Sănătate

Stadiul lucrărilor corpului nou al spitalului de la Călăraşi. Cristian Erbaşu: „Cred că până la sfârşitul acestui an, va fi gata”

Lucrările noului corp de clădire al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian” Călărași au progresat rapid. Prezent la Călăraşi, într-o conferinţă de presă, la data de 17 ianuarie a.c., directorul companiei de construcţii care se ocupă de această investiţie, Cristian Erbaşu, a declarat că execuţia a ajuns la un stadiu fizic de peste 65%. Deşi în ultimele patru luni, ritmul a fost încetinit, din cauza unor lucrări suplimentare care nu au fost prevăzute iniţial în proiect, Erbaşu a menţionat că va fi recuperat acest timp pierdut şi că noul spital de stat s-ar putea finaliza chiar la sfârşitul acestui an sau în primăvara anului următor.

„Fizic, suntem undeva la două treimi. Din punct de vedere al decontării, suntem undeva mai jos, pentru că, în momentul de faţă, aşteptăm să adiţionăm lucrările cu nişte componente care nu au fost prevăzute initial. Am făcut toate demersurile. Practic, suntem în minister pentru aceste lucrări suplimentare şi acesta a fost motivul pentru care, să zicem, am încetinit un pic ritmul, în ultimele patru luni. Dar vom relua lucrările, mai ales odată cu venirea primăverii, undeva în martie şi vom recupera timpul, astfel încât cred eu că până la sfârşitul acestui an corpul nou va fi gata. În cel mai rău caz, va fi gata în primăvara anului viitor. Toţi banii suplimentari care se vor aloca sunt pentru echipamente şi componente suplimentare, care sunt necesare, având în vedere modificările care au avut loc în ultimii trei-patru ani, aduse de Covid, de noile reglementări. Nu pe aceleaşi lucrări se dau bani suplimentari, iar banii suplimentari care s-au dat pe lucrările existente initial sunt prevăzuţi în contract, conform legislaţiei valabile pe tot teritoriul României, prin care se actualizează preţurile din contract. E un aditional al unor lucrări suplimentare, mai ales că e o componentă de echipamente, de aceea sunt necesare mai multe aprobări, la nivelul Guvernului”, a declarat Cristian Erbaşu, în cadrul conferinţei de presă. 

Bogdan Mihai: „Spitalul va avea o nouă secţie de Terapie Intensivă. Suplimentar, va avea un RMN nou, un computer tomograf nou şi, în premieră pentru Călăraşi, un angiograf nou”

Administratorul public al Judeţului Călăraşi, Bogdan Mihai, a precizat că acest corp de clădire al spitalului va avea o nouă secţie de Terapie Intensivă, un nou RMN, un nou computer tomograf şi un nou angiograf.

„Practic, spitalul nou va avea o nouă secţie de Terapie Intensivă. Această secţie nici nu a fost luată în calcul (n.r. la începutul proiectului). După experienţa pe care am avut-o cu acest Covid, ne-am gândit în felul următor: toate spitalele au probleme, explodează, noi construim un spital nou şi nu facem o secţie nouă de ATI? El va avea o secţie dotată de la A la Z, cu tot ceea ce înseamnă echipamente de terapie intensivă, circuite. Suplimentar, va avea un RMN nou, un computer tomograf nou şi, în premieră pentru Călăraşi, un angiograf nou. Toate acestea reprezintă o mare parte din suplimentarea la care aţi făcut referire (n.r. se referă la afirmaţiile lui Cristian Erbaşu)”, a menţionat  Bogdan Mihai. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *