Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” din Călărași a găzduit, în data de 25 martie a.c., lansarea volumului “Mozara” al autoarei Stela Anghel, profesoară de limba și literatura română în cadrul Colegiului Național “Barbu Știrbei” și redactor de carte. Evenimentul cultural a adunat prieteni, colegi și elevi ai scriitoarei.
Directoarea instituției culturale, Laura Munteanu, a declarat că fiecare pagină citită a romanului “Mozara” a fost presărată cu emoție.
“Mă simt onorată să fim împreună la un eveniment de suflet, lansarea romanului ‘Mozara’, scris de doamna profesor Stela Anghel, un om aproape de oameni, un om aproape de noi, profesorii, un om cu un suflet delicat și fragil, un om de la care am învățat mulți dintre noi atâtea lucruri bune. Nu cred că mi-ar ajunge mii de fraze pentru a spune ce înseamnă pentru mine doamna profesor Stela Anghel. Pentru mine înseamnă, în primul rând, emoție. (…) Am să vorbesc despre emoția pe care fiecare pagină pe care am citit-o a adus în sufletul meu. Dincolo de călătoriile dintre cele două lumi, dincolo de profunzimea, de complexitatea personajelor, uneori mă vedeam o Mozara, alteori mă regăseam în imaginea aceea pe care dumneaei atât de frumos ne-o descria. (…) Pentru mine, Mozara este un crâmpei din sufletul acestui om delicat, un crâmpei de experiență de viață, un crâmpei de suflet, o punte între două lumi, îndoială, incertitudine, trăire, atât de multe lucruri se regăsesc în paginile acestei cărți”, a precizat Laura Munteanu.
Ziaristul Mihail Dumitrescu: “Paginile din Mozara referitoare la ziaristică ar putea foarte bine să fie cuprinse într-un manual pentru cei care vor să îmbrățișeze această nobilă profesie”
Despre “Mozara”, fostul ziarist Mihail Dumitrescu spune următoarele: “Conform diplomei de licență, diplomat universitar în ziaristică, acum în vârstă de 88 de ani și cu o practică jurnalistică de peste 60 de ani, vă mărturisesc că paginile din Mozara referitoare la ziaristică ar putea foarte bine să fie cuprinse într-un manual pentru cei care vor să îmbrățișeze această nobilă profesie. Și încă ceva: pentru mine, Mozara este un tratament când multiplele mele boli își fac de cap. Mulțumiri pentru această lectură plăcută și incitantă în același timp. Doamna Stela Anghel nu este numai o profesoară cu suflet, mai scrie și cărți. Domnia sa este o scriitoare modernă, care își asumă cu responsabilitate ceea ce gândește și scrie. Și scrie bine”.
Fostul director al Bibliotecii “Alexandru Odobescu”, Dumitru Ghiță, despre Stela Anghel: “Trăiește interesant”
Fostul director al Bibliotecii Județene “Alexandru Odobescu”, Dumitru Ghiță, a afirmat că “Mozara” intră în categoria lucrului bine făcut.
“Cartea nu am reușit să o citesc, astăzi (n.r. 25 martie 2021) am intrat în posesia ei. Dar cred că așa cum doamna Stela Anghel face lucrul bine făcut și această carte intră în categoria lucrului bine făcut. Chiar eu, ca director al instituției, vobesc de anii trecuți, am colaborat foarte bine cu domnia sa. Multe acțiuni reușite am făcut împreună. (…) Dacă aș întreba o scriitoare, care este acum în mare vogă, născută la Moscova, e vorba de Maria Stefanova, căreia urmează să îi apară un roman la editura Humanitas și din care a apărut un fragment în ultimul număr din România Literară, ce părere are despre doamna Stela Anghel, ar răspunde în două cuvinte: ‘Trăiește interesant’. Și așa și este. Într-devăr domna Stela Anghel are variate preocupări, cu gânduri profunde exprimate în lucrările pe care le-a publicat, nu numai la cele de specialitate, dar și la cele care sunt adresate delectării noastre, care ne invită la profunzime și la regândirea unor lucruri, cu probleme care ne frământă și cu care ne confruntăm. Pentru că alături de domnia sa este Anghel Mânăstire (n.r. soțul autoarei), ei trăiesc interesant, fac parte dintr-o familie de scriitori, știu în mod sigur că domnul Anghel este membru al Uniunii Scriitorilor”, a punctat Dumitru Ghiță.
Criticul de artă Pavel Șușară: “Lupta dintre cele două atitudini, cea anistorică și cea istorică, este de fapt structura fundamentală a cărții Stelei Anghel”
Criticul de artă Pavel Șușară spune că volumul „Mozara” nu se înscrie într-un gen literar, ci într-o atitudine postmodernistă.
“Această carte nu se înscrie într-un gen literar. Lucrurile cu Mozara sunt foarte complicate. Este o problemă a complexității compusului literal, fiindcă nu poate fi încadrat într-un gen anume. Mozara se înscrie perfect într-o atitudine și într-o modalitate de înțelegere a lumii de tip postmodern, dar nu este vorba de postmodernitatea ideologică, care trece dincolo de genuri, în care se schimbă sensul, în care propune tot felul de profeții, de medialisme, care și-au dovedit de mult eșecul și au arătat, de-a lungul timpului, cât de dramatic se pot încheia asemenea utopii. Este vorba de atitudinea postmodernului. Atitudinea Stelei Anghel, care este perfect detectabilă la nivelul structurii cărții, este una diversă. Toate momentele pe care noi le considerăm trecute, de fapt, există în simultaneitate. Această simultaneitate este miza esențială a cărții Stelei Anghel. Cartea are o multiplă așezare în spațiu, în timp și în pagină. Lupta dintre cele două atitudini, cea anistorică și cea istorică, este de fapt structura fundamentală a cărții Stelei Anghel. Este întâlnirea dintre occident și orient, dintre două civilizații care au o rădăcină comună și care permite crearea unei punți între cele două realități”, a punctat Pavel Șușară.
Prezent la evenimentul cultural a mai fost și soțul autoarei cărții, Anghel Mânăstire, la rândul său scriitor și om de cultură.
Ștefan Oprea, elev în cadrul Colegiului Național „Barbu Știrbei” a oferit audienței un recital la vioară, iar tânăra Catinca Leu i-a încântat pe cei prezenți cu minunata sa voce.