Actualitate

Vasile Iliuță: “Barbu nu are dreptul să convoace ședință de Consiliu Județean”

Vasile Iliuță a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că autoproclamatul președinte al CJ Călărași, Valentin Barbu nu are voie să convoace o ședință de Consiliu Județean, deși a făcut-o. Astăzi, 9 septembrie a.c., ar fi trebuit să aibă loc o ședință extraordinară de îndată, convocată de Barbu, în care să se discute și voteze rectificarea bugetară pentru asigurarea plății salariilor a opt sute de angajați din cadrul DGASPC, însă aceasta nu s-a mai derulat din cauza lipsei de cvorum, fiind prezenți doar 10 consilieri județeni în funcție, din cei 21.

Organizăm această conferință de presă, ca urmare a dezinformării pe care domnul Barbu încearcă să o facă, aceea că deține o majoritate în Consiliul Județean și că domnia sa e președintele Consiliului Județean. Greșit. Domnia sa nu are mandatul consilierilor județeni pentru a conduce Consiliul Județean. Ca atare, nu are dreptul să convoace ședința de Consiliu Județean de îndată. (…) Domnul Samoilă și grupul consilierilor din PSD s-au deplasat ieri (n.r. 8 septembrie a.c.) la secretarul Consiliului Județean, Emil Mușat și au depus semnăturile pentru a convoca o ședință extraordinară, așa cum prevede Codul Administrativ. Noi avem un singur punct pe ordinea de zi, convocarea unei ședințe ordinare, în care să validăm consilierii județeni și să numim noul președinte care să aprobe modificarea și rectificarea bugetului județean, pentru a le asigura salariile angajaților DGASPC. Am făcut demersuri împreună cu domnul Samoilă, către domnul Barbu, în luna august, și l-am rugat să țină ședința în luna august. Domnia sa a spus că ne va contacta pentru a putea, împreună, stabili proiectele de hotărâre pe care le vom pune pe ordinea de zi. Nu s-a întâmplat, iar acum domnia sa se simte trădat, se simte un om care are o majoritate, dar astăzi (n.r. 9 septembrie a.c.) a dat dovadă de neputință, de un mod necorespunzător, fiind iresponsabil la ceea ce se întâmplă în acest moment ca vicepreședinte și ca om înrolat în rândurile Partidului Național Liberal. Crede și confundă funcția politică cu funcția administrativă, pe care, să spunem, astăzi o exercită”, a afirmat Iliuță.

Gheorghe Drăgănică: „Nu se ajungea în situația aceasta dacă domnul vicepreședinte Barbu, care și-a asumat funcția de președinte al CJ, convoca consilierii în ședință, în luna august”

Directorul DGASPC Călărași, Gheorghe Drăgănică, a menționat, cu privire la salariile restante, că nu s-ar fi ajuns aici dacă ar fi fost convocată o ședință de consiliu în luna august.

Nu se ajungea în situația aceasta creată astăzi, dacă domnul vicepreședinte Barbu, care și-a asumat funcția de președinte al Consiliului Județean, convoca consilierii în ședință, în luna august, pentru a aproba rectificarea bugetului, astfel încât salariații să beneficieze de drepturile salariale cuvenite lunii august. Nu s-a întâmplat. Am cerut sprijinul consilierilor să convoace această ședință și să deblocăm situația, a spus Drăgănică.

Ion Samoilă: I-a fost și îi este frică de faptul că o majoritate nu o să îl numească în această funcție, motiv pentru care nu a vrut să convoace, niciodată, o ședință de consiliu”

Ion Samoilă, liderul consilierilor județeni PSD, a precizat că în această situație neplăcută s-a ajuns din cauză că Valentin Barbu s-a agățat de scaunul de președinte al CJ Călărași și nu a dorit, în niciun moment, să colaboreze pentru a intra în legalitate. Tot Samoilă a afirmat că Barbu nu a convocat o ședință, până acum, pentru că i-a fost frică de faptul că nu va fi numit pe funcția de președinte.

În această situație neplăcută am ajuns din cauza faptului că domnul Barbu s-a agățat de acest scaun și nu a vrut, în niciun moment, să colaborăm pentru a intra, spun eu, în legalitate. Codul Administrativ spune foarte clar: în momentul în care s-a vacantat postul sau președintele ales nu își poate exercita funcția, majoritatea consilierilor județeni trebuie să numească un președinte dintre cei doi vicepreședinți. Am avut această discuție cu domnul Barbu, pe 24 sau 25 august, moment în care mi s-a atras atenția că sunt niște proiecte care urmau să aibă aprobarea Consiliului Județean, se făcuse, între timp, și rectificarea bugetară, și am avut o întâlnire cu domnul Vali Barbu,  în urma căreia, după multe discuții, am căzut de acord ca la sfârșitul lunii august, cu o treime dintre consilieri, să convocăm ședința de Consiliu Județean. Urma să fac ordinea de zi, să mă convoace, să o discutăm și să se întâmple chestiunea aceasta, lucru care nu a mai avut loc. Până ieri, când am luat hotărârea, având în vedere că situația este neplăcută la DGASPC,  cu o treime să convocăm o ședință extraordinară. Toate bune și frumoase, am mers, am făcut înregistrarea. După trei sau patru ore, am fost înștiințați că domnul Vali Barbu convoacă ședință extraordinară de îndată astăzi. Am întrebat care este temeiul legal, în ce bază am participat astăzi, la această ședință, o parte dintre noi. Nu s-a întrunit cvorumul. Eu consider că erau lucruri pe care să le dezbatem și în comisii, pentru că era vorba de rectificare bugetară. Nu poate cineva să o facă, să ne anunțe, după o zi pe alta, că noi ne facem rectificări bugetare. Ce primim online sunt materiale insuficiente și nu puteam să luăm o hotărâre. Dar domnia sa  vrea să arunce în cârca noastră, lucru care este de neacceptat, deoarece, până la urmă, așa cum ne-a spus și în ședința de astăzi, el a fost și este legal, din punctul lui de vedere, pe această funcție, pentru că în 2016 a avut o majoritate, dar pe care nu a fost în stare, astăzi, să o convoace și să avem o ședință statutară. În rest, noi vrem și avem intenții bune. Noi nu vrem ca oamenii să sufere din această cauză, dar nici nu putem să facem lucruri care, după părerea noastră, la momentul acesta sunt ilegale. Vrem să intrăm în legalitate, așa cum spune Codul Administrativ. În rest, ei pot arunca vina, dar lucrurile nu ajungeau în situația aceasta dacă la sfârșitul lunii august ne întâlneam și făceam și rectificarea bugetară, și aprobam și proiectele pentru ADR. Nu s-a dorit. Dar eu anticipez că lui i-a fost și îi este frică de faptul că o majoritate nu o să îl numească în această funcție, motiv pentru care nu a vrut să convoace, niciodată, o ședință de consiliu”, a declarat Samoilă.

Vasile Iliuță: Au luat Consiliul Județean și consideră că e proprietatea lor această instituție”

În cadrul conferinței, Vasile Iliuță a mai punctat că PNL consideră Consiliul Județean ca fiind proprietate personală. “Domnia sa (n.r. Valentin Barbu) știe că astăzi o parte din articolele Legii 215 vor fi valabile până la alegerile locale din 2020. Așa e stipulat în lege. Cei doi vicepresedinți vor fi desemnați de Consiliul Județean, numai în cazul în care președintele este ales uninominal. Codul Administrativ, după alegerile acestea, va intra în vigoare, în totalitate. Dar în prezent trebuie să procedăm așa cum s-a întâmplat în 2016 și  să alegem președintele indirect dintre consilierii județeni. De aceea, domnul Barbu fuge de responsabilitatea unei ședințe ordinare în care să pună în legalitate ceea ce se întâmplă acum în Consiliul Județean. Consiliul Județean trebuie să desemneze președintele. Președintele desemnat va face propunerea de rectificare bugetară și asigurăm salariile DGASPC. Toți consilierii PSD sunt de acord să rectificăm bugetul și să asigurăm salariile. Nu e niciunul împotrivă, dar nu putem să îi punem în poziția de a vota nelegal vicepreședintele, neavând dreptul, atributul legal să convoace ședința de Consiliu Județean. Sâmbătă, la ora 10, va avea loc ședință de consiliu. Cred că nu există niciun risc să nu fie cvorum la momentul acela. Avem nevoie de 12 consilieri județeni în funcție, din cei 21, ca ședința să fie statutară. Există garanția ca acești bani să ajungă la oameni. (…) În luna august, nu am avut ședință. Domnul Barbu a evitat să avem aceste ședințe. Domnia sa e președinte pus de PNL. Ei au luat Consiliul Județean și consideră că e proprietatea lor această instituție. Greșit. E o instituție publică și trebuie, cu toții, să o respectăm prin votul majorității consilierilor județeni în funcție”, a conchis Vasile Iliuță.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *