Sănătate

Testare gratuită Babeș Papanicolau și HPV pentru femeile din Călărași

Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT), finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman, a fost  lansat astăzi, 28 iulie a.c., în județul Călărași, ȋn prezenţa partenerilor din proiect, a autorităţilor locale și a specialiștilor medicali în domeniu. În cadrul programului, femeile din Regiunea Muntenia, aici fiind inclus și județul Călărași, pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie ȋn cabinetele  medicale de recoltare care urmează a se înscrie ȋn program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităţilor mobile  care vor ajunge ȋn localităţi din toate judeţele regiunii.

SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 de femei din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman), provenind în special din grupuri vulnerabile. Proiectul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN).

Anual, peste 1.800 de femei mor, în România, ca urmare a cancerului de col uterin

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare. Incidența poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rămân la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

Medicii ginecologi și medicii de familie din județul Călărași se pot alătura proiectului

Dr. Adriana Ciuvică, managerul proiectului SCCUT a afirmat, în cadrul conferinței, că medicii ginecologi și medicii de familie din cele 7 județe se pot afilia pentru participarea în proiect. Afilierea se poate face contactând Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București pentru detalii. Testele vor fi interpretate centralizat, la laboratorul INSMC în condiții de calitate asigurată, conform standardelor europene, iar rezultatele vor fi transmise medicilor care le-au prelevat pentru a fi comunicate pacientelor.

Programele de screening și-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalității prin cancer de col uterin cu până la 80%

Reducerea poverii cancerului în rândul populaţiei feminine prin depistarea în faze incipiente a afecțiunilor și diminuarea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt obiective strategice în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col uterin recunoaște importanţa prevenției prin vaccinare și participare regulată  la programe organizate de screening.  Programele organizate pe baze populaționale de screening și-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalității prin cancer de col uterin cu până la 80%.

Dr. Carmen Ungurean, INSP: „Sănătatea femeilor este un obiectiv important al activității noastre”

 „De peste 50 de ani, sănătatea comunității  face parte din mandatul Institutului Național de Sănătate Publică, fie că este vorba de educația pentru sănătate, promovarea sănătății sau de elaborare a politicilor de sănătate care vizează priorități de sănătate publică. Sănătatea femeilor este un obiectiv important al activității noastre. Prevenția și controlul bolilor cronice este un demers care necesită un efort constant și consecvent, dar și investiții atât în resursa umană, cât și în infrastructura de sănătate publică. Fondul Social European reprezintă o bună oportunitate de a finanța programele de sănătate publică de anvergură, așa cum este programul național de screening pentru cancerul de col uterin. Proiectul SCCUT vine în sprijinul programului național de screening pentru cancerul de col uterin inițiat de Ministerul Sănătății în anul 2012 și are ca scop consolidarea acestuia prin implementarea Ghidurilor Europene de Asigurare a calității în programele de screening,  astfel încât femeile din România să beneficieze de servicii medicale preventive accesibile, echitabile și de calitate, a declarat dr. Carmen Ungurean, coordonatorul Programului Național pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, INSP.

Cristiana Copos, Fundaţia Renaşterea: „Statisticile care ne plasează pe locuri fruntașe în mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin pot fi schimbate prin creșterea gradului conștientizare a prevenției

„Implicarea Fundaţiei Renaşterea ȋn proiectul SCCUT continuă misiunea noastră, căreia i-am dedicat cei 20 de ani de existenţă, de a informa femeile cu privire la importanța controalelor medicale periodice şi a depistării precoce a cancerului. Statisticile care ne plasează pe locuri fruntașe în mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin între țările membre UE pot fi schimbate prin creșterea gradului de conștientizare a prevenției și promovând importanța controlului medical pentru o depistare precoce a cancerului”, a precizat Cristiana Copos, vicepreşedinte fondator – Fundaţia Renaşterea.

Cristina Bahnaru, Centrul FILIA: „Ajutăm femeile să ȋşi ia ȋn propriile mâini sănătatea

„FILIA are ȋn centrul activităţilor sale femeile, ajutȃndu-le să ȋşi facă vocile auzite sau contribuind la o societate care oferă șanse egale de afirmare indiferent de gen. De această dată, ne-am alăturat experienţa pentru un demers extrem de util – acela de a ajuta femeile să ȋşi ia ȋn propriile mâini sănătatea”, a subliniat Cristina Bahnaru, Centrul FILIA.

Radu Anuţi, preşedinte Sastipen: „Lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia ȋn stadii avansate”

„Lipsa unei informări corecte este principala cauză a depistării afecţiunilor abia ȋn stadii avansate. Din păcate, gradul de educaţie sanitară ȋn Romȃnia este foarte scăzut, mai ales ȋn cazul grupurilor defavorizate, iar rolul SASTIPEN ȋn acest proiect este tocmai acela de a contribui la educarea acestui public”, a punctat Radu Anuţi, preşedinte Sastipen.

Prof. dr. Nicolae Suciu, INSMC: „Cancerul de col, depistat în stadii incipiente, este curabil”

„Azi, noi vorbim de sănătatea femeii. Eu aș cere voie să vorbim și de sănătatea familiei. (…) Programul nostru este oarecum de prevenție. Așteptarea programului nostru de screening este nu să spunem că te omoară cancerul, ci cum poate fi prevenit și cum poate fi diagnosticat în stadii incipiente. (…) Cancerul de col, depistat în stadii incipiente, este curabil. Trebuie să jonglăm cu prevenția și să nu ne adresăm efectului bolii. La noi, în România, au fost 3.400 de cazuri anul acesta. Vă rog să mă credeți că evidențele reale cred că trec de 4.000 de cazuri noi și necazul este că în stadii depășite. (…) Cred în succesul acestui proiect și pentru că munca în echipă este cea care dă roade. Viziunea noastră este că putem să scădem incidența și mortalitatea prin această afecțiune”, a spus prof. dr. Nicolae Suciu, INSMC.

Marius Dulce, primar Călărași: “Ne preocupă sănătatea femeilor din comunitatea noastră”

De îndată ce am auzit de acest proiect, am fost de acord, pentru că ne preocupă sănătatea femeilor din comunitatea noastră, pentru că nu toată luma își permite aceste testări și, de aceea, de fiecare dată când veți vrea să faceți astfel de proiecte în care sănătatea oamenilor este pe primul loc, vom fi alături de dumneavoastră. Noi nu facem astăzi decât să fim gazde primitoare, pentru că pe dumneavoastră vă preocupă sănătatea femeilor din comunitatea noastră”, a declarat edilul Călărașiului, Marius Dulce.

Dr. Camelia Truică, DSP Călărași: „În județul Călărași, anual, decedează cam 40 de femei

Medicul primar epidemiolog din cadrul DSP Călărași, dr. Camelia Truică, a precizat că, anual, în județul nostru, 40 de femei mor din cauza cancerului de col uterin. De asemenea, aceasta a afirmat că anul trecut, în județul Călărași, s-au folosit doar 372 de doze de vaccin HPV: „Dacă OMS are ca țintă să ajungem la o incidență de 4 la 100.000 de femei, în județul Călărași, de ani buni, anual, decedează cam 40 de femei. Dacă ne gândim că avem o populație de 305.000, cred că avem cam 100 de femei cu vârste între 25 și 64 de ani. Deci, dacă în alte state sunt șanse destul de mari, prin vaccinare sistematică, prin screening sistematic, să se atingă această țintă de 4 cazuri noi la 100.000 de femei, va trebui și noi să recuperăm cât mai rapid această diferență. Noi avem, în momentul de față, mortalitatea mai mare decât incidența spre care se tinde. Și suntem aici, deși avem două arme puternice. Avem testul Babeș Papanicolau, care poate să depisteze în stadii foarte precoce, în stadii de precancer, în stadii care permit o rezolvare rapidă și fără traumatisme nici pentru femeie, nici pentru familie și cu reluarea destul de în scurt timp a tuturor activităților pe care le are, nu folosim acest test. Sunt foarte puține femeile care se testează și sunt foarte puține femeile din acele categorii vulnerabile care ajung să se testeze sau sunt și situații în care se testează și nu merg mai departe, din cauză că situația socială nu le permite să continue. Și atunci, este ilogic să faci un screening pentru a afla ceva, dar fără să ai soluții pentru a rezolva ceea ce găsești. Avem arma vaccinării fetițelor între 11 și 14 ani, care, din păcate, în România încă nu este utilizată. Anul trecut, în județul Călărași, s-au folosit 372 de doze de vaccin, dacă ne referim la fetițe de 14-15 ani, 11,12,13 ani. Avem în jur de 2.600-2.800 de nașteri pe an, deci cam 1.300-1.400 de fetițe și din 1.300-1.400 s-au vaccinat, probabil, în jur de 150, pentru că sunt două doze la fetițele sub 14 ani și 3 doze la fetițele peste 14 ani. Deci, trebuie să ne implicăm toți și să ne mobilizăm, astfel încât toate persoanele să folosească aceste creații ale lumii medicale, care ne pot ajuta și să avem cu toții o viață mai bună. DSP-ul se va implica în legătura dintre mediatorii sanitari  și Sastipen. Avem o colaborare foarte bună cu mediatorii sanitari, avem o colaborare bună cu reprezentanții organizațiilor romilor la nivel de județ și municipiu. De asemenea, vom încerca să invităm cât mai mulți medici de familie, pentru că, în general, avem medici de familie care sunt buni profesioniști, care se implică, care au relații bune cu pacienții lor. Noi vă promitem că vom face tot ce ține de noi pentru legătura cu medicii de familie, asistenții comunitari, mediatorii sanitari și cu medicii ginecologi”.

Cum se pot înscrie doritoarele la testarea gratuită

Potrivit lui Radu Anuți, preşedintele centrului Sastipen, femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani, din Călărași, care doresc să se înscrie în campania de testare gratuită, se pot prezenta la compartimentul de asistență socială din cadrul Primăriei Municipiului Călărași. De asemenea, conform spuselor dr. Carmen Ungurean, călărășencele se vor putea prezenta, în vederea testării gratuite, și la cabinetele medicale de medicină de familie și cabinetele medicale de obstetrică-ginecologie, după ce se vor constitui rețelele fixe de screening.

Cristiana Copos îndeamnă femeile să se înscrie la programul de screening gratuit

Vaccinul împotriva cancerului de col uterin costă 1.800 de lei, iar testul HPV pentru femeile cu vârsta de peste 30 de ani costă 350 de lei, așa că vicepreședintele fondator al Fundației Renașterea, Cristiana Copos, îndeamnă toate femeile să se înscrie la acest program de screening, pentru a beneficia de servicii gratuite.

Ne-am întâlnit cu o grămadă de persoane care au vrut să își vaccineze copiii, pentru că au fost cerute aceste vaccinuri la facultate. Am încercat să facem rost de un anumit vaccin împotriva cancerului de col uterin, pentru că nu se puteau înscrie în program, pentru că nu se găseau, care costă 1.800 de lei. Cred că dacă femeile ar fi conștiente că aceste vaccinuri este bine să le faci copilului, pentru că datorită vaccinurilor nu avem poliomielită, nu avem o grămadă de alte boli care subjugă societatea. Ar fi bine ca toată lumea să se vaccineze și ar fi foarte bine ca în acest program de screening, persoanele cu vârste între 25 și 30 de ani să facă testul Babeș Papanicolau. După vârsta de 30 de ani până la 64 de ani, acest test HPV costă peste 350 de lei, sumă care pentru foarte multe familii reprezintă o sumă mare. Așa că, dacă reușim cu toții să  promovăm aceste servicii pe care le avem acum la îndemnă, ar fi extraordinar de bine, a conchis Cristiana Copos.

 

1 comentariu

  1. Adriana Amzaru spune:

    O să venim este foarte bine inițierea dumneavoastră!!! Mulțumim!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *