Managerul Spitalului Județean de Urgență Călărași, Bogdan Mihai, a punctat, în cadrul unei conferințe de presă, câteva aspecte cu privire la tragicul eveniment care s-a petrecut săptămâna trecută în instituția de sănătate. Este vorba despre sinuciderea unui bărbat care era internat în unitatea spitalicească pe fondul infectării cu coronavirus. Pacientul și-a luat viața, înjunghiindu-se cu un cuțit în zona abdominală.
„Ar trebui să abordăm și un lucru mediatizat cumva, un incident neplăcut și nedorit de nimeni, care a avut loc săptămâna trecută, lucru care de multe ori se duce într-o zonă ce pune sub semnul întrebării toată activitatea derulată în spital. Asemenea incidente nu pot să spun că sunt rare sau sunt dese, dar pot apărea, ceea ce înseamnă că măsurile care se iau la nivel de spital nu întodeauna pot preîntâmpina apariția unor evenimente de asemenea natură. Este o anchetă în derulare și indiferent cine va fi găsit responsabil, dacă va fi găsit, ne vom îndrepta și vom căuta o soluție să prevenim, cel puțin pentru viitor, astfel de incidente, dacă va fi cazul și dacă vina va fi găsită într-o zonă a unității medicale. Las deoparte toate aprecierile făcute în zona publică și aș dori ca toată lumea să vadă, înainte să judece, exact ce se întâmplă. Și dacă cineva va trebui să fie judecat și catalogat după ce a făcut, atunci să fie, dar doar în cunoștință de cauză”, a declarat Bogdan Mihai.
Sursa citată a mai precizat că imobilizarea pacienților se poate face doar pe secțiile ATI și Psihiatrie, dar cu respectarea unor norme stricte.
“Nu există camere video pe secție, există pe culoare. Aș prefera să nu discutăm date despre evenimentul respectiv, în amănunt, întrucât este o anchetă în derulare și orice element pe care vi l-am putea spune poate să influențeze, într-o formă sau alta. Imobilizarea se poate face doar pe secțiile ATI și Psihiatrie, cu respectarea unor norme de timp, adică sunt lucrurile foarte strict reglementate. Desigur, recomandarea pe care am transmis-o, și mai demult, nu numai în urma evenimentului, este să evităm și să analizăm punctual fiecare situație, să o știm și eventual să ne consultăm și cu alte zone din starea de sănătate, să nu ajungem într-o zonă din aceasta care poate fi întodeauna interpretabilă”, a mai menționat directorul Spitalului Județean de Urgență Călărași “Dr. Pompei Samarian” Călărași.
Întrebat dacă știa despre intenția pacientului de a se sinucide, Bogdan Mihai a afirmat următoarele: “Doar ce a apărut în presă. Din ce am discutat intern, până atunci nu apăruse, dar asta ține tot de un element al anchetei interne și vor fi audieri, și lucrurile vor fi clarificate. Adică, pentru că tot ați deschis zona aceasta, înțeleg emoția celor care sunt într-un asemenea eveniment nefericit și dorința de a căuta vinovați, dar e posibil ca vinovații să nu fie acolo unde ei caută și în contextul în care sistemul de sănătate este unul asaltat nu numai din zona aceasta, ci din orice zonă, și legislativă, și financiară, și pe zona de mentenanță, unde nu există autorizări, firme care să facă autorizări ce sunt necesare acum, cred că toți ar trebui să avem o zonă de filtrare înainte să ne ducem pe un atac frontal, pe niște instituții care, cel puțin la nivelul județului Călărași, nu aș vrea să fac comparații cu ce a fost înainte, dar cred că acum lucrurile sunt într-o transparență cum poate cel puțin eu nu am sesizat să fi fost anterior. Și mai e un mic element pe care vreau să îl spun, înainte de a încheia. Numărul meu este pe Facebook. Deci, nu există om care să vrea să intre în contact cu mine, să rezolve o problemă și să nu poată ajunge la mine, și chiar dacă sistemul nu funcționează așa cum mi-aș dori, să nu mă apuc să îl ajut la rezolvarea acesteia. Nu există. V-am spus, respect foarte mult situația prin care trece familia respectivă, dar dacă eu aș fi într-o situație similară, conform ceea ce am citit în presă, aș urca în mașină și m-aș duce să discut personal, să rezolv. Am încercat o dată, de două, de trei ori. Numerele acelea la care se spune că au sunat, tot eu le-am făcut publice, tocmai din dorința de transparență, de a comunica. E greu să schimbi niște oameni care poate nu au comunicat la un nivel bun. Și văd că acum o altă țintă este domnul doctor. Domnul doctor și-a făcut treaba. Nimeni nu spune exact câte cazuri are domnul doctor, cu câți pacienți a vorbit. Familia probabil că ar fi vrut să stea de vorbă jumătate de oră. Nu poate să stea jumătate de oră de vorbă. De ce? Pentru că nu are timpul acesta. Am creat niște mecanisme suplimentare, tocmai pentru că am văzut nevoia, dar, încă o dată, aș ruga în analiza situației pe sănătate, nu pe alte domenii, să existe întotdeauna decență și valoare obiectivă. În rest, putem căuta lucruri care nu funcționează și acolo unde funcționează”.