nu se putea ajunge la nivelul de performanţă dorit.

„Avem un plan de reorganizare care a fost aprobat de judecător. Respectăm obligaţiile financiare, aşa cum au fost stabilite prin planul de reorganizare. Consiliul Judeţean este cel care plăteşte cotizaţie şi reuşim să dăm şi salariile şi să ne plătim şi obligaţiile fiscale. Mai avem de plătit, cred, în jur de 3 milioane de lei. Mai avem încă un an şi jumătate de reorganizare. Să ştiţi că proiectul meu de reorganizare a fost altul, şi anume să cooptez cât mai mulţi tineri călărăşeni, care să joace în echipă. Nu a fost posibil, pentru că, la momentul acesta, nivelul de performanţă pe care îl dorim la echipă este altul. Ajunsesem cu sportivii călărăşeni să fim ciuca bătăilor şi, la un moment dat, am fost chiar într-o situaţie penibilă, pentru că anumiţi spectatori veneau la noi şi strigau şi la adresa Consiliului Judeţean, şi la adresa jucătorilor, şi la adresa antrenorilor, aşa că decizia a fo”st să menţinem tot ce este bun ca sportiv călărăşean şi să încercăm să completăm cu alţi jucători, ca să putem avea, totuşi, un nivel de performanţă ridicat la Dunărea Călăraşi”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *