Centrul Județean de Transfuzii Sanguine Călărași va fi deschis pentru donatorii de sânge, în data de 2 decembrie 2022, în intervalul orar 8:00-14:00. Astfel, în pragul unor zile libere, călărășenii sunt invitați să se gândească la toți cei care așteaptă sprijin.
Cei care doresc să doneze trebuie să îndeplinească anumite criterii.
“În primul rând, donatorii trebuie să știe că există o vârstă între 18 și 60 de ani. Dee asemenea, trebuie să fie oameni sănătoși, să nu fie sub tratament pentru boli cronice, să fie odihniți, adică să nu vină la donare după o noapte pierdută, să mănânce un mic dejun ușor, dimineața, înainte de donare, să fie hidratați. Aceștia au voie să bea un ceai, o cafea, sucuri, să consume un sandwich, un corn, o prăjitură, fructe. Totodată, ei trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valabil și să fie sănătoși și curajoși”, ne-a declarat directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Călărași, Raluca Cruceat.
Nu doar în data de 2 decembrie se pot face fapte bune pentru persoanele aflate în nevoie. Centrul de Transfuzii Sanguine Călărași este, în general, deschis de luni până vineri, între orele 08:00 și 14:00.
Donatorii primesc un card încărcat cu suma de 69,99 de lei și o zi liberă de la angajator. De asemenea, elevii și studenții beneficiază de o zi liberă de la cursuri, dar și de decontarea transportului din localitatea de domiciliu în cea unde își are locul centrul de transfuzii.
“Programul nostru este de luni până vineri, între orele 08:00 și 14:00. Deși donarea de sânge este voluntară, benevolă și neremunerată, sunt anumite drepturi de care se bucură donatorul de sânge. Se dă un card valoric pentru produse alimentare, care este încărcat cu suma de 66,99 de lei, o zi liberă de la locul de muncă pentru donatorii care sunt angajați, dar și pentru elevi, studenți, o zi scutire de frecvență și decontarea transportului în comun din localitatea de domiciliu în localitatea unde își are sediul centrul de transfuzii. Bineînțeles, pe lângă aceste beneficia materiale, ar fi seturile de analize care se fac la fiecare donare: este vorba de virusul HTLV, de hepatita B, de hepatita C, de virusul HIV, de sifilis, o transaminază, grupul de sânge, Rh-ul, glicemia, hemoglobina și, poate, nu în ultimul rând, cel mai valoros lucru ar fi sentimentul de satisfacție pe care îl pot primi atunci când salvează o viață”, a conchis Raluca Cruceat.