Cultură

Muzeul Dunării de Jos Călărași expune, luna aceasta, grupul statuar Nemesis

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi vă propune, pentru această lună, o piesă inedită, cu dubla reprezentare a unei divinităţi a pantheonului greco roman- Nemesis.

În mitologia greacă era cunoscută drept zeiţa răzbunării, care pedepsea crimele, asigurând echilibrul dintre bine şi rău prin aplicarea principiului Nimic prea mult ce apare pe frontispiciul templului din Delphi.
Zeiţă a norocului şi a ghinionului, ea veghea destinul tuturor şi se îngrijea de păstrarea măsurii în toate, pedepsind orgoliul excesiv şi îndrăzneala umană de a-ţi depăşi condiţia cosmică.
Romanii au preluat cultul grec pentru Nemesis, transferând asupra ei atributele zeiţei locale Fortuna, devenind astfel, patroana generalilor imperiali şi a gladiatorilor.
Piesa a fost descoperită în anul 2005, în cadrul cercetărilor sistematice de la Durostorum- Ostrov(Ferma 4) de colegul nostru Dan Elefterescu.
Statueta este realizată din pastă de lut foarte fină, de culoare galben- cărămizie, densă, având H=14,4cm, l=5,5cm, fiind goală pe dinăuntru.
Lucrată în stil provincial roman, piesa datează din sec. II-III p.Ch. În cadrul grupului statuar, sunt reprezentate busturile a două personaje feminine, cu aspect de hermă, identice, aşezate pe un tron. Pentru obţinerea lor a fost folosit acelaşi tipar.
În diversele reprezentări de pe alte artefacte romane descoperite în ţară (Tomis, Apulum, Sarmisegetusa) Nemesis este înfăţişată ca o femeie serioasă, cu un bici, o sabie, o pereche de hăţuri sau o balanţă în mâna stângă.
Expusă în cadrul expoziției de bază de la Secţia Arheologie a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi (nr. inv. 56249) ea poate fi vizionată zilnic, conform programului de vizitare (luni-vineri, 8:00-16:00/ sâmbătă-duminică, 9:00-17:00).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *