Actualitate Politică

Groapa de gunoi ilegală din Ulmeni, un dezastru ecologic

Localitatea Ulmeni și municipiul Oltenița se confruntă cu un dezastru ecologic! Cea mai mare groapă ilegală din Europa își face veacul în județul Călărași, astfel că, pe o suprafaţă de 100 ha, există o cantitate de peste 300.000 de tone de deşeuri menajere aduse din municipiul București şi depozitate în această zonă, după cum susține deputatul Dumitru Coarnă. Ajunși la saturație, cetățenii au protestat în fața sediului Agenției pentru Protecția Mediului (APM), în data de 23 septembrie 2021. Parlamentarul Coarnă a fost și el prezent la manifestare, solicitând un punct de vedere conducerii APM Călărași și cerând respect pentru mediu și pentru cetățean. De altfel, acesta a vorbit despre problema delicată în cadrul unei conferințe de presă desfășurată joi, la sediul PSD Călărași.

Mâine, 24 septembrie a.c., parlamentarul social-democrat va fi prezent la Oltenița, pentru a discuta cu consilierii locali despre inițierea unui proiect de hotărâre care să fie dezbătut și votat în ședința de Consiliu Local, în vederea stopării dezastrului ecologic existent.

“Avem o bombă la Ulmeni-Oltenița, o bombă la propriu! E o bombă ecologică la Ulmeni, la Oltenița! Am fost acolo. Aproape 300 de mii de tone de gunoi sunt aruncate în zona aceea. E o zonă protejată natural, Natura 2000 se numește. Acolo avem fluviul Dunărea și nimeni nu face nimic. Cetățenii care locuiesc în zonă îmi dau mesaje noaptea, îmi trimit filmări. Ce fac? Transportă gunoiul noaptea și ca să îi micșoreze volumul, îi dau foc. Am avut două incendii provocate în august și septembrie. Acum (n.r. 23 august a.c.), este un grup de cetățeni din zonă, cam 100, la Agenția de Mediu Călărași, care protestează. Eu mâine voi fi în municipiul Oltenița, la cabinetul parlamentar, unde o să discut cu consilierii noștri, în vederea inițierii unui proiect de hotărâre în Consiliul Local, ca să stopăm acest dezastru ecologic. Este cel mai mare dezastru ecologic din Europa, la momentul acesta. Eu știu că sunt interese mari, politice, știu de la ce nivel vine povestea asta. Nu vreau să pronunț niciun nume acum, pentru că unii sunt în campanie electorală, dar săptămâna viitoare o să le pronunț numele. Și aici mă refer la PNL. Deci, practic, sacrifică județul Călărași. Zona respectivă este una otrăvită, la propriu. Gândiți-vă la pânza de apă freatică, la fântânile oamenilor de acolo, la fluviul Dunărea, care este afectat”, a declarat demnitarul în conferința de presă.

Sursa citată a făcut un apel la autorităţile competente să intervină de urgență pentru prevenirea riscurilor ecologice şi a producerii daunelor, înlăturarea cu prioritate a poluanţilor care periclitează nemijlocit şi grav sănătatea oamenilor, menţinerea, ameliorarea calităţii mediului şi reconstrucţia zonelor deteriorate.

Vă reamintim că Dumitru Coarnă a susținut, în data de 7 septembrie a.c., în Parlament, o declarație politică pe această temă.

“Se pare că un grup de interese transportă gunoaiele produse de bucureşteni, le ard sau le îngroapă în apropierea localităţilor Olteniţa şi Ulmeni, sub masca unor operaţiuni de sortare, generând consecinţe nocive pentru localnici. Primăria Municipiului Bucureşti, deţinătoarea legală a deşeurilor produse de cetăţeni, trimite gunoaiele aflate în proprietatea sa la o groapă ilegală, producând un dezastru ecologic fără precedent, o contaminare ireversibilă a zonei şi o poluare permanentă a fluviului Dunărea”, a precizat deputatul PSD în declarația sa politică.

“Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, instituţia statului care are misiunea să protejeze cetăţenii şi populaţia de efectele nocive ale factorilor de mediu, a procedat la reautorizarea ilegală a gropii de gunoi de la Ulmeni Călăraşi, închisă în urmă cu opt luni. Groapa de la Ulmeni Călăraşi, devenită într-un an cea mai mare groapă ilegală de gunoi din Europa, a ajuns deja un ecosistem în sine, cu faună constând în şobolani, gândaci, câini sălbăticiţi care atacă gospodăriile şi stoluri uriaşe de pescăruşi, iar toate acestea se întâmplă chiar în Câmpia Dunării, într-o zonă naturală protejată a României. În plus, deşeurile sunt autoincendiate pentru a nu se putea stabili clar volumul acestora, nivelul evaziunii fiscale, al fraudării banilor publici, cât şi pentru a ascunde reautorizarea forţată a firmelor implicate. Reducerea acestui volum a fost realizat într-un mod ilegal şi prin incendiile provocate în august şi septembrie 2021, care au micşorat volumul deşeurilor dar au contaminat aerul, afectând grav populaţia din jur. Ne întrebăm cine este în spatele acestei operaţiuni toxice? Cine protejează afaceri de sute de milioane de euro în detrimentul vieţii şi sănătăţii unor comunităţi locale de oameni care nu deţin mijloacele necesare să se apere? Ce măsuri au dispus prefectul judeţului Călăraşi şi primarul municipiului Olteniţa? Asociaţia Cetăţenească Ulmeni Călăraşi arată dezastrul în care trăiesc oamenii, iar rezultatele studiului de sănătate publică demonstrează contaminarea populaţiei din cadrul comunităţilor locale cu mercur, care are o toxicitate extrem de mare şi poate produce leziuni cerebrale, renale şi ale căilor respiratorii; cu plumb, care poate duce la cancer iar o expunere de lungă durată poate avea efecte devastatoare asupra creierului; cu antimoniu, o substanţă extrem de nocivă care poate cauza cancer; cupru, care poate provoca ciroză, boala Wilson şi boala Alzheimer. Aceasta mai arată că reautorizarea recentă a gropii de gunoi, cât şi incendiile de proporţii din lunile august şi septembrie 2021, provocate de arderea gunoaielor din Bucureşti la Ulmeni Călăraşi, sporesc gradul de poluare deja existent şi vor afecta suplimentar sănătatea comunităţii locale. Conform investigaţiei, solul prezintă depăşiri ale valorilor pragurilor de intervenţie pentru majoritatea metalelor investigate (stibiu, argint, cadmiu, cobalt, mercur, plumb, molibden, zinc, staniu), iar din analizele de aer s-au evidenţiat valori depăşite pentru amoniac şi hidrogen sulfurat.  Responsabilitatea privind gestionarea deşeurilor produse de cetăţenii Bucureştiului revine primarului general al Capitalei şi consilierilor Primăriei Municipiului Bucureşti, care au posibilitatea să reglementeze problema gestionării deşeurilor care aparţin capitalei”, se mai arată în declarația politică a deputatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *