Cultură

Sportivul Dumitru Gheorghe, personalitatea lunii la Muzeul Dunării de Jos

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului Personalitatea Lunii August – Dumitru Gheorghe (31 august 1956, Călărași – 22 decembrie 2012, Craiova).

A fost un handbalist român, care a făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României în perioada 1970 – 1987, fiind medaliat cu aur în anul 1980 la Campionatul Mondial Universitar de Handbal și ocupând locul 5 la Campionatul Mondial de Handbal din Germania din anul 1982.

Pentru rezultatele sportive și merite deosebite aduse sportului a fost declarat Maestru Emerit al Sportului. A fost căpitanul echipei de handbal CS Universitatea Craiova care în anii 1991-1993 a câștigat Campionatul Național de handbal în două rânduri și o dată Cupa României.

A continuat activitatea sportivă în calitate de arbitru, în perioada 1993-2000 având 91 de jocuri arbitrate în cadrul Campionatului Național.

Format la juniorii echipei CS Călărași pentru care a apărat culorile în perioada 1970-1975 sub comanda domnului profesor Aurel Sifft, Gheorghe Dumitru a ajuns să îmbrace pentru prima dată tricoul reprezentativei de juniori a României.

Cea mai mare parte carierei (20 de ani) a purtat tricoul cu numarul „5” al echipei de handbal fanion a Olteniei, Universitatea Craiova. În calitate de căpitan a ajutat la formarea unei echipe campioane care a reușit câștigarea a trei trofee naționale și participarea în competiții internaționale în anii 90.

În perioada 1970 – 1975 a fost selecționat in lotul național de juniori și tineret al României, cu care a participat la Campionatul Balcanic, Cupa Prietenia etc. În anul 1977 s-a clasat pe locul 7 la Campionatul Mondial de Tineret din Suedia, urmând ca în anii 1978 și 1979 să facă parte din echipa câștigătoare a locului I la Cupa Țărilor Latine.

Prima selecție la naționala de seniori a venit în anul 1979. A reprezentat echipa națională a României la numeroase competiții printre care: Trofeul Carpați, Trofeul Iugoslaviei, Trofeul Cehoslovaciei, Campionatul Balcanic, Trofeul Tbilisi, Trofeul Serdica.

În anul 1980 a câștigat Campionatul Mondial Universitar de Handbal din Franța iar în anul 1982 a făcut parte din echipa națională care a ocupat locul 5 la Campionatul Mondial de Handbal din Germania. Deși juca pe postul de inter sau coordonator de joc, datorită calităților tehnice și tactice deosebite, a fost folosit la acest turneu pe post de pivot.

În semn de recunoștiință pentru imaginea adusă orașului natal, Gheorghe Dumitru a fost declarat post-mortem Cetățean de Onoare al orașului Călărași.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *