Educație

Peste 40 de unităţi şcolare, fără autorizaţii sanitare de funcţionare

Noul an şcolar a început cu 43 de clădiri neautorizate, care aparţin unităţilor de învăţământ din judeţul Călăraşi. Potrivit declaraţiilor inspectorului şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Călăraşi, Nicuşor Călin, din cele 294 de clădiri în care se desfăşoară activităţi didactice, 43 nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Printre cauzele pentru care acestea nu deţin autorizaţie din partea Direcţiei de Sănătate Publică se numără următoarele: unităţile sunt în reabilitare, toaletele sunt inexistente în interior.

„La nivelul judeţului, avem 102 unităţi cu personalitate juridică. Acestea totalizează 294 de clădiri, care primesc autorizaţia de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Nu aş vrea să se înţeleagă că într-o şcoală care nu a primit autorizaţie nu pot învăţa copiii. Sunt nişte norme aprobate prin Ordinul 1.468 al Ministerului Sănătăţii, din anul 2020. Acolo sunt nişte condiţii destul de greu de atins de toate unităţile şcolare. Din 294 de unităţi, de clădiri, 43 nu îndeplinesc toate condiţiile DSP. Asta înseamnă că, ori unităţile şcolare sunt în reabilitare şi încă se lucrează acolo, ori toaletele sunt în curte, dar cu condiţii bune, în sensul că au apă curentă, copiii pot merge, în siguranţă, la toaletă sau mai există alte probleme legate de canalizare, lucru care se rezolvă, oricum, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Avem speranţa ca într-un an să nu mai figureze nici aceste 43 de clădiri sau structuri, pe lista DSP, ca unităţi care nu îndeplinesc toate condiţiile de funcţionare”, a declarat prof. Nicuşor Călin, săptămâna trecută, în cadrul conferinţei de presă a Organizaţiei Judeţene a PSD Călăraşi.

Reamintim că, în premieră, în judeţul Călăraşi, anul şcolar 2023-2024 a început, la data de 11 septembrie a.c., fără toalete de tip latrine în curte. Potrivit oficialului ISJ Călăraşi, în unităţile cu personalitate juridică au fost achiziţionate containere sanitare moderne, care au fost legate de clădirile principale printr-un culoar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *