Actualitate

Bilanţul de weekend al poliţiştilor călărăşeni

În cadrul acțiunilor pentru siguranța comunității din weekend, polițiștii au intervenit la 123 de sesizări ale cetățenilor. De asemenea,  au reținut permisele de conducere în cazul a 23 de șoferi care au pus în pericol siguranța traficului rutier și au dispus trei  măsuri preventive.

În perioada 17 – 19 noiembrie a.c., peste 400 de polițiști au acționat, la nivelul județului Călărași, pentru prevenirea faptelor antisociale și menținerea ordinii și siguranței publice.

Polițiștii au intervenit la 123 de evenimente sesizate prin S.N.U.A.U. 112 și au organizat 28 de acțiuni.

Ca urmare a activităților desfășurate, polițiștii au constatat 44 de infracțiuni, au fost prinse în flagrant patru persoane, iar în cauzele instrumentate au fost dispuse trei măsuri preventive.

Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 425 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 140.000 de lei.

Polițiștii rutieri au desfășurat activități pentru prevenirea accidentelor de circulație, fiind constatate 6 infracțiuni la regimul rutier. Au fost reținute 23 de permise de conducere și retrase 15 certificate de înmatriculare.

Exemple:

La data de 17 noiembrie a.c., în jurul orei 16:40, polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Tămădău-Mare au oprit pentru control un autoturism, în comuna Ileana, județul Călărași. În urma legitimării, a fost identificat conducătorul autoturismului, un bărbat de 58 de ani, din comuna Lehliu, județul Călărași. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 1,24 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.  În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

***

Reamintim, la data de 13 iulie a.c., a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal. Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

  • nu deținea permis de conducere;
  • deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

La data de 17 noiembrie a.c., în jurul orei 23:45, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Dragalina au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat, de 42 de ani, în comuna Vâlcelele, județul Călărași. În urma testării cu aparatul etilotest, a reieșit o alcoolemie de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital, în vederea prelevării unor mostre biologice. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracţiunii de  conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *