Sănătate

Informații ale DSP Călărași despre Coronavirus

Direcția de Sănătate Publică din Călărași a publicat, pe site-ul instituției (www.aspcl.ro) un comunicat de presă cu privire la actuala epidemie de Coronavirus.

 

Redăm integral informarea DSP Călărași:

 

“Informații generale despre coronavirusuri

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecții la om și animale, inclusiv la păsări și mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe și chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

 

Informații despre virusul implicat în actuala epidemie – 2019 – nCoV

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeași familie făcând parte și virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.

Care este sursa acestui focar epidemic?

Epidemia din Wuhan a fost inițial legată de o piață mare de fructe de mare și animale, sugerând o posibilă cauză zoonotică. Cercetarea cauzelor epidemiei este în derulare.

Cum se transmite?

Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV și SARS, pe cale respiratorie, prin picături de secreție, produse când o persoană infectată tușește sau strănută. Transmiterea este posibilă și când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată. Este luată în considerare și transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave și aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor și produselor de la acestea, prepararea alimentelor.

Se transmite de la om la om?

Da, autoritățile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a îngrijit bolnavi.

Care este perioada de incubație?

De la infectare până la apariția semnelor și simptomelor este o perioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile.

Care sunt simptomele?

Infecțiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat etc.), însă au fost observate și infecții severe și chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii.

Simptomele pentru infecția cu 2019 – nCoV, observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respirație (dispnee), dificultatea de a înghiți.

 Care sunt opțiunile de tratament?

Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.

Exista vaccin?

Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.

Cine este la risc pentru infecția cu noul coronavirus 2019?

Persoanele care trăiesc sau cele care călătoresc în zonele afectate de 2019

-nCoV, persoanele care au contact cu persoanele infectate, inclusiv personalul medical.

 

Recomandări generale pentru protejarea sănătății

Recomandările în vederea reducerii expunerii și a transmiterii virusurilor cu transmitere respiratorie includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentați sigură:

 1. Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau cu soluții pe bază de alcool;
 2. Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
 3. Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
 4. Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;

Recomandări pentru călătorii din Regiunea Europeană

OMS nu recomandă restricții pentru călătorii sau comerț. Se recomandă călătorilor spre zonele afectate:

 1. evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute și cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;
 2. spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
 3. acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului și contactarea medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome de infecție respiratorie acută;
 4. evitarea contactului direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele atunci când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou;
 5. evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

 Pentru călătorii care se întorc din zonele afectate și care prezintă semne clinice, de boală se recomandă :

 1. să se prezinte la cabinetul medical al aeroportului și sa menționeze istoricul de călătorie, dacă prezintă semne clinice de boală la sosirea pe aeroport;
 2. să sune la 112 și să se prezinte imediat la Spitalul/Secția de Boli Infecțioase dacă prezintă semne clinice de boală într-un interval de 14 zile de la revenirea în țară;
 3. Pentru a preveni transmiterea infecției persoanelor din jur, aceștia trebuie să-și acopere nasul și gura cu o mască de protecție.

Purtarea măștii, atunci când nu este indicată, poate provoca costuri inutile, încărcarea achizițiilor și poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor măsuri esențiale, cum ar fi practicile de igienă a mâinilor.

Mai mult decât atât, utilizarea incorectă a unei măști poate afecta eficacitatea acesteia în reducerea riscului de transmitere. De aceea:

 1. în timpul utilizării, trebuie să evitați atingerea măștii;
 2. trebuie să îndepărtați masca folosind tehnica adecvată (nu atingeți partea din față, ci îndepărtați șnururile din spate), acțiune urmată de spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă și săpun;
 3. nu trebuie să reutilizați măștile de unică folosință;                                                                              Măștile cu pânză (de ex. bumbac sau tifon) nu sunt recomandate în nicio situație.

În spitale

Persoanele cu simptome respiratorii trebuie:

 să poarte mască în timp ce se află în zonele de așteptare/ triaj sau în timpul transportului în spital;

– să poarte mască atunci când stau în zonele de așteptare dedicate cazurilor suspectate sau confirmate.

Atunci când sunt izolate în încăperi individuale, în lipsa altor persoane, acestea pot să nu poarte mască, dar trebuie să-și acopere gura și nasul cu șervețele de unică folosință atunci când tușesc sau strănută, pe care le aruncă IMEDIAT după utilizare și se spală pe mâini cu apă și săpun.

 Nu trebuie să uităm că ne aflăm în sezonul epidemic pentru viroze respiratorii și gripă și că respectarea măsurilor de protecție individuală, în același timp de protecție a celor din jurul nostru, este o responsabilitate a fiecărei persoane, pentru propria sănătate și pentru sănătatea comunității.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *