Actualitate

Pericol de prăbuşire, la primul cutremur! Clădirile cu risc seismic din judeţul Călăraşi

Cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria, care s-au soldat cu zeci de mii de morţi, au indus panică în fiecare dintre noi, iar astfel am ajuns să ne întrebăm dacă pericolul planează şi asupra ţării noastre. Semne de întrebare asupra acestui aspect a avut şi consilierul judeţean al PRO România, Răzvan Meseşeanu, care a solicitat conducerii Consiliului Judeţean să invite reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi, cu scopul de a aduce informaţii cu privire la clădirile din judeţul nostru care au nevoie de intervenţii, pentru a fi evitată prăbuşirea, în caz de cutremur. În data de 22 februarie a.c., în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean, a fost prezent inspectorul şef al ISU Călăraşi, colonel Adrian-Iulian Păduraru, care a adus lămuriri despre acest aspect. Potrivit declaraţiilor sale, în judeţul Călăraşi există 12 clădiri expertizate tehnic, încadrate în categoria de risc seismic II. Printre acestea se numără şi instituţii de învăţământ.

Judeţul Călăraşi se află într-o zonă cu un grad ridicat de risc seismic, deoarece este în apropierea zonelor seismice Vrancea şi Republica Bulgaria. În municipiile Călăraşi şi Olteniţa, unde există clădiri înalte şi aglomerări de persoane, un cutremur ar putea avea efecte dezastruoase. Cu toate acestea, şeful ISU a dat asigurări că pompierii din toată ţara, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii pot oferi sprijin, la nevoie.

„Astăzi vin cu câteva informaţii vizavi de situaţia riscului seismic, la nivel national şi la nivelul judeţului Călăraşi. După cum ştiţi din informaţiile din mass-media sau din alte surse, judeţul Călăraşi se află într-o zonă clară de risc seismic, este în apropierea zonei seismice Vrancea şi în apropierea altor zone seismice din Republica Bulgaria, una în zona litoralului, şi una în zona muntoasă dinspre Serbia. De curând, săptămâna trecută (…) a avut loc o activitate seismică în zona Gorj, care a apărut fără a avea alte manifestări, în trecut, de tip major. Drept urmare, la nivelul judeţului Călăraşi a cam crescut riscul seismic. Oricum, era mare prin influenţa zonei Vrancea. Chiar anul trecut, în luna noiembrie, la nivelul judeţului Călăraşi a fost actualizat planul, au fost actualizate, la momentul respectiv, clădirile, spaţiile care prezintă un risc seismic mai mare. Din fericire, din clădirile care au fost expertizate, până la momentul acesta, la nivelul judeţului sunt vreo 12 clădiri care au riscul seismic II. La momentul acesta, nu avem nicio clădire expertizată risc seismic I, ceea ce este foarte grav, dar nici riscul seismic II nu este departe de riscul seismic I. Din punctul nostru de vedere, competenţa ISU este cea de educaţie antiseism. Cred că toată lumea ştie de campania ‘Nu tremur la cutremur’. Pe site-urile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, al Ministerului Afacerilor Interne, sunt aplicaţiile, link-urile pentru toată lumea, astfel încât să fie informaţi, pe platforma ‘Fii pregătit’, despre răspunsul imediat în cazul unui seism al fiecărui cetăţean. (…) Post-seism, la nivel naţional, există o concepţie naţională de aluviune la seism. Noi suntem o zonă de risc seismic major şi atunci, în această concepţie, dacă suntem după un cutremur şi, bineînţeles, vom avea efecte şi la nivelul judeţului, mai ales în oraşul Călăraşi sau municipiul Olteniţa, unde sunt şi clădiri înalte, tot timpul aglomerări de persoane, atunci vom primi sprijin automat. Sunt stabilite, prin această concepţie, judeţele, respectiv inspectoratele pentru situaţii de urgenţă sau structurile cel puţin ale Ministerului de Interne şi ale Ministerului Sănătăţii, care să vină în sprijinul nostru, automat”, a punctat Adrian Păduraru.

Cum poate interveni ISU Călăraşi, în caz de cutremur

Sursa citată a mai afirmat că, la nivel judeţean, ISU Călăraşi deţine o automacara, care se află la unitatea pompierilor de la Lehliu, cu care se poate interveni în astfel de situaţii de urgenţă. De asemenea, există două containere multirisc cu echipamente destinate intervenţiei la cutremur, pentru căutarea persoanelor aflate sub dărâmături, dar şi o tabără mobilă cu 30 de coturi a câte opt paturi, pentru cazarea persoanelor.

„La nivel judeţean, noi beneficiem de sprijinul acordat de Consiliul Judeţean Călăraşi, avem mijloace care să ne ajute în această situaţie. Deţinem o automacara care a fost achiziţionată prin Consiliul Judeţean, o avem la unitatea noastră de pompieri de la Lehliu. Avem două containere multirisc care conţin echipamente strict pentru intervenţia la cutremur, pentru căutarea persoanelor aflate sub dărâmături. Una este la Călăraşi, iar alta este la Olteniţa. Avem şi o tabără mobilă cu 30 de corturi a câte opt paturi. Pot fi suplimentate pentru a caza persoane la momentul respectiv. Bineînţeles, există şi la nivelul judeţului un plan în cazul evacuărilor de orice natură şi sunt la nivelul UAT-urilor, şi anume căminele culturale, şcolile. Putem amenaja acolo spaţii pentru persoane din zonele acestea rurale, care se presupune că ar fi afectate de seism. Deci, din punctul acesta de vedere, la nivel nu neapărat minim, dar optim, avem mijloace, respectiv personal, pentru că la momentul unui seism, cel puţin în cazul instituţiilor din structurile Ministerului Afacerilor Interne, se intră într-o situaţie de creştere a capacităţii operaţionale şi atunci tot personalul ministerului va fi disponibil. Bineînţeles, prin sprijinul Consiliului judeţean, prin proiectele europene, am mai identificat şi alte mijloace care ar putea fi achiziţionate, care să ne ajute pe noi sau să ajute toate structurile, ca să putem interveni. Există aceste planuri, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, unde şi Consiliul Judeţean are reprezentant. Domnul preşedinte Vasile Iliuţă este vicepreşedinte al comitetului judeţean şi există planurile unde sunt stabiliţi inclusiv operatorii economici sau alte instituţii care vin în sprijin în astfel de situaţii cu mijloace, utilaje grele care să ne ajute în executarea misiunilor de salvare a populaţiei. Vizavi de spitale, s-au început consolidările, se construieşte un nou corp la spital, astfel încât să avem unde să mergem cu persoanele afectate, cu răniţii. La nivelul IGSU există şi sunt în achiziţie, inclusiv noi vom primi puncte mobile de prim ajutor, dar primim automat şi de la celelalte judeţe. Deci, există posibilitatea de a desfăşura un fel de minispitale sau puncte de asistenţă medicală primară şi de acolo ce e mai grav să meargă către insituţiile spitaliceşti care nu au fost sau nu pot fi afectate de cutremur la momentul respectiv”, a mai adăugat interlocutorul.

Printre clădirile încadrate în categoria de risc seismic II, din judeţul Călăraşi, se numără următoarele:

• Grădiniţa Chiselet;
• Şcoala de la Frumuşani;
• Primăria Frumuşani;
• Căminul Cultural din Independenţa;
• Primăria Independenţa;
• Şcoala Gimnazială Lucian Pavel Olteniţa (are două corpuri de clădire);
• Primăria OIteniţa;
• Şcoala de la Tămădău;
• Grădiniţa de la Tămădău.

La data de 22 februarie a.c., a avut loc o şedință de lucru, în format videoconferință, a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltan Cseke, și ministrului Educației, Ligia Deca, cu instituțiile prefectului, în cadrul căreia s-a luat decizia să fie alocate fonduri, astfel încât fiecare primărie să demareze activităţile de expertizare a clădirilor.

Foto: blissimobiliare.ro

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *