Agricultură

Fermierul Alexandru Baciu cere soluții pentru dezvoltarea irigațiilor, zootehniei și învățământului agricol

Fermierul şi vicepreşedintele LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România), Alexandru Baciu, a participat, în data de 14 noiembrie a.c.,  la o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, unde a prezentat principalele probleme cu care se confruntă sectoarele agricol şi zootehnic din Bărăgan. Baciu a subliniat nevoia de dezvoltare a zootehniei, irigațiilor și învățământului agricol, în judeţul Călăraşi.

Acesta a precizat că județul nostru are o suprafață de 430.000 de hectare de teren agricol, fiind dominat de fermele cu suprafețe foarte mari, care stau bine pe partea vegetală, însă nu și pe cea animală. El a afirmat că există doar 10.000 de capete de bovine în județ, ceea ce este insuficient raportat la potențialul agricol al zonei. Totodată, a mai menționat că județul are o tradiție în creșterea oilor, caprinelor și păsărilor, dar că este nevoie de sprijin pentru a încuraja fermierii să se orienteze și spre partea de bovine.

El a adus în discuție și problemele legate de noua politică agricolă comună, care se decide la nivel european și care ar putea afecta fermierii români,prin condițiile impuse pentru a primi subvenții, şi a cerut ministrului Agriculturii să obțină o derogare de la aplicarea unor norme privind protecția mediului, care ar putea limita suprafețele cultivate. De asemenea, a solicitat simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene pentru organizarea unităților de apă pentru irigații (OUAI) și pentru dezvoltarea fermelor. El a propus ca fermierii să nu mai fie obligați să plătească avize înainte de a depune proiectele, ci doar după ce acestea sunt aprobate.

Alexandru Baciu a vorbit și despre impactul secetei, care afectează producțiile agricole de mai mulți ani, și despre necesitatea de a extinde și moderniza sistemele de irigații. El a adăugat că fermierii din zonă au un apetit crescut pentru irigat, dar că au nevoie de sprijin financiar și tehnic pentru a realiza acest lucru.

Baciu a mai abordat și problema forței de muncă în agricultură, care este tot mai greu de găsit, şi a susținut că este nevoie de a relansa învățământul agricol, care a fost neglijat în ultimii ani, și de a forma specialiști în domeniul mecanizării, zootehniei și altor ramuri ale agriculturii. El a spus că județul Călărași avea o tradiție în acest sens, cu un liceu agricol de renume, care a fost transformat în facultate, dar că acest lucru nu a fost suficient pentru a stimula interesul tinerilor pentru agricultură. El a cerut ministrului Agriculturii să sprijine înființarea și dotarea de noi licee agricole, care să pregătească forța de muncă necesară fermelor din zonă.

Baciu a mai adus în atenția ministrului și situația fermierilor mici, care se confruntă cu dificultăți în comercializarea producției, în special în zootehnie. El a spus că aceștia nu sunt recunoscuți de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ca producători, deși au carnete de producători, și că nu pot beneficia de subvenții. Vicepreşedintele LAPAR a cerut ministrului să emită un ordin care să reglementeze această problemă.

Ministrul Agriculturii a ascultat cu atenție revendicările prezentate de Alexandru Baciu și a promis că va lua măsuri pentru a le soluționa.

Sursa foto: www.agroinfo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *