Administrație

Ambasadorul Bulgariei în România, prezent la Călăraşi

Municipiul Călărași a primit, astăzi, 22 iunie a.c., vizita Ambasadorului Bulgariei în România, Excelența Sa, Radko Valykov și a viceprimarului Silistrei. La sediul Consiliului Județean Călărași a avut loc o întâlnire între aceștia și autoritățile locale și județene, în cadrul căreia s-a discutat despre diverse parteneriate socio-economice, construirea unui pod între Călărași și Silistra, proiect care era luat în discuție de administrațiile din Silistra și Călărași de foarte multă vreme, dar și despre transportul naval dintre partea română și partea bulgară.

La discuții au participat președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, vicepreședinții aceleiași instituții, Mihăiță Beștea și Ion Samoilă, primarul municipiului, Marius Dulce, prefectul județului, Valentin Barbu și subprefecții Eugen Ilie și Virgiliu Diaconu, managerul Spitalului Județean de Urgentă, Bogdan Mihai, reprezentanții Jandarmeriei Călărași, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Poliție Județean și ai Poliției de Frontieră.

„Știți foarte bine, avem o relație foarte bună cu colegii noștri din Silistra. Cel puțin de 10 ani avem proiecte comune. Le-am dezvoltat, le-am implementat. Chiar acum avem un proiect, Promenada, împreună cu Consiliul Județean, administrația din Silistra și municipiul Călărași. Putem spune că avem o colaborare foarte bună și acum ajungem la un punct chiar foarte fierbinte, de care discutăm de cel puțin 10 ani și faptul că la nivel guvernamental deja s-a semnat între România și Bulgaria acest protocol de a face cele 5 poduri între România și Bulgaria, nu putem decât sa ne bucurăm împreună cu cei din Silistra. Acest pod ne va lega și mai mult atât din punct de vedere administrativ, cât și din punct de vedere economic. Cu siguranță vom dezvolta ambele zone. Rugămintea mea este, Excelența dumneavoastră (n.r. ambasadorul Bulgariei în România), sa faceți lobby la nivel guvernamental, să înceapă totuși cu podul de la Silistra. Pentru că noi am fost inițiatorii de acum 12 ani a acestei discuții, dar la nivel guvernamental discuția avută a fost ca cei din Calafat să câștige. Dar dacă sunteți azi la Călărași cu viceprimarul Silistrei, avem convingerea că veți face lobby, pentru a începe cu podul de la Silistra”, a declarat primarul municipiului Călărași, Marius Dulce.

“E o mare bucurie să particip la această întâlnire cu domniile voastre. Mulțumesc președintelui CJ Călărași, Vasile Iliuță, pentru invitație.Eu am venit pregătit cu un memoriu. De ani de zile, călărășenii doresc această conectivitate cu bulgarii. (…) Sunt multe fonduri care pot fi atrase și chiar dacă în Master Plan, pe transporturi, acest pod nu este prins astăzi, părerea mea este că acest Master Plan poste fi revizuit, dar cu o condiție, să fie voință politică și din partea română, și din partea bulgară. Acest proiect estimat la aproximativ 300 de milioane de euro, nu poate fi realizat de un singur stat, ci obligatoriu de ambele state. Demersurile pe care le-am făcut în ultimul timp, ca cetățean al Călărașiului, nu neapărat în calitate de prefect, la discuțiile premergătoare din 29 aprilie, întâlnirea la vârf între premierul României și premierul bulgar, în prezența comisarului european pe transporturi, Adina Vălean, pe ordinea de zi a discuțiilor a fost și problema podului Călărași-Silistra. De asemenea, diligențe făcute către Ministerul Transporturilor și către Cancelaria Primului-Ministru. Sunt convins, cu implicarea ambelor state acest lucru se va înfăptui”, a punctat prefectul județului Călărași, Valentin Barbu.

“Suntem parteneri cu municipalitatea Silistra la mai multe proiecte transfrontaliere, iar cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și cu districtul Malko Tarnovo avem alte proiecte pentru a îmbunătăți sistemul de siguranță al cetățenilor prin dotarea cu echipamente moderne în situațiile de urgență ale județului Călărași și ale municipalității. Suntem de acord cu tot ce s-a spus (n.r. în cadrul întâlnirii), suntem susținători ai acestei conectivități. Noi mai avem în comun feribotul, tot pe un proiect transfrontalier.(…) E o situație mai speciala, pentru că toate camioanele au fost redirecționate, nepermițându-se să mai treacă prin vamă. A fost o decizie politică să poată să scoată traficul din municipiul Silistra. (…) Și ca timpi, în amonte durează oră și 40 de minute până descarcă camioanele, iar în aval, 40 de minute. Aici e o chestiune de viitor, deoarece costurile pentru traversare sunt foarte mari și ca propunere viitoare trebuie să regândim traversarea sau împreună cu dumneavoastră, domnule ambasador, și cu municipalitatea Silistra. Există un drum care este între Bulgaria și România, la Lipnița, el este numai pentru autoturisme până la 3,5 tone. Ne dorim, prin Ministerul Transporturilor român și prin Ministerul Transporturilor bulgar, să puteam crea condiții astfel încât să putem să ridicăm de la 3,5 de tone la 40 de tone, și atunci am avea un transfer rapid să nu mai ocolim atât de mult. (…)”, a subliniat președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță.

Oficialitățile au vizitat și punctul de trecere a Frontierei Călărași-Silistra, unde au văzut, la fața locului, îmbarcarea și debarcarea autocamioanelor care frecventează acest culoar rutier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *