Peste o sută de angajați ai firmei Ima Tex Trading SRL, care își desfășurau activitatea în fosta fabrică de confecții Eliza, au rămas fără locuri de muncă, deși contractele lor nu au fost încetate. Potrivit acestora, situația nefastă a fost creată de Alexandra Graur, fostă Catană, și soțul ei, Florin Romeo Graur, care se află în divorț. Se pare că cei doi l-au „pus” drept asociat unic al firmei pe un așa numit Ion Manea, fost cioban la oi și au dus la sapă de lemn fabrica. Salariații își doresc să se angajeze la alte firme, însă nimeni nu îi primește deoarece contractele lor individuale de muncă nu au încetat. Ba mai mult, situația pare că nu are rezolvare în acest moment, deoarece administratorul societății, Ion Manea nu dorește să le rezilieze contractele din cauză că acesta ar trebui să restituie banii pe care i-a primit de la AJOFM Călărași drept subvenție pentru stimularea forței de muncă, respectiv suma de 3.348.000 lei. Acesta nu este de găsit, nu răspunde nici la telefon. Salariații susțin că nu l-au văzut niciodată pe acest Ion Manea.
Problemele la Ima Tex Trading SRL au început să apară din luna noiembrie a anului trecut, ea funcționând din ianuarie 2019. Firma a rămas fără energie electrică în decembrie și fără gaze naturale în luna ianuarie 2020. De două săptămâni, angajații Ima Tex Trading SRL se luptă cu instituțiile pentru a-și câștiga drepturile salariale, însă fără folos. Aceștia au fost și azi, 17 februarie a.c., la ITM Călărași, AJOFM Călărași, IPJ Călărași și Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași pentru a-și face auzite problemele, dar nu au rezolvat nimic. Concluzia la care au ajuns este aceea că trebuie să acționeze în instanță angajatorul, dar se tem de durata procesului și de cheltuielile de judecată. De două săptămâni sunt plimbați dintr-o instituție în alta fără folos.
“În ianuarie s-au dat banii la doar trei sferturi din firmă, pe stat de plată. Ne-am călcat în picioare la propriu, iar muncitorii, cei de pe formație, CTC-iștii nu și-au primit banii”
“De două săptămâni ne chinuim pe treaba aceasta. Ne trimit din ușă în ușă. Până se clarifică situația, noi vrem să ni se dea un ajutor de șomaj, ceva. Dacă îl dăm în judecată pe domnul Graur, durează doi ani, noi ce facem în acești ani? Noi până în luna decembrie am primit salariile pe card. În ianuarie s-au dat banii la doar trei sferturi din firmă, pe stat de plată. Ne-am călcat în picioare la propriu, iar muncitorii, cei de pe formație, CTC-iștii nu și-au primit banii. Domnul Graur mi-a dat mesaj și mi-a spus să avem răbdare până luni că vom rezvolva. Eu l-am rugat frumos să vină să ne încheie situația și a spus să stăm liniștiți că luni va veni contabila și ne va încheia situația. Și este luni și noi suntem la o oră în care nu a venit nimeni, nu ne-a preluat nimeni să ne încheie situația. E rușinos ce se întâmplă, pentru că firma asta nu a fost ce a devenit acum. În condițiile în care nu rezolvăm nimic, vom apela și la instanță. Deși e o chestiune de durată și necesită și niște bani pe care trebuie să îi plătim noi. Nu ne-am luat salariile de două luni, nu avem de unde să plătim în momentul de față cheltuieli de judecată. Trebuie să rezolvăm în vreun fel. Am fost și la Catex să ne angajăm și ne-au spus că vor oameni cu vârste peste 45 de ani ca să obțină și ei subvenții. Ne batem cu morile de vânt”, susține o angajată.
“Pe Alexandra Graur nu o interesează problema noastră. A spus că la ea a venit ANAF-ul să îi pună sechestru pe casă și o dă afară”
“Am vorbit cu Alexandra Graur la telefon și a zis că pe ea nu o interesează acum problema noastră. Ne-a zis să mergem să ne luăm calculatorul de la muncă, să ne rezolvăm situația. A spus că la ea a venit ANAF-ul să îi pună sechestru pe casă și o dă afară. De când a murit doamna Gena, fabrica a mers din prost în mai prost. Până s-a pus pe rost de tot. Dar, culmea este că Florin Graur și-a cumpărat o casă în București și o mașină în 2019, în condițiile în care noi din luna decembrie nu ne-am luat banii. A zis că el a trimis vorbă prin x și y că firma funcționează cel puțin până în august. Deci, el ia bani până în august?! Am fost și la poliție, poliția ne-a trimis la AJOFM, la ITM, la Judecătorie, am fost și la ANAF, peste tot. Situația aceasta este din decembrie, de când s-a închis fabrica pentru sărbători. După 19 decembrie s-a închis și ni s-a transmis că ne vedem pe 6 ianuarie la muncă. Am venit pe 6 ianuarie la serviciu și nu aveam gaze, aveam și probleme cu lumina. Am fost și pe 6 și pe 7 ianuarie la muncă, până ne-au tăiat și gazele, am rămas și fără energie electrică și am fost păcăliți și cu salariul. Nu știu ce învârteli au făcut ei. Nu ne-am luat salariul din 19 decembrie. Au dat o tranșă de bani și au zis că a doua zi urmează să ne dea și nouă salariul, dar nu au mai făcut-o. Seara i-au rămas domnului Graur foarte mulți bani și a plecat cu bani cu tot și de atunci nu l-a mai văzut nimeni. Domnul Graur nu răspunde nici la telefon”, afirmă un alt angajat.
Adresa ITM înaintată angajaților Ima Tex Trading SRL
Inspectoratul Teritorial de Muncă din Călărași le-a înaintat salariaților o adresă prin care se arată următoarele:
“Ca urmare a problemelor sesizate de dumneavoastră prin petiția înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași sub nr. 20/817/-3.-22020, s-a dispus efectuarea unui control la IMA TEX TRADING SRL în limitele decompetență ale Legii nr.108/1999 republicată,cu modificările și completările ulterioare, de înființare și organizare a Inspecției Muncii și vă comunicăm următoarele:
În data de 30.01.2020, ITM Călărași a inițiat un control la sediul societății, dată la care s-a constatat că nu se prestează activitate, locația fiind închisă, neputând fi contactat niciun reprezentant al societății.
În zilele de 04.02.2020 și 07.02.2020 o echipă de inspectori de muncă s-a deplasat la sediul societății, unde a constatat că nu se prestează activitate, cu toate că salariații erau prezenți în curtea unității. De asemenea, nu a putut fi contactată conducerea unității.
În ciuda demersurilor întreprinse de inspectorii de muncă în perioada 03=07.02.2020 nu au putut fi identificați sau contactați reprezentanții legali ai societății pentru a pune la dispoziție documentele necesare în vederea efectuării controlului.
Deoarece, în data de 12.02.2020, conducerea societății nu s-a prezentat cu documentele în vederea efectuării verificării, ITM Călărași a procedat la sancționarea societății pentru încălcarea prevederilor art. 21 din Legea nr. 108/1999 republicată, cu modificările și completările ulterioare, de înființare și organizare a Inspecției Muncii.
În situația unui conflict de muncă legat de încheierea, executarea, modificarea și încetarea contractului individual de muncă, soluționarea este de de competența instanței judecătorești în a cărei circumscripție aveți domiciliul (art.268 și 269 din Legea nr. 53/2003 republicată.”
Nicolae Chirana: “Rămâne la latitudinea administratorului să încheie contractele de muncă ori să dea oamenii în șomaj”
Direcorul AJOFM Călărași, Nicolae Chirana:
“Oamenii au venit aici în ideea în care au auzit că se dau niște subvenții. Se dau subvenții angajatorilor, atât. Obligativitatea acelor oameni care primesc subvenții este să achite doar contribuțiile sociale ale oamenilor, să îmi aducă la fiecare lună prezență, pontaj, stat de plată. E vorba despre contribuțiile la ANAF. În baza acelor documente, eu le fac plata. Până în decembrie, lucrurile au fost bune, din ianuarie a venit bomba, s-a întâmplat nenorocirea. Prima delegație a dumnealor a venit la mine acum vreo două săptămâni și atunci am aflat despre aceste probleme. Am aflat și eu că li s-au tăiat gazele, curentul și oamenii stăteau la serviciu așa și așteptau să muncească. Dar, de atunci și până acum, nu e de găsit omul acesta, administratorul. Nimeni nu mai e de găsit. Am înțeles și eu că au fost puse lacăte pe firmă. Ideea contractuală cu mine se termină în momentul în care el nu mai depune niciun act la mine. Atât privește AJOFM-ul. Vizavi de contractele pe care el le are în derulare, acelea sunt de competența ITM. Din câte am discutat cu domnul subprefect, nici ITM nu are baza legislativă ca să închidă acele contracte. Rămâne la latitudinea administratorului să facă acest lucru ori să dea oamenii în șomaj. Ideea este că administratorul acela lipsește, nu e de găsit. Pe baza spuselor ITM, singura posibilitate de a închide acele contracte de muncă este instanța. Dar asta durează foarte mult. Instituția noastră poate să ofere situația asta de a plasa oamenii, procesându-i la noi, către anumiți angajatori, dar ne lovim de o dorință a agenților economici de a încheia prin subvenție angajarea lor. Angajatorii îi pot angaja chiar dacă figurează cu contracte de muncă în altă parte. ITM spune că poți să ai mai multe contracte de muncă, poți să lucrezi, dar ideea e că angajatorii nu vor să îi primească. De ce? Pentru că nu au contractele încetate, ceea ce este fals, vă spun sincer, mi-au susținut domnii de la ITM că poți să lucrezi deși figurezi cu contract de muncă în altă parte. Angajatorul, auzind nebunia asta cu subvențiile, vrea să facă același lucru, dar ideea este următoarea: noi prin proiect acesta procesăm CNP-urile, iar CNP-ul trebuie să fie unic. Dacă el se duce la altă firmă ca să fie angajat, nu mai poate fi angajat prin subvenție, deoarece îl găsesc prin CNP. Pe baza Legii 76 s-a făcut acest proiect cu subvențiile, aceștia sunt indicatorii și acestea sunt problemele. Acesta este un conflict de muncă în mod clar, dar lipsește un actor principal, angajatorul. Care nu e de găsit. O să fac o adresă scrisă către angajatori, dar dacă aceștia spun că nu vor să îi angajeze, cine îi obligă pe ei să facă treaba asta? Pentru că s-a dus în țară ideea asta de subvenție și își fac firme doar ca să ia subvenția. E un paradox aici care acum se întoarce împotriva noastră și astfel rămân oameni pe stradă.”