Administrație

Fostul Palat Administrativ, predat către CNI pentru reabilitare

Consilierii județeni au adoptat, în ședința extraordinară care a avut loc în data de 7 decembrie 2021, proiectul de hotărâre privind predarea fostului Palat Administrativ către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI), în vederea executării obiectivului de investiții “Centru Socio-Cultural Călărași”. Astfel, se dorește ca fosta clădire a Prefecturii să fie transformată în muzeu.

Consiliul Judeţean (CJ) Călăraşi a solicitat Companiei Naţionale de Investiţii – C.N.I. S.A. promovarea proiectului „Centru Socio-Cultural Călărași (fost Palat Administrativ)” în cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social Subprogramul “Așezăminte culturale”.

Potrivit Referatului de aprobare a proiectului de hotărâre, Consiliul Judeţean Călăraşi intenţionează promovarea proiectului mai sus-menţionat în vederea reabilitării imobilului înscris în Cartea funciară nr. 29844-C1, pentru îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului cultural construit și recuperarea funcțională a unor spații care în prezent sunt abandonate.

Obiectivul specific al proiectului constă în:

  • restaurarea și refuncționalizarea corpului central, construit pe două nivele, care va adăposti “Muzeul artei și tehnicii”, o idee inovativă care păstrează arhitectura specifică perioadei secolului al XIX-lea, îmbinată cu tehnologia modernă a secolului XXI. Muzeul va găzdui o grupare de tehnologie instalată permanent, realizată în scopul de a parcurge în timp real o incursiune în mai multe genuri muzicale, în timp ce vizitatorii se „joacă” cu ele. Va fi, în fapt, un centru artistic cu un concept inovativ de învăţare despre muzică într-un mod informal;
  • restaurarea și refuncționalizarea corpului de est, astfel încât să poată satisface exigențele unui centru expozițional permanent și/sau itinerant;
  • restaurarea tuturor fațadelor, astfel încât să se redea monumentalitatea și specificul arhitectural a construcției;
  • lucrări complexe în incinta aferentă imobilului, respectiv lucrări de refacere/completare rețele de incintă, refacere branșamente și racorduri de utilități, reabilitare alei și fond plantat;
  • restaurarea componentelor artistice ale monumentului de arhitectură, redându-se astfel pe de-o parte imaginea urbană și reprezentabilitatea spațiilor interioare cu decorații;
  • amenajări exterioare.

Conform Devizului General, din bugetul propriu al Judeţului Călăraşi se asigură finanţarea cheltuielilor pentru servicii și lucrări în valoare de 5.050.406,70 lei, exclusiv TVA, 6.009.752,24 lei cu TVA. Valoarea totală a investiției este de 64.952.678,42 lei, exclusiv TVA, 77.210.886,76 lei cu TVA.

Suprafața de teren care se va preda către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții “C.N.I.” S.A., pe bază de protocol, este de 9.775 mp.

Vă reamintim că președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, i-a cerut, în luna iunie a.c., în cadrul unei conferințe de presă, demisia prefectului Valentin Barbu. Reacția lui Iliuță a venit după ce reprezentantul Guvernului în teritoriu a trimis, către CNI, o adresă în urma căreia proiectul privind reabilitarea monumentului istoric ar fi fost eliminat de pe lista Comisiei tehnico-economice din cadrul Ministerului Dezvoltării. În acea adresă, Barbu preciza că imobilul se află într-o situație juridică ambiguă. După acest episod, Iliuță afirma, în luna iulie a.c., că reabilitarea Palatului Prefecturii va fi realizată cu fondurile Consiliului Județean, în acest sens fiind semnat contractul de finanțare, urmând a fi dat ordinul de predare a amplasamentului și începere a lucrărilor, însă, în luna octombrie 2021, vicepreședintele CJ, Ion Samoilă, sublinia, tot prin intermediul unei conferințe de presă, că prefectul județului ar împiedica predarea amplasamentului fostului Palat Administrativ către constructor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *