Actualitate

Călărași/198 de proiecte, depuse pe Programul Operațional Regional

La nivelul județului Călărași, pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 au fost transmise, până la data de 16 februarie a.c., 198 de aplicații cu o valoare totală la depunere de peste 2,1 miliarde de lei și fonduri nerambursabile solicitate de 1,58 miliarde de lei. Pentru 65 dintre ele s-au semnat contracte de finanțare Regio, ce însumează o valoare totală de peste 485 de milioane de lei și care solicită fonduri publice în valoare de 425 de milioane de lei. Pentru realizarea investițiilor POR în infrastructura educațională, în județul Călărași au fost depuse 11 cereri de finanțare care au avut un buget cu o valoare totală de 61 de milioane de lei, din care valoarea fondurilor solicitate a fost de peste 53,6 milioane de lei. Au fost semnate nouă contracte de finanțare cu o valoare totală de 485,25 milioane de lei, ce au solicitat 425,51 milioane de lei – fonduri nerambursabile din FEDR și Bugetul Național.

Tot pe POR 2014-2020, la nivelul regiunii de dezvoltare Sud – Muntenia, au fost transmise 2.076 cereri de finanțare, care au o valoare totală de 20,39 miliarde de lei, solicitându-se fonduri publice de peste 14,31 miliarde de lei. Pentru 792 dintre ele au fost semnate contracte de finanțare în valoare totală de 8,17 miliarde de lei și fonduri nerambursabile solicitate de aproape 6,93 miliarde de lei. Sumele includ și aplicația al cărui beneficiar unic este ANCPI, în cadrul Axei prioritare 11 – „Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăților în cadastru şi cartea funciară” și care are o valoare totală de aproape 1,44 de miliarde de lei, respectiv o valoare nerambursabilă de peste 1,22 miliarde de lei.

“Pe actualul program, județul Călărași are depuse 11 școli și este pe locul trei în regiune, după județele Dâmbovița și Prahova. (…) Față de programul anterior, când județul Călărași nu a avut nicio școală, este o creștere substanțială, importantă, creștere pe care noi dorim să o constatăm și în programul următor, mai ales că la nivelul județului există intenția de a se depune un proiect integral pentru digitalizarea școlilor, un proiect în care Consiliul Județean să fie lider și sperăm ca acest proiect să fie unul de succes. Până în momentul de față, la nivelul regiunii, doar județul Călărași și-a manifestat intenția de a depune un proiect integrat, ceea ce dă un semnal clar de susținere a acestui domeniu atât de important pentru noi, mai ales în această perioadă, cu atâtea provocări, cu faptul că trebuie să ne adaptăm la noile condiții. Sunt convins că noul program va da o oportunitate bună pentru școlile din județul Călărași. (…) Față de județele mai mari, există, totuși, o diferență, însă în competiția cu județele de același rang din regiune, precum Ialomița, Teleorman sau Giurgiu, Călărașiul se află pe locul fruntaș. Sunt domenii în care Călărașiul și-a depășit condiția de județ mai mic al regiunii și domeniul de educație este unul din acestea. Cel mai mare contract din județ este cel semnat de Consiliul Județean, pe Axa 6 de infrastructură, un proiect de peste 120 de milioane de lei (n.r. Drumul Județean 402, Curcani-Luica-Nana-Tămădău-Fundulea-Gostilele-Măriuța, până în Ialomița). Sperăm că vom putea identifica o sursă de finanțare și pentru cel de-al doilea drum, proiectul rezervă, 201 B (n.r. Drumul Județean 201 B Ulmeni-Valea Argovei-Săpunari-limita cu Rași, Ialomița). Cea mai mare valoare este pe Axa 4, dedicată reședințelor de județ, unde sunt depuse 15 aplicații de către primărie, asta însemnând o valoare de peste 160 de milioane de lei. De asemenea, pe partea de microîntreprinderi, am constatat o revigorare sau o creștere a interesului pentru județul Călărași, pentru mediul de afaceri. Dacă pe programul anterior aveam foarte puține aplicații pe acest domeniu, cred că până în 10, iată că în momentul de față avem semnate 32 de contracte, cu o  valoare de peste 65 de milioane de lei. Pe Axa 3, cu eficientizarea energetică, avem patru contracte, cu o valoare de 15 milioane de lei. Mai avem două contracte pe monumente, pe Axa 5, de 32 de milioane de lei. Pe Axa 8, cea de protecție socială, avem două contracte de 20 de milioane de lei. Și școlile, cele 11 semnate, însumează aproape 60 de milioane de lei”, a declarat, într-o conferință de presă, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat.

Sursa citată a precizat că se lucrează intens la pregătirea programului 2021-2027.

În momentul de față, lucrăm cu motoarele turate la maxim pentru pregătirea programului și când spun pregătire, asta nu înseamnă că o facem numai aici, ci o facem într-un dialog susținut, continuu cu administrația locală, cu ceilalți actori importanți din regiune, așa încât programul să se plieze cât mai mult pe nevoile comunităților din toată regiunea de dezvoltare”, a conchis Mușat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *