Agricultură

Arșița și seceta fac ravagii în câmp. Investiții în irigații, în județul Călărași

Agricultura județului Călărași are de suferit, din cauza secetei extreme și a crizei climatice cu care ne confruntăm de ceva vreme. Tocmai din acest motiv, fermierii au nevoie de sisteme de irigații. Potrivit vicepreşedintelui Comitetului Organizaţiilor Profesionale Agricole (COPA), Marius Micu, la nivelul județului nostru, în cele zece amenajări, există în derulare 10 proiecte. Alte cinci astfel de investiții în sisteme de irigații au fost încheiate, astfel că, suprafața irigabilă, în urma finalizării acestor cinci proiecte, este de aproximativ 161.000 de hectare. De asemenea, patru proiecte, din cele 10 amintite anterior, se vor finaliza în cursul anului curent, acest lucru însemnând că județul va beneficia de încă 76.000 de hectare de suprafață irigabilă. Aici enumerăm: localitatea Vlad Țepeș-amenajarea Gălățui-Călărași; stația de repompare din comuna Ștefan cel Mare- amenajarea Pietroiu-Ștefan cel Mare, unde lucrările sunt finalizate în proporție de 95%; stația de pompare plutitoare a rețelei de canale din amenajarea Borcea de Sus, pentru care recepția lucrărilor este planificată în acest an. După ce toate aceste investiții se vor termina, în cele 10 amenajări, vor fi deservite aproximativ 375.000 de hectare, din cele 436.000 de hectare aflate în județ.


„Trebuie să vorbim despre irigații, mai ales într-o astfel de perioadă complicată, când căldurile se manifestă la o intensitate maximă. Apa este cheia existenței nostre și implicit a ceea ce înseamnă producerea de hrană. Astfel că, la nivelul județului Călărași, în cele 10 amenajări, există în derulare peste 15 proiecte, dintre care 5 din cele 15 investiții sunt finalizate, în prezent. Asta înseamnă că suprafața irigabilă, prin cele 5 proiecte, este de aproximativ 161.000 de ha. Patru din cele 15 sunt în curs de finalizare, în acest an. Asta înseamnă că se vor mai adăuga 76.000 de ha celor expuse anterior. Vorbim de Vlad Țepeș, amenajarea Gălățui-Călărași. Un alt proiect care va fi finalizat este stația de repompare Ștefan cel Mare, în cadrul amenajării Pietroiu-Ștefan cel Mare, unde lucrările sunt finalizate în proporție de 95% și, de asemenea, reabilitarea stației de pompare plutitoare a rețelei de canale din amenajarea Borcea de Sus, pentru care recepția lucrărilor este planificată în anul curent. Totodată, aici este de menționat ultima investiție care are un impact asupra 30.000 de ha și vorbesc despre amenajarea Mostiștea, unde am pus în funcțiune, cu ajutorul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, președintelui Consiliului Județean și al secretarului de stat Violeta Mușat, stația plutitoare de pompare, astfel că, în prezent, se deservesc alte 30.000 de hectare. Acolo mai este prevăzută o altă stație plutitoare, care va deservi alte 75.000 de ha. Și mai sunt 6 proiecte în curs de implementare, care se află în diverse faze de proiectare, care vor deservi alte 131.000 de ha. Asta înseamnă că, la nivelul județului Călărași, după finalizarea tuturor investițiilor prin cele 15 proiecte în cele 10 amenajări vor fi deservite aproximativ 375.000 de ha din cele 436.000 de ha aflate la nivelul județului Călărași”, a declarat Marius Micu, săptămâna trecută, în conferința de presă a PSD Călărași. 

Amintim că, după zeci de ani de pauză, stația plutitoare care pompează apa din Canalul Dunăre-Dorobanțu în acumularea Iezer de pe Valea Mostiștei a fost repusă în funcțiune, în luna iunie 2024. Datorită diligențelor și a colaborării dintre Consiliul Județean Călărași, ANIF București și Ministerul Agriculturii, s-a reușit performanța de a moderniza și a aduce la cele mai noi standarde această stație de pompare foarte importantă pentru sistemele de irigații din amenajările Mostiștea 1 și Mostiștea 6, crescând astfel nivelul de protecție împotriva secetei pedologice.

Sursa foto principal: Facebook/Consiliul Județean Călărași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *