Cultură

Comisarul-șef Stoica Anghel a lansat cartea „Pourquoi moi?”

Comisarul-șef de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași, Stoica Anghel, și-a lansat, în data de 14 septembrie a.c., volumul „Pourquoi moi?”.

Ofițerul de poliție Stoica Anghel este autorul a mai multor lucrări publicate de Editura Universul Juridic, dintre care amintim: „La granița cu lumea interlopă”, „Migrația ilegală la confluența cu traficul de persoane”.

„Pourquoi moi?” reprezintă mărturisirea unui om al legii care, pe lângă consemnarea unor evenimente pe care le-a trăit recent, oferă o perspectivă nouă asupra vieții, în care informația, intuiția și discernământul pot conduce la evitarea sau la preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite.

Polițistul descrie în carte cum un dosar pe care îl ancheta s-a întors împotriva lui, acesta trezindu-se, la un moment dat, că are calitatea de suspect, apoi pe cea de inculpat.  Din punct de vedere emoțional, autorul încă retrăiește subiectul cărții. Acesta a ales să scrie volumul sub pseudonimul Alin-Doru Pavel, numele personajului din cartea „La granița cu lumea interlopă”. Scriitorul spune despre cartea sa  că este “un copil frumos rezultat dintr-un viol”.

“Subiectul cărții a fost trăit de curând și încă mai este trăit emoțional de mine. În profesia de polițist există inerentele riscuri, dar în cazul meu a apărut un risc pe care nu îl consider normal. Avem și activități de investigații penale, cercetare penală. Există anumite presiuni, infiltrări, identificări de anumite persoane care prezintă un risc în a le cerceta penal, un risc al tău, ca anchetator. Am avut, la un moment dat, un dosar în cercetare preluat de la un coleg care a făcut în el anchete, timp de cinci ani, sub coordonarea unui procuror și tot timpul a fost soluția de neîncepere a urmăririi penale. Colegul a plecat din sistem, am preluat eu dosarul. (…) M-am trezit că sunt chemat la Parchet. Când m-am dus acolo, am văzut că am calitatea de suspect. A fost un șoc puternic, dar nu atât de puternic încât să mă facă chiar să mă prăbușesc. Am venit peste o săptămână, m-am trezit că sunt inculpat. În momentul acela s-a produs o conflagrație, explozie, detonare, ceva puternic, o distrugere a creierului. Asta am pățit eu în momentul acela. Ca să nu o iau razna, simțind că sunt în pericol să îmi pierd mințile, am găsit modul acesta de a-mi ține mințile în frâu: să scriu tot ce mi se întâmplă. Dar nu îmi convenea cine sunt. Mi se părea că am fost agresat, violat, zgâriat, pentru că din perspectiva convingerilor mele religioase, noi suntem într-o călătorie scurtă pe acest pământ, avem un suflet pus într-o carcasă, dar acea carcasă era zgâriată, lovită, murdărită, prin două acte: unul de suspect și unul de inculpat. Cartea pe care v-o prezint astăzi (n.r. 14 septembrie) este a patra. Două sunt de natură tehnică și mai am o carte de beletristică, ‘La granița cu lumea interlopă’, unde autorul este Stoica Anghel și personajul principal Alin-Doru Pavel, în care povestesc experiențele mele. Alin Doru-Pavel este un personaj fascinant, dedicat țării, care a jurat credință patriei, dispus, în orice moment, să își apere țara, cetățenii, chiar cu prețul vieții. Și atunci, am început să scriu sub acest nume. Dacă mă întrebați ce am scris, eu vă spun ce am trăit. A fost într-un șoc psihic și a fost un medicament, pentru mine, să pun în pagină tot ce am trăit. Ca medicament, și-a făcut efectul. (…) A fost suferință, a fost emoție, dar cred că am scris în așa fel încât această emoție va fi transferată către dumneavoastră, sub o formă de relaxare la o cafea. Cartea aceasta este un copil frumos rezultat dintr-un viol”, a afirmat Stoica Anghel.

Evenimentul a fost găzduit de Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” din Călărași.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *