Administrație Sănătate

Primăria Călărași a achiziționat sisteme de suport ventilator pentru SAJ și ISU

Primăria Municipiului Călărași a achiziționat 14 kituri CPAP BOUSSIGNAC (Constant Positive Airway Pressure – Presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii) pentru Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) ”Barbu Știrbei”. Valoarea totală a acestora este de 26.704,31 lei. Sistemele de suport ventilator cu presiune pozitivă prin reglarea debitului de oxigen fără electricitate au fost cumpărate în urma aprobării unei Hotărâri a Consiliului Local, în cadrul şedinţei din 12 noiembrie 2020, la inițiativa consilierului local Vlad Sârzea. Cu ajutorul acestora, se va mări capacitatea de răspuns în tratamentul problemelor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, pe timpul transportului pacienților cu ambulanţa. În data de 11 februarie a.c., kiturile au fost predate către managerul SAJ Călărași, Marius Manea și către inspectorul șef al ISU Călărași, locotenent colonel Adrian Păduraru.

Edilul municipiului Călărași, Marius Dulce, a precizat că 14 ambulanțe, din care patru de tip SMURD, vor fi dotate cu aceste aparate de oxigen.

Trebuie să ne gândim la semenii noștri și astăzi (n.r. 11 februrie a.c.), la inițiativa domnului doctor și colegului meu din Consiliul Local, Vlad Sârzea, am achiziționat aparate de oxigen de tip CPAP, în valoare de 26.700 de lei, pentru cetățenii din Călărași. Vom face un proces verbal de predare atât cu Serviciul Județean de Ambulanță, vom dota 10 Salvări cu aceste aparate de oxigen, cât și cu SMURD, unde vom dota patru Salvări cu acest tip de aparate, a declarat Dulce.

Dr. Vlad Sârzea din cadrul SAJ Călărași (consilier local al PRO România) a descris modalitatea de funcționare a aparatelor CPAP.

Este vorba de un sistem fără curent electric, care folosește debitul de oxigen din sursa mașinii, transformă debitul în presiune și ajută pacientul să respire mai bine, să acumuleze oxigen în sânge. Este foarte util, în această perioadă, pentru pacienții cu Covid, care trebuie transportați pe distanțe mai mari, dar la fel de bine se folosește și în edemul pulmonar acut pentru pacienții înecați, pentru pacienții în criză de astm bronșic. E foarte ușor de folosit, se cuplează la sursa de oxigen, se dă drumul la oxigen, cu un manometru se verifică presiunea și se aplică o mască etanșă pe fața pacientului. Astfel, poate fi folosit și de asistenți, și de paramedici. Nu există pericole. Este un sistem deschis, are o supapă de evacuare a presiunii suplimentare, nu poate să rănească plămânii. Se folosește, de zeci de ani, în vestul Europei, în SUA și Canada, cu efecte foarte bune și e un aparat relativ ieftin față de un dispozitiv de ventilație electronic, care e undeva la 30.000 de euro. Aparatul CPAP e undeva la 1.600-1.800 de lei, pentru un kit complet, a precizat dr. Vlad Sârzea.

Inspectorul șef al ISU Călărași, locotenent colonel Adrian Păduraru, a afirmat: Nu e prima dată când avem sprijinul Primăriei Municipiului Călărași. Nu o să le folosim doar pentru cetățenii din municipiu, ci cu siguranță o să le folosim pentru cetățenii din județul Călărași.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *