Actualitate Administrație

ADR Sud Muntenia a finalizat vizitele în teren privind propunerile de proiecte referitoare la infrastructura verde-albastră

În perioada 20 -22 septembrie 2021, în cadrul proiectului „Analiza Regională asupra infrastructurii verzi și albastre”, ADR Sud-Muntenia a organizat o serie de vizite în teren pentru a discuta ideile de proiecte identificate la nivelul județelor și orașelor regiunii Sud – Muntenia în acest domeniu.

Potrivit unui comunicat de presă al ADR Sud Muntenia, prin definiție, infrastructura verde-albastră reprezintă soluții proiectate care imită natura, conectând funcțiile hidrologice urbane (albastru) și spațiile verzi permeabile, cu beneficii de proiectare și planificare urbană mai largi, generând valoare socială și de mediu pentru zonele vizate, abordând în același timp provocările creșterii urbane și schimbărilor climatice.

Această analiză va include provocările de mediu cu care se confruntă zonele urbane și vizează să sprijine județele și orașele din regiunea Sud-Muntenia să identifice atât provocările stringente de mediu, precum și principalele tipuri de investiții de infrastructură verde-albastră, eligibile a fi finanțate prin POR Sud Muntenia 2021 -2027. Investițiile în infrastructura verde-albastră vor viza lucrări, servicii și facilități pentru a aborda riscul inundațiilor, a poluării și a atenua impactul schimbărilor climatice, dar și pentru a furniza servicii ecosistemice suplimentare, cum ar fi îmbunătățirea calității apei, îmbunătățirea calității aerului, sechestrarea carbonului, activități recreative, răcirea urbană, reducerea poluării fonice, creșterea biodiversității și valorile recreative adăugate.

Astfel, luni, 20 septembrie 2021 au avut loc primele discuții și vizite în teren în județele Călărași și Ialomița. În prima parte a zilei, la sediul Consiliului Județean Călărași au avut loc discuții cu reprezentanți ai acestei instituții, precum și cu reprezentanți ai municipiilor Călărași și Oltenița. În continuare au fost vizitate locațiile proiectelor propuse: Promenada și Portul Turistic, precum și Parcul de Agrement care se va dezvolta în zona „Lacul de argint”. În partea a doua a zilei, discuțiile au continuat la sediul Consiliului Județean Ialomița cu reprezentanți ai consiliului județean și cu reprezentanți ai municipiilor Slobozia și Fetești, urmate de vizite în teren la bazinul de retenție a apei pluviale din Slobozia și Coridorul Ialomița.

Marți, 21 septembrie 2021, discuțiile și vizitele în teren s-au desfășurat în județele Teleorman și Giurgiu. La sediul Consiliului Județean Teleorman au avut loc discuții cu reprezentanți ai consiliului județean, precum și cu reprezentanți ai Primăriei Municipiului Alexandria. Astfel, consultantul împreună cu reprezentanții locali și reprezentanții ADR Sud Muntenia, a vizitat locația proiectului propus referitor la amenajarea și consolidarea malurilor râului Vedea, locație situată în Parcul Pădurea Vedea din municipiul Alexandria. Discuțiile au continuat la Mânăstirea Comana cu reprezentanți ai Consiliului Județean Giurgiu, precum și cu reprezentanți ai Primăriei Comunei Comana. Au fost vizitate Balta Comana și împrejurimile râului Neajlov.

Miercuri, 22 septembrie 2021, discuțiile și vizitele în teren au vizat partea de nord a regiunii, și anume județele Dâmbovița, Prahova și Argeș. Astfel, la sediul Consiliului Județean Dâmbovița au avut loc discuții cu reprezentanți ai Consililor județene Dâmbovița și Prahova, precum și cu reprezentanți ai Primăriei Municipiului Târgoviște și Primăriei Municipiului Ploiești, fiind discutate ideile de proiect propuse. Totodată, a fost vizitată albia râului Ialomița pentru a cărui regularizare urmează a fi dezvoltat un proiect. În aceeași zi, discuțiile au avut loc la sediul Primăriei Municipiului Pitești cu reprezentanți ai primăriei, precum și cu reprezentanți ai Consiliului Județean Argeș. Aici discuțiile și vizitele în teren s-au concentrat pe conservarea biodiversității și protejarea faunei sălbatice prin amenajarea terenurilor slab utilizate și a suprafețelor degradate în scopul revitalizării zonelor urbane.

ADR Sud Muntenia menționează că aceste activități se desfășoară în cadrul contractului încheiat pentru realizarea „Analizei Regionale asupra infrastructurii verzi și albastre”.

Informații suplimentare privind „Analiza Regională asupra infrastructurii verzi și albastre din regiunea Sud-Muntenia” pot fi găsite accesând link-ul https://www.adrmuntenia.ro/adr-sudmuntenia-a-demarat-studiul-privind–analiza-regionala-asupra-infrastructu/article/1470.

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *